Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Ευέλικτη Εξωτερική και Αμυντική Πολιτική μα σαφές εθνικοπατριωτικό πρόσημο - Θα το διατηρήσουν???

Εξαιρετική είναι η συνεργασία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο. Σχεδιάζουν και προωθούν μια ευέλικτη Εξωτερική και Αμυντική Πολιτική μα σαφές εθνικοπατριωτικό πρόσημο...

Image

του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ

Στα αξιοπερίεργα επίσης είναι, ότι οι δύο κορυφαίοι Υπουργοί, παρότι έχουν διαμετρικά αντίθετες ιδεολογικές αφετηρίες, «παλαιομαρξιστής» ο Ν. Κοτζιάς, «φιλελεύθερος Δεξιός» ο Π. Καμμένος, εντούτοις...
συνεργάζονται αρμονικά και προωθούν από κοινού σημαντικά θέματα Εξωτερικής και Αμυντικής πολιτικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Π. Καμμένος και Ν. Κοτζιάς βρέθηκαν στο στόχαστρο της Γερμανικής Κυβέρνησης, λόγω των αιχμηρών δηλώσεών τους.

Η χώρα που δεν πλήρωσε τα χρέη της μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι πρώτα από όλα η Γερμανία, τόνισε ο υπουργός εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα ARD και ZDF. Σημείωσε, πως δεν είναι αλήθεια αυτό που υποστηρίζει η Γερμανία ότι οι Έλληνες είναι ψεύτες και απατεώνες, που δεν θέλουν να επιστρέψουν τα δανεικά. Αναφερόμενος στη συνέχεια στη συμπεριφορά της Γερμανίας σε βάρος της Ελλάδας, ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς είπε. «Θέλουμε να υπάρξει ανάπτυξη για να μπορέσει η Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της ή θέλουμε να καταστρέψουμε τη χώρα; Εάν θέλουμε να καταστρέψουμε τη χώρα, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε ποια επίδραση θα έχει κάτι τέτοιο σε γεωπολιτικό επίπεδο και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.»

Επίσης, έντονες αντιδράσεις  έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του υπουργού Αμύνης  Πάνου Καμμένου που είπε, ότι θα στέλνει η κυβέρνηση με ταξιδιωτικά έγγραφα τους παράνομους μετανάστες και τους πρόσφυγες  στη Γερμανία,  αν η συγκεκριμένη χώρα  δεν μεταχειριστεί σωστά την Ελλάδα. Μάλιστα συντηρητική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung είχε κύριο άρθρο με τίτλο «Πολιτικοί εγκληματίες», με σαφείς αναφορές στη δράση του Ν. Κοτζιά και Π. Καμμένου.

Ακόμη λοιδορήθηκαν από το σύνολο σχεδόν του Γερμανικού Τύπου, οι δηλώσεις του Ν. Κοτζιά, που συνέδεσε ευθέως τη διαφθορά στην Ελλάδα με Έλληνες που ζουν «προστατευμένοι» στη Γερμανία. «Η γερμανική δικαιοσύνη θα πρέπει επιτέλους να μας δώσει τα πρωτόκολλα των καταθέσεων, ώστε να έχουμε αποδείξεις για το ποιος δωροδοκήθηκε ποιόν στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να επιχειρηματολογεί κανείς με ψευτοηθικιστικές παραινέσεις και την ίδια στιγμή αυτά τα άτομα που προκάλεσαν τα σκάνδαλα, όπως ο κ. Χριστοφοράκος της Siemens, να βρίσκονται στη Γερμανία», ήταν η απάντηση του Ν. Κοτζιά σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου.

Οι δύο Υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, φυσικά με την παρότρυνση του Πρωθυπουργού, επιδιώκουν να διαμορφώσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, που θα οδηγήσουν στην ουσιαστική αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων. Ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς , δηλώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι «γέφυρα» ειρηνικής συνεννόησης της Ε.Ε. με τη Ρωσία και ότι η χώρα μας , είναι κατά των κυρώσεων.

Στις 9 Μαΐου, ο ΥΕΘΑ κ. Π. Καμμένος θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, προκειμένου να παραστούν στις εκδηλώσεις της «Ημέρας της Νίκης κατά του Φασισμού» στην Ευρώπη. Με ενδιαφέρον αναμένεται η κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλ.Πούτιν στο Κρεμλίνο και η διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή και των υπουργών Άμυνας των δύο κρατών. Στην ατζέντα αναμένεται να είναι, τα ενεργειακά με τους αγωγούς, το Κυπριακό, το Ουκρανικό και οι σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ. Η  Ρωσία προτίθεται να ανανεώσει ή να εκσυγχρονίσει τα ρωσικής κατασκευής οπλικά συστήματα του Ελληνικού Στρατού.

Πρόκειται, για  τα Αντιαεροπορικά, τα S-300, τα  ΤOR M1 και OSA-AKM, τα αντιαρματικά KORNET-E και FAGOT, τους πολλαπλούς εκτοξευτές  RM 70, τα χόβερκραφτ ΖUBR, τα πυροβόλα Zu 23 και άρματα μεταφοράς προσωπικού ΒΜΡ-3.
Επίσης ο Π. Καμμένος θα ζητήσει από Ρωσία, την παραχώρηση  βαρέων οχημάτων για την νέα ''ΜΟΜΑ'', που σχεδιάζει να θέσει στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου.

Διπλωματικές πρωτοβουλίες είναι σε εξέλιξη και στο Σκοπιανό. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Σκοπιανός ομόλογός του Νίκολα Ποπόφσκι, συναντήθηκαν στο περιθώριο της Διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στη Λετονία. Ο επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματίας επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της ελληνικής πλευράς στο ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, υπογραμμίζοντας, ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε σημαντικές κινήσεις προς την κατεύθυνση μιας κοινά αποδέκτης σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή (erga omnes). Ο Έλληνας υπουργός επισήμανε ότι το πραγματικό πρόβλημα πίσω από το ζήτημα της ονομασίας είναι αυτό του αλυτρωτισμού. Μάλιστα, για να αντιμετωπισθεί η αλυτρωτική πολιτική, ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε στον κ. Ποπόφσκι, ότι προτίθεται να προτείνει στην κυβέρνηση της FYROM την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Στα ελληνοτουρκικά η κατάσταση είναι και πάλι τεταμένη. Η Άγκυρα έχει ενοχληθεί από τις επισκέψεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στα ακριτικά νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ζητάει από τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα να «μαζέψει» τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, επισημαίνοντας τα εξής πρωτοφανή και απαράδεκτα: «ο υπουργός Άμυνας από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του έχει μία προκλητική συμπεριφορά απέναντι στην Τουρκία και αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να ελέγξει την ανεύθυνη αυτή συμπεριφορά το ταχύτερο δυνατόν»!

Απαντώντας ο ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένου επισήμανε: «Πέταξα στον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Αυτό που πιστεύω ότι μπορεί να ενόχλησε την Τουρκία είναι ότι ενισχύσαμε τις μονάδες μας στον Έβρο και στα νησιά. Δεν πρόκειται να πάρουμε την άδεια κανενός για να δείξουμε την εθνική μας κυριαρχία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διαφυλάττουν την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου