Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Σκόπια: Πιθανή κήρυξη επιδημίας Τουλαραιμίας

Τα Σκόπια επιβεβαίωσαν επίσημα, 13 περιπτώσεις τουλαραιμίας και οι περισσότεροι ασθενείς είναι στις περιοχές  Καραμάτοβο και Λοζόβα , σύμφωνα το σερβικό πρακτορείο Tanjug που επικαλείται τοπικά μέσα ενημέρωσης...
 

Οι γιατροί στην περιοχή αναζητούν νέα ύποπτα κρούσματα και συμβουλεύουν τους κατοίκους να απευθύνονται στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

Οι υγειονομικές αρχές στο νοτιοσλαβικό κράτος- FYROM,  παρακολουθούν στενά την εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών, και... σήμερα θα συνεδριάσει η Επιτροπή για Λοιμώδη Νοσήματα. Επίσης είναι δυνατή η δήλωση για επιδημία στο Καραμάτοβο.

Επιδημιολόγοι λένε ότι μέρος των ασθενών  που είχαν μεγαλύτερο χρόνο αυτό το βακτήριο, νόμιζαν ότι είχαν γρίπη, όπως είναι το σύμπτωμα της τουλαραιμίας στο αρχικό στάδιο της νόσου και αργότερα παρουσιάζονται λοιμώξεις με εξανθήματα στο δέρμα και πρήξιμο των αδένων.

Στο Νοσοκομείο  Λοιμωδών Νόσων, εισήχθη μόνο ένας ασθενής και σύμφωνα με ιατρική δήλωση είναι σε καλή κατάσταση.

Κατά τα τελευταία 25 χρόνια, η ασθένεια έχει καταγραφεί μόνο δύο φορές και στις δυο περιπτώσεις κηρύχθηκε επιδημία.

Η τουλαραιμία στον άνθρωπο μεταδίδεται από αρουραίους και κουνέλια, αλλά αυτή η ασθένεια δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Μεταξύ των ασθενών υπάρχουν όλες οι ηλικίες, ο νεότερος είναι 19 ετών και ο μεγαλύτερος 73.

Η τουλαραιμία είναι μια βακτηριακή ασθένεια που μεταδίδεται από τα τρωκτικά (ποντίκια αρυραίοι, κουνέλια) ή έντομα (κουνούπια και τσιμπούρια).

Εξαπλώνεται από μολυσμένο νερό, τσιμπήματα εντόμων ή με επαφή με μολυσμένα ζώα, αλλά συχνά μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σκόνης από μολυσμένο έδαφος, σανό ή κόκκους.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου