Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΧΕΙ ΕΙΣΒΑΛΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ "ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ" ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΜΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ Ε.Ε???

Άντρος Κυπριανού: «Τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ» - Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ότι η Τουρκία τέντωσε το σχοινί στα άκρα και τονίζει πως οι ΗΠΑ δεν αντέδρασαν όταν και όπως έπρεπε μπροστά στην πρόκληση...

antros-kuprianou-2

-Πώς κρίνετε τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και τις προκλήσεις της τουρκικής πλευράς στην κυπριακή ΑΟΖ;
Είναι περιττό να πω ότι οι εξελίξεις είναι κρίσιμες. Αυτή τη φορά η Τουρκία τέντωσε το σχοινί στα άκρα. Δεν μιλάμε για...
παραβίαση κάπου στα βορειοδυτικά, σε περιοχές που η Τουρκία, παρανομώντας πάλι, διεκδικεί ως δική της ΑΟΖ. Αυτή τη φορά πρόκειται για παραβίαση στα νότια της Κύπρου. Η Τουρκία δέσμευσε περιοχή της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπροστά από τη γεώτρηση, που καλύπτει όλη σχεδόν τη νότια ακτογραμμή της Κύπρου για να κάνει, λέει, έρευνες. 

Βρέθηκαν δηλαδή σε περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ ακόμη και απέναντι από την ακτογραμμή των ελεύθερων περιοχών, οριοθετημένη με τα γειτονικά κράτη όπως ακριβώς επιβάλλει η Συνθήκη, και τη δέσμευσαν. Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη ως Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχαμε πολλές επιλογές, έπρεπε να αντιδράσουμε. Η αναστολή, όχι η διακοπή, των συνομιλιών επελέγη ως τρόπος αντίδρασης και κατά την άποψη μας ήταν ορθός τρόπος. Γιατί αν δεν αντιδρούσαμε θα γινόταν μέσω της σιωπηρής αποδοχής μας διεθνώς αποδεκτή η εισβολή, ουσιαστικά, της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Επιπλέον θελήσαμε να στείλουμε παντού ένα ισχυρό μήνυμα: δεν είναι δυνατόν να εμφανίζεται η Τουρκία ως χώρα που δήθεν θέλει να διευκολύνει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και την ίδια ώρα να συμπεριφέρεται τόσο προκλητικά.

-Πώς χαρακτηρίζετε τη στάση της Ε.Ε, αλλά και των ΗΠΑ και της Βρετανίας, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα;
Είναι γεγονός ότι η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί άμεση και αποφασιστική. Και αυτό πρέπει να προβληματίσει τον πρόεδρο Αναστασιάδη για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί. Η αντίδραση της Ρωσίας μέσω ανακοίνωσης του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ήρθε για να μας θυμίσει ότι παραδοσιακοί φίλοι της Κύπρου είναι ακόμη εκεί και εμείς δεν πρέπει να τους γυρίζουμε την πλάτη στο όνομα «στρατηγικών συμμάχων» που το μόνο που επιδιώκουν είναι να διασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα. Αναφέρομαι στις ΗΠΑ που, παρ΄ όλες τις μεγαλόστομες διακηρύξεις του κ. Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, δεν αντέδρασαν όταν και όπως έπρεπε μπροστά στην πρόκληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου