Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

ΣΟΥΛΤΑΝΕ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΧΑΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

Εξαιρετικά σημαντική χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και την επίσκεψή του στην Ελλάδα μαζί με τους υπουργούς του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στον χαιρετισμό του στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ... 

Τους “δουλεύει” ο Νταβούτογλου: Ελάτε να λύσουμε το Κυπριακό

Ηταν ο γνωστός Νταβούτογλου, που ότι λέει ΔΕΝ τα πιστεύει, και τα παρουσιάζει διότι γνωρίζει ότι τα πιστεύουν οι Ελληνες πολιτικοί, οι οποίοι τον κοιτάζουν σαν …χάννοι και τον θαυμάζουν.
Τα προβλήματα που υπάρχουν στο περιβάλλον μας έχουν πολλαπλασιαστεί και...
έχουν γίνει πολυδιάστατα ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Η Τουρκία αποδίδει τεράστια σημασία στην σταθερότητα στην Ελλάδα, στο πλήρες μέλος της ΕΕ και γείτονα.

Και επειδή αποδίδει τεράστια …σημασία, γι’ αυτό απειλεί τη χώρα μας σε καθημερινή βάση, γι’ αυτό παραβιάζει τον ενάεριο χώρο και στέλλει τα καράβια του να αλωνίζουν στο Αιγαίο, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία και ανεξαρτησία.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία”, συνέχισε, “έχουν μία σχέση που πρέπει να εξελιχθεί γιατί η Ελλάδα είναι από τους σημαντικότερους συνεργάτες και φίλους. Η στήριξη που θα προσφέρει ο ένας στον άλλον θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των δύο οικονομιών. Η βάση των διμερών σχέσεων είναι οι πολιτιστικές σχέσεις, αυτό είναι το έδαφος στο οποίο θα χτίσουν οι διοικούντες των δύο χωρών. Συνομιλήσαμε εδώ με τους Θρακιώτες ομογενείς όσο και με την ελληνική μειονότητα που ήλθε εδώ από την Κωνσταντινούπολη. Δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω ποιός είναι ποιός. Υπήρχαν προκαταλήψεις του παρελθόντος που δημιουργούσαν εμπόδια αλλά τώρα έχουμε κατανοήσει ότι η σχέση των δύο χωρών δεν είναι ανταγωνιστική αλλά συνεργασίας» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι στόχος είναι πάντα η σταθερότητα, σημείωσε ότι «εμείς συζητούμε τα πάντα» και πρόσθεσε ότι «φυσικά υπάρχουν θέματα που διαφωνούμε. Στο Αιγαίο θα συνεχίσουμε τις διμερείς διερευνητικές συνομιλίες, χρειάζεται να εμβαθύνουμε. Δεν επιθυμούμε ένταση στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο. Θέλουμε όταν υπάρχουν διαφορές να μπορούμε να συνομιλούμε και να διερευνούμε την επίλυσή τους. Εύχομαι τα καλύτερα στον κ. Αναστασιάδη για να μπορέσουμε να συζητήσουμε την υγεία της Κύπρου. Δεν υπάρχει θέμα που να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας».

Επισήμανε ότι στα δύο προηγούμενα Συμβούλια υπογράφηκαν 25 συμφωνίες ενώ στόχος του είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία αλλά και τα ψυχολογικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες. «Για το Κυπριακό σας απευθύνω έκκληση: ελάτε να επιλύσουμε το θέμα, να αξιοποιήσουμε τον ενεργειακό πλούτο. Χρειαζόμαστε οραματιστές, η ειρήνη ποτέ δεν έβλαψε ποτέ. Όσο θα αναπτύσσονται οι οικονομικές σχέσεις και οι ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών θα απομακρύνεται ο κίνδυνος θερμών επεισοδίων», κατέληξε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Κλειδί για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αποτελεί το Κυπριακό, τόνισε ο Ε. Βενιζέλος

Την ανάγκη κύρωσης, επικύρωσης κι εφαρμογής των συμφωνιών που ήδη έχουν υπογραφεί στα δύο προηγούμενα Ανώτατα Συμβούλια Συνεργασίας, για να απελευθερωθεί «το τεράστιο δυναμικό που διαθέτουμε σε όλους τους τομείς», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στο ελληνο-τουρκικό επιχειρηματικό συνέδριο.

Αναφερόμενος εξάλλου στην «πρωτοφανή πληθώρα κρίσεων» που εμφανίζει η περιοχή μας αυτή την περίοδο, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «κλειδί» για την εξομάλυνση και την επιτάχυνση των διμερών μας σχέσεων «είναι το Κυπριακό και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, ιδιαίτερα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας».

Υπενθυμίζοντας άλλωστε, ότι μετά από τις εξελίξεις στον South Stream, ο ΤΑΡ (που αποτελεί συνέχεια του ΤΑΝΑΡ) «αποκτά μια πρόσθετη, εξαιρετικά σημαντική, αναπτυξιακή αλλά και διεθνοπολιτική διάσταση». Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πάντως πως «η επιχειρηματική συνεργασία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και άμυνας». Σχετικά με την παρούσα συγκυρία των πολλαπλών κρίσεων στην ευρύτερη περιοχή ο ίδιος τόνισε ότι «είναι κοινή υποχρέωσή μας με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τη διεθνή έννομη τάξη να συμβάλλουμε στη σταθεροποίηση της κατάστασης, να αποτρέψουμε την κλιμάκωση της βίας, να επιβάλουμε τελικά την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια».
mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου