Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΝΤΟΜΙΝΟ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟΤΑΞΙΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ

Για αρνητικές επιπτώσεις στην Ελλάδα, μετάδοση σε ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης της ανησυχίας για την ασφάλεια των καταθέσεων και ενδεχόμενη έξοδο της Κύπρου από το ευρώ προειδοποιεί σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο Μοχάμεντ ελ Αριάν, επικεφαλής της Pimco, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης ομολόγων στον κόσμο, η οποία εξέτασε σε βάθος τον τραπεζικό τομέα της χώρας και συνέταξε την έκθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών...

Στην ερώτηση τι μπορεί να σημαίνει για την ευρωζώνη η κρίση στην Κύπρο ο Μοχάμεντ ελ Αριάν απαντά:... 


«Οι συστημικές επιπτώσεις θα εξαρτηθούν από το εάν οι Κύπριοι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα καταφέρουν να επαναφέρουν με ταχύ, αξιόπιστο και βιώσιμο τρόπο το σχέδιο διάσωσης στη σωστή πορεία.

Εάν αποτύχουν υπάρχουν δύο πιθανές πηγές που θα προκαλούσαν περιφερειακές διαταράξεις. Μια πολιτική και κοινωνική αναταραχή στην Κύπρο, που θα δυσχεράνει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και η πιθανότητα μετάδοσης σε άλλες ευάλωτες χώρες της ανησυχίας για την ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων».

Όσο για το πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα «περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στην Κύπρο θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις σε αρκετές ευρωπαϊκές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής. Θα αναζωπυρωθούν οι ανησυχίες σχετικά με τη στιβαρότητα της ευρωζώνης, τη συνεργασιμότητα και τον καθοριστικό ρόλο της ΕΚΤ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου