Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Ένα σενάριο καταστροφής που δεν πρέπει να προχωρήσει

Στη κυβέρνηση αυτή νομίζουν ότι με τη βλακεία τους και χωρίς αντιπολίτευση, θα πάρουν το πρωτάθλημα. Μπορεί να γίνει έτσι. Μπορεί όμως να φύγουν και με σκάγια στο πισινό ή να φύγουν πρησμένοι απο το πολύ ξύλο. Η θεωρία δεν αποκλείει τίποτα...
τoυ Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη
Με ενοχλεί σαν άνθρωπο να βλέπω το δούλεμα να έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό στον Ελληνικό λαό και αυτός να γελάει σαν να του καθαρίζουν αυγά.
Τί νόημα έχει να μιλούν στη κυβέρνηση για δημοψήφισμα ή εκλογές αν...
υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές και για τίποτα απ αυτά αν δεν υπάρχει.
Ας εξετάσουμε τη δεύτερη περίπτωση γιατί για την πρώτη σας είπα ότι η άποψή μου είναι να γίνουν εκλογές και να προσκληθούν Έλληνες του εξωτερικού να μιλήσουν, γιατί στο εσωτερικό το κύκλωμα έχει σαπίσει τα πάντα.
Αν
  1. κυκλοφορήσει το πλαστικό χρήμα (πλαστική κάρτα),
  2. μπεί ΦΠΑ απο τη πίσω πόρτα,
  3. υπάρχει το ΕΝΦΙΑ,
  4. έλθουν σταδιακά τα 40 δις στις Τράπεζες απο τη χρήση πλαστικών καρτών (αυτό αποτελεί ένα είδος ανακεφαλαιοποίησης τους)
  5. μπούν κεφάλαια στη χώρα από τη τράπεζα ανάπτυξης των BRICS ή τη Κινεζική επενδυτική τράπεζα (όλα με τιλοποιήσεις δημόσιας περιουσίας για εγγυήσεις)
τότε μπορεί να μη χρειάζεται συμφωνία με τους δανειστές, αφενός γιατί οι χρηματοδοτήσεις θα έλθουν απο αλλού και αφετέρου γιατί τα μέτρα που θέλει η ευρωζώνη θα περάσουν με μια πιθανόν άγραφη συμφωνία κυρίων. Στη λογική αυτή με μερικά ακόμη “ΑΝ” μπορεί να μη χρειασθεί δημοψήφισμα ή εκλογές.
Σε αυτό το σημείο μπαίνουν τρία ερωτήματα
  1. όλα αυτά αν γίνουν εκφεύγουν των βασικών συμφωνιών με την ευρωζώνη (δημοσιονομικό σύμφωνο), αφού μνημόνιο πρέπει να υπάρχει απο κάθε χώρα στα χάλια της Ελλάδας;
  2. κατά πόσον μια χώρα σαν την Ελλάδα θα παραμένει στην Ευρωζώνη κινούμενη εκτός γραμμής του eurogroup;
  3. μέχρι ποιού ορίου η παρούσα κυβέρνηση νομιμοποιείται να λαμβάνει αποφάσεις που αλλάζουν κατά μοναδικό τρόπο τις επιλογές ενός λαού για το μέλλον;
Eρωτήματα σημαίνει συναλλαγή. Στη συναλλαγή αυτή το πάνω χέρι το έχει η ευρωζώνη, αφού η Ελλάδα θέλει να είναι σε υβριδική κατάσταση με ευρώ αλλά χωρίς μνημόνια, στη δική της ομάδα.
Ένα GREXIT δεν συμφέρει τους ολιγάρχες  αφού θα προτιμούσαν να το έχουν δίπορτο ανάμεσα σε ΕΕ και BRICS.
Mια Ελλάδα χρεοκοπημένη σε υβριδική κατάσταση επίσης συμφέρει τους ντόπιους και ξένους ολιγάρχες, γιατί δημιουργεί αιτία για κρατικές επενδύσεις που μέσα απο λουμπίνες θα τους δώσουν πλούτο, όπως έγινε με τα κρατικά δάνεια που έπαιρνε η Ελλάδα χάρι στα μνημόνια.

Μπροστά στο νέο κόλπο, τα μνημόνια δεν ήταν τίποτα

Με τα μνημόνια και το Αγγλικό Δίκαιο μεταφέρθηκε πλούτος απο τα κράτη σε ιδιώτες. Με τη χρεοκοπία της Ελλάδας ή με τη σωστηρία της μέσω της Τράπεζας Επενδύσεων στην οποία θα συμμετέχουν εφοπλιστές, ολιγάρχες, η τράπεζα των BRICS και η Κινεζική Τράπεζεζα επενδύσεων θα μεταφερθεί πλούτος της Ελλάδας στους εγγυητές που θα βάλουν τα κεφάλαια τους αλλά θα υπάρξουν και νέα δάνεια που θα πάρει το κράτος, που θα είναι μέτοχος απο τις τιτλοποιήσεις της ιδιωτικής, της δημόσιας και της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Το πονηρό σημείο είναι πώς τα δάνεια θα δίνονται στη  τράπεζα αυτή σε ένα μικρό μέρος της τιμής της αξίας των τιτλοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας με εγγύηση την ίδια τη δημόσια περιουσία. Το management δεν είναι σίγουρο ότι θα το έχει το κράτος. Σε περίπτωση πτώσης των εγγυήσεων απο μια ακόμη χρεοκοπία (ή απο ένα κακό management π.χ. ΕΥΔΑΠ), κάτι  πολύ πιθανό αφού η χώρα δεν παράγει και όλα γίνονται για να υπάρχει χρηματοδότηση μόνο μέσα απο νέα δάνεια (όχι για αύξηση των εξαγωγών και της παραγωγής), οι εγγυήσεις που θα είναι πολλαπλάσιας αξίας από τα δάνεια θα αποδοθούν στους δανειστές.
Η Ελλάδα δηλαδή θα επαναλάβει με το Τσίπρα αυτά που έγινε επί Ανδρέα. Στο τέλος του δρόμου όμως δεν θα της έχει μείνει τίποτα αφού με χρεοκοπία της χώρας οι νέοι δανειστές θα φάνε τις εγγυήσεις, χάριν των οποίων έδωσαν χρήματα τα οποία το πιθανότερο θα απορροφήσουν οι ίδιοι και τα κυκλώματα τους χάριν μιας ψεύτικης ανάπτυξης. Αυτή τη φορά όμως δεν θα υπάρχει κατώτερο στάδιο. Μιλάμε για τον απόλυτο πάτο. Ελπίζω αυτό το σχέδιο να μη προχωρήσει. Είναι καταστροφικό.
Όλα αυτά και πολλά άλλα πρέπει να γίνουν γνωστά στον Ελληνικό λαό και να υπάρξει δημοψήφισμα ή εκλογές, με τον όρο να ακουσθούν και Έλληνες του εξωτερικού αλλιώς δεν θα έχουν νόημα, αφού το πιθανότερο είναι να είναι φτιαχτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου