Κυριακή 17 Μαΐου 2015

100.000 διαδηλωτές γκρεμίζουν το νεοφασίστα τσόγλανο των Σκοπίων - Και μετά τι???

Στη  μεγαλειώδη διαμαρτυρία κατά του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE  και του αρχηγού του, πρωθυπουργού των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφκσι, όπως εκτιμάται  από εκπρόσωπο του κόμματος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης-SDSM, Πέταρ Σιλέγκοφ, συμμετείχαν πάνω από 100 χιλιάδες διαδηλωτές...


Η διαμαρτυρία που άρχισε στις 14:00 ήταν πρωτοφανής στα Σκόπια για έναν και μοναδικό σκοπό: την...
παραίτηση της ακροδεξιάς κυβέρνησης του VMRO-DPMNE και προσωπικά του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο εκπρόσωπος  της SDSM,  εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη συμμετοχή της αλβανικής κοινότητας του νοτιοσλαβικού κράτους.

Από νωρίς  πολλά μεταφορικά μέσα, λεωφορεία και I.X. έφθαναν στα Σκόπια από πολλές  πόλεις  της χώρας προκειμένου να συμμετάσχουν στην πορεία διαμαρτυρίας κατά του Νίκολα Γκρούεφσκι.


Ο πρόεδρος του SDSM, φθάνει στη συγκέντρωση και ετοιμάζεται να απευθύνει λόγο στον λαό των Σκοπίων

Στην ομιλία του ο αρχηγός του SDSM, Ζόραν Ζάεφ, ζήτησε από την κυβέρνηση να παραιτηθεί και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε «παραιτήσου τώρα». Ωστόσο, συνέχισε ότι οι διαμαρτυρίες του λαού δεν θα σταματήσουν μέχρι να ανατραπεί  η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Κατά την έναρξη της διαδήλωσης που έγινε πλησίον του κυβερνητικού μεγάρου, το
οποίο φυλάσσονταν από ειδικές ομάδες της αστυνομίας, το λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Σεργκέι Στάνισεφ, ο οποίος είναι και πρόεδρος του βουλγαρικού σοσιαλιστικού κόμματος. 

Ο Στάνισεφ τόνισε ότι «όλοι μαζί με τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, τη Σουηδία και τη Μεγάλη Βρετανία, είμαστε εδώ κοντά σας για να ακούσουμε τη φωνή της διαμαρτυρίας σας. Το μήνυμά σας είναι ξεκάθαρο, θέλετε ειρήνη, θέλετε δημοκρατία», είπε ο Στάνισεφ.

Επίσης, ο αντιπρόεδρος  της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Φλεκενστάιν Κνούθ, σε ομιλία του  δήλωσε ότι εντυπωσιάστηκε από τις δεκάδες χιλιάδες λαού που ζητούν  αληθινή δημοκρατία και ελευθερία στη χώρα.

Το λόγο έλαβαν πολλοί πολιτικοί από την αντιπολίτευση, αλλά και εκπρόσωποι των μειονοτήτων που ζήτησαν την παραίτηση του Νίκολα Γκρούεφσκι και περισσότερη δημοκρατία και ελευθερία στη χώρα.

Διαδηλώσεις και στη Σλοβενία για την παραίτηση του πρωθυπουργού των Σκοπίων


Λιουμπλιάνα. Εκατοντάδες άτομα διαδήλωσαν μπροστά από τη διπλωματική αποστολή του νοτιοσλαβικου κράτους των Σκοπίων, στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα ζητώντας την παραίτηση του σημερινού πρωθυπουργού των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεσκι, και την επιστροφή της χώρας στη Δημοκρατία.

Συνθήματα γραμμένα χειρόγραφα  που επικράτησαν στη διαμαρτυρία ήταν « Θέλουμε  να γυρίσει η ελευθερία στα Σκόπια», «Παραίτηση τώρα της κυβέρνησης», « Αντίο Νίκολα» κ.α.


Στη διαδήλωση συμμετείχαν και σπουδαστές από τα Σκόπια, καθώς πολίτες των Σκοπίων που ζούν στη Λιουμπλιάνα.

ΕΧΕΔΩΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου