Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜ... Η ΣΧΕΣΗ ΒΑΘΑΙΝΕΙ

Στα “βαριά” πορτοφόλια των βαθύπλουτων ισλαμικών χωρών στοχεύει από χθες η Τουρκία, σε μια προσπάθεια να διαφοροποιήσει τις χρηματοδοτικές πηγές της. 

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το τουρκικό δημόσιο προχώρησε στην έκδοση ισλαμικών ομολόγων, των γνωστών ''sukuk'', αντλώντας πάνω από 1 δισ. δολάρια. Πρόκειται για μία ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά, διαστάσεων άνω των 100 δισ. ευρώ, την οποία η κυβέρνηση της Τουρκίας θέλει να εκμεταλλευτεί, ξεπερνώντας τις κοσμικές αναστολές του παρελθόντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου τα μισά από τα 24,3 δισ. δολάρια ομολόγων της Μέσης Ανατολής που πωλήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2012, ήταν ''sukuk''. Το ποσό αυτό είναι τριπλάσιο από το αντίστοιχο του 2011.
Δεν είναι μόνο όμως οι χώρες της Μέσης Ανατολής... 


Αλλά και άλλα κράτη με σημαντικούς πληθυσμούς μουσουλμάνων, που επιλέγουν τα sukuk, όπως η Μαλαισία και η Ινδονησία. Σημειώνεται δε, ότι ακόμη και χώρες όπως η Γερμανία ή η Γαλλία προχωρούν σε εκδόσεις sukuk, λόγω των μουσουλμανικών κοινοτήτων τους.

Τα sukuk είναι κοινά ομόλογα, αντίστοιχα με του δυτικού κόσμου, μόνο που συνάδουν με τον ισλαμικό νόμο. Ο εκδότης ενός sukuk πουλάει τον τίτλο σε μία ομάδα επενδυτών, οι οποίοι με τη σειρά τους, τον “ενοικιάζουν”, τον επιστρέφουν δηλαδή στον εκδότη έναντι προκαθορισμένου τιμήματος. Ο εκδότης επίσης έχει την συμβατική υπόσχεση να επαναγοράσει τα ομόλογα στην ονομαστική τους αξία στο μέλλον. Στην ουσία, πρόκειται για lease back ομολόγου, με το τίμημα "ενοικίασης" να παίζει το ρόλο του επιτοκίου στα συμβατικά ομόλογα.

Τα sukuk συνδέουν τις αποδόσεις με τις χρηματικές ροές της χρηματοδότησης του τίτλου που αγοράζεται, ή τις αποδόσεις που προκύπτουν από την αγορά ενός τίτλου. Και αυτό γιατί ο ισλαμικός νόμος απαγορεύει την συναλλαγή χρεωστικών τίτλων, ήτοι τις πληρωμές τόκων. Είναι εγγυημένα με κρατικά πάγια, που στην περίπτωση της Τουρκίας είναι κυρίως κυβερνητικά ακίνητα, ενώ άλλες χώρες έχουν συνδέσει στο παρελθόν τα ομόλογα με αεροδρόμια, νοσοκομεία και άλλα στοιχεία κρατικής περιουσίας.

“Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Τουρκία είναι να διευρύνει τις χρηματοδοτικές της επιλογές, κάτι που καλωσορίζουν οι επενδυτές, καθώς δείχνει ότι ξεπερνά αναστολές του παρελθόντος”, σημειώνουν στο Capital.gr, αναλυτές που ειδικεύονται στη συγκεκριμένη αγορά. “Η νέα πόρτα που ανοίγει η Τουρκία έχει μεγάλη σημασία, όχι μόνο για το μέγεθος αυτής της εναλλακτικής πηγής χρηματοδότησης, αλλά και γιατί, σε ευρύτερο πλαίσιο, στέλνει μήνυμα αλλαγής πλεύσης”, προσθέτουν. “Η Τουρκία δείχνει ότι επιθυμεί να παίξει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στην ισλαμική χρηματοοικονομική κοινότητα”, καταλήγουν.

Μεγάλο μέρος του δημοσίου χρέους της Τουρκίας είναι βραχυπρόθεσμο, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να επιθυμεί να αντλήσει κεφάλαια μεγαλύτερης διάρκειας για να βελτιώσει τη διαχείριση των υποχρεώσεών της. Επίσης, η Τουρκία στοχεύει στη μεγάλη ρευστότητα των χωρών που συνδέονται με το ισλάμ, ενώ παράλληλα θέλει να ωφεληθεί από το γεγονός ότι πρόκειται για μία αγορά που προσελκύει επενδυτές των οποίων οι πεποιθήσεις “απαγορεύουν” να επενδύσουν αλλού.

Παρά το γεγονός ότι η αγορά των ισλαμικών ομολόγων είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με τα τρισεκατομμύρια δολάρια των συμβατικών ομολόγων, τα sukuk πάντοτε αποτελούσαν μία σταθερή πηγή χρηματοδότησης κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, λόγω της συντηρητικής επενδυτικής τους βάσης.

Με τη χθεσινή ιστορική έκδοση, η τουρκική κυβέρνηση κατάφερε να ξεπεράσει τα “εμπόδια” του παρελθόντος, που σχετίζονταν κυρίως με την ευαισθησία του κόσμου σε θέματα ισλαμικού finance. Την τελευταία δεκαετία η κυβέρνηση του Ερντογάν απέφυγε να προβεί στην έκδοση ισλαμικών ομολόγων, κυρίως λόγω της κόντρας με όσους την κατηγορούσαν ότι επιδίωκε να κάνει το κράτος κοσμικό. Έτσι έχασε την ευκαιρία να αντλήσει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια μέσω των sukuk, κάτι που ωστόσο θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στο πολιτικό προφίλ του Ερντογάν.

Τα χρήματα που θα αντλήσει από την πρώτη έκδοση ισλαμικών ομολόγων η Τουρκία, θα τα δαπανήσει σε έργα υποδομής που έχουν καθυστερήσει λόγω της κρίσης. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο η κυβέρνηση Ερντογάν αναγκάστηκε να ακυρώσει το διαγωνισμό για τον αυτοκινητόδρομο του βόρειου Μαρμαρά, που περιλαμβάνει την κατασκευή τρίτης γέφυρας πάνω από τα στενά του Βοσπόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου