Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ ΘΡΙΛΕΡ ΔΙΑΣΩΣΗΣ - ΕΙΝΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ

Στον αέρα τινάζει η εκπρόσωπος του ΔΝΤ την αρχική συμφωνία Κύπρου – τρόικας - Το Ταμείο επιμένει να «σπάσει» σε «καλή» και «κακή» και η Τράπεζα Κύπρου, όπως έγινε με τη Λαϊκή - Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Πολύ δύσκολη η κατάσταση, ασφυκτικά τα περιθώρια - Το σενάριο της συμφωνίας: «κούρεμα» 18-20% στις καταθέσεις άνω των 100.000€ στην Τράπεζα Κύπρου και 4% στις υπόλοιπες τράπεζες... 

Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένα τα βλέμματα όπου αναμένεται να παιχτεί η τελευταία πράξη του δράματος που βιώνει τις τελευταίες μέρες η Κύπρος. Στις 19.00 αρχίζει το κρίσιμο Eurogroup και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με ειδική πτήση, αναμενεται... 


Να έχει επαφές με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι και τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Τον κ. Αναστασιάδη συνοδεύουν ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, καθώς επίσης και ομάδα διευθυντικών στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών.

Η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα σημειώθηκε αργά το βράδυ και ενώ ήταν σε εξέλιξη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο, υπό τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Αιτία η εμμονή της εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Κύπρο, Ντέλιας Ντελκουλέσκου, η οποία –όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ- φέρεται να έχει οδηγίες από τη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ να μην κάνει πίσω από την απαίτηση να έχει η Τράπεζα Κύπρου την ίδια τύχη με τη Λαϊκή.

Η Ντελκουλέσκου εμμένει στο διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή», όπως δηλαδή έγινε και με τη Λαϊκή, αλλά και στη συγχώνευση των δύο «καλών» τμημάτων των δύο τραπεζών.

Σύμφωνα με μια πηγή που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την άτεγκτη στάση του ΔΝΤ το ερώτημα που τίθεται είναι ποια στάση θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όλα αυτά μόλις λίγες ώρες μετά τις πληροφορίες για κατ’ αρχήν συμφωνία ανάμεσα στην κυπριακή κυβέρνηση και τους εκπρόσωπους των δανειστών. Το σενάριο προέβλεπε κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ της Τράπεζας Κύπρου από 18% έως 20%. Σε αντάλλαγμα, όσοι δουν τις καταθέσεις τους να «τσεκουρώνονται» θα πάρουν μετοχές της τράπεζας.

Κούρεμα, που βαφτίζεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ύψους 4% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε ΟΛΕΣ τις τράπεζες. Σε αντάλλαγμα, δε θα πειραχθούν τα ταμεία Πρόνοιας.

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που ξεκίνησε στις 20:00 το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στο προεδρικό μέγαρο μετέβησαν και τα μέλη της τρόικας για να ενημερώσουν για τις διαπραγματεύσεις που είχαν προηγηθεί.

1 σχόλιο:

  1. Γιατί με ειδική πτήση; ποιοί θα είναι μέσα στο αεροπλάνο; μήπως τον ποτίσουν με τίποτα ματζούνια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή