Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Τουρκικοί όμιλοι σε επενδύσεις στον ελληνικό κλάδο υγείας - Μία "άλλη" εισβολή...

Ο ελληνικός κλάδος υπηρεσιών υγείας και μεγάλα νοσηλευτήρια έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον τουρκικών ομίλων του κλάδου, που ενδιαφέρονται είτε να αποκτήσουν συμμετοχή σε ελληνικές εταιρείες, είτε ακόμη να δημιουργήσουν τη δική τους βάση στη Θεσσαλονίκη...

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQoi5Ab8-u32cuUjEN_nfKdtSvOYqxRBlLv15N04hf0vcMwgBaemQ

Έχουν ήδη γίνει οι πρώτες επαφές μεταξύ τουρκικών ομίλων που έχουν ήδη επεκτείνει τα δίκτυά τους στα Βαλκάνια και, ελληνικών εταιρειών του κλάδου. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτών των επαφών έχουν γίνει...
κρούσεις και σε μεγάλους του κλάδου ιδιωτικής υγείας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι συζητήσεις συνεχίζονται όπως άλλωστε οι παρουσιάσεις και οι διερευνητικές επαφές.

Με την πολιτική που έχει ακολουθηθεί τα προηγούμενα χρόνια, από τις ελληνικές κυβερνήσεις - τις πολυσυζητημένες περικοπές που έχουν βαπτιστεί clawback και rebate, αλλά και στις καθυστερήσεις στις καταβολές των οφειλών- οι επιχειρήσεις του κλάδου Υγείας, κλινικές και διαγνωστικά κέντρα όπως και κέντρα αποκατάστασης, έχουν οδηγηθεί στο «κόκκινο» ενώ τα οικονομικά αδιέξοδα του ασφαλιστικού συστήματος και η γκρίζα εικόνα στα δημόσια οικονομικά, δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία.

Από την άλλη πλευρά, των ανατολικών μας συνόρων, στη Τουρκία συντελείται αναγέννηση στο χώρο της υγείας, τόσο στο κρατικό σύστημα, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Μιά γεύση των αλλαγών που συντελούνται δίνει και στο εξής στοιχείο: Στο διάστημα μεταξύ 2009 και 2012, δηλαδή σε μία τετραετία έγινεν εξαγορές και συγχωνεύσεις που ανήλθαν σε 1,4 δισ. δολάρια. Πέραν αυτού, η Τουρκία είναι η μία από τις δύο χώρες στην Ευρώπη, η άλλη είναι η Ουγγαρία, η οποία πραγματοποιεί τεράστιες επενδύσεις και στον ιατρικό τουρισμό.

Την προηγούμενη διετία φορείς του χώρου της Υγείας από τη γειτονική χώρα, είχαν επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη υιοθετώντας μία πολιτική ανοικτών θυρών, δηλώνοντας έτοιμοι να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας σε Έλληνες πολίτες αλλά και δουλειές σε Έλληνες γιατρούς, σε τουρκικά νοσηλευτήρια. Τώρα, προφανώς γνωρίζοντας τα οικονομικά προβλήματα των ελληνικών επιχειρήσεων υγείας και, παράλληλα, διαπιστώνοντας τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας, ετοιμάζονται να τοποθετηθούν επενδυτικά στην Ελλάδα.

Βεβαίως, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που ταλαιπωρεί ξανά, από το Δεκεμβριο του 2014 ως και σήμερα, την οικονομία της χώρας και όλη η συζήτηση περί grexit, κάνουν διστακτικούς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, είτε αυτοί στρέφονται στο συγκεκριμένο κλάδο, είτε σε άλλους.

Ωστόσο, κάποια στιγμή και μάλλον σύντομα η αβεβαιότητα αυτή θα λήξει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αφού οι εσωτερικές αντοχές της αγοράς αλλά και τα ταμειακά αποθέματα των κρατικών ταμείων έχουν εξαντληθεί. Όταν λοιπόν ξεκαθαρίσει το τοπίο, τότε οι συζητήσεις θα δώσουν πράξεις, επιχειρηματικές συνεργασίες και επενδύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου