Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

ΑΝΕΥΘΥΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΖΟΓΑΡΕΙ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών, ωστόσο τα μηνύματα που έρχονται από τη διεθνή και ελληνική αγορά δείχνουν το αντίθετο... 

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTUexWjXEynk7YAsl9-meu9r0MN0dWSQq4fv9pdhqN30F7-_6xo

Μόνο στο άκουσμα του ενδεχόμενου της εξόδου της χώρας από το δανειακό πρόγραμμα και της αποχώρησης του ΔΝΤ η απόδοση των 10ετών ομολόγων εκτοξεύτηκε και...
πάλι πάνω από 7% καταγράφοντας υψηλό επταμήνου, παρασύροντας σε μια κατακόρυφη πτώση και τον γενικό δείκτη του χρηματιστηρίου Αθηνών.

Την Τρίτη το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στις 948 μονάδες με τον γενικό δείκτη να καταγράφει πτώση 5,7%. Την ίδια στιγμή η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων έσπαγε το όριο του 7%. «Στο παρελθόν έχω παρουσιάσει την αντίθετη κίνηση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων και των μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο. Πρόκειται για μια αρνητική σχέση και ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι γιατί η απόδοση του ελληνικού ομολόγου συνδέεται με υψηλά ρίσκα. Οποιαδήποτε αύξηση στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημαίνει ταυτόχρονα και αύξηση του γενικότερου ρίσκου για την ελληνική οικονομία», αναφέρει ο Πάνος Παναγιώτου στο Tvxs.gr.
Ενδεικτικό αυτής της σχέσης εκτός από τη σημερινή κίνηση είναι το σύνολο των κινήσεων το τελευταίο δίμηνο. 

Για παράδειγμα το χαμηλότερο σημείο της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα καταγράφεται στις 8 Σεπτεμβρίου του 2014. Είναι η ίδια ημέρα που στο χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση του τελευταίου διαστήματος. 

(Πίνακας: με κόκκινο η κίνηση του γενικού δείκτη, με κίτρινο η κίνηση της απόδοσης των 10ετών ομολόγων)


«Η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερη χώρα και μια ιδιαίτερη αγορά που εξαρτάται άμεσα από την ικανότητά της να χρηματοδοτείται. Για τις υπόλοιπες χώρες η αύξηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου αυξάνει το κόστος δανεισμού αλλά δεν επηρεάζει σε τέτοιο βαθμό τη χρηματοδότηση. Τα Spreads ανεβαίνουν αλλά οι χώρες μπορούν να συνεχίσουν τον δανεισμό τους. Αντίθετα στην Ελλάδα δεν μιλάμε για κόστος δανεισμού αλλά για τη δυνατότητα ή μη της χρηματοδότησής της», σημειώνει ο κ. Παναγιώτου και εξηγώντας αυτή τη στενή σχέση τονίζει πως ένας επενδυτής του χρηματιστηρίου ζητάει το προφανές: να είναι βέβαιος πως η Ελλάδα δεν θα έχει χρηματοδοτικά προβλήματα το επόμενο διάστημα.

«Οι αγορές αντιδρούν στις κινήσεις των πολιτικών. Βλέπουν τι κάνουν οι πολιτικοί και ανάλογα πράττουν. Δεν περιμένουν να δουν το αποτέλεσμα των πολιτικών κινήσεων. Συνήθως πυροβολούν πριν. Πρώτα πυροβολούν και μετά ρωτάνε. Δεν μπορούν να περιμένουν γιατί τότε θα είναι αργά», ανέφερε. «Οι αγορές δεν θέλουν την ασάφεια. Η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να αποδείξει, όχι με σοφισμούς για εσωτερική κατανάλωση αλλά με στοιχεία, πως μπορεί να λύσει το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού, ώστε να ικανοποιηθούν δεσμεύσεις και ανάγκες, και δεύτερο να λύσει το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Όμως αντίθετα με τις κινήσεις που κάνει και το μακροοικονομικό σχέδιο που παρουσιάζει αυξάνει την αμφιβολία αντί να την μειώνει», σημειώνει ο κ. Παναγιώτου και προσθέτει:

«Εδώ έχουμε μια προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για λόγους που αυτή αντιλαμβάνεται να αμφισβητήσει την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση της οικονομίας, ενώ επιπλέον αμφισβητεί και την ύπαρξη του χρηματοδοτικού κενού που έχει αναγνωρίσει το ΔΝΤ. Υπάρχουν δύο ζητήματα λοιπόν. Το ένα είναι η χρηματοδότηση που πλέον η κυβέρνηση λέει πως δεν θέλει και το άλλο είναι το χρηματοδοτικό κενό που οι διεθνείς οργανισμοί λένε πως υπάρχει αλλά η κυβέρνηση αμφισβητεί. Οι διεθνείς αγορές λοιπόν έχουν δύο σημεία αναφοράς για να αμφισβητήσουν την ελληνική κυβέρνηση και να θεωρήσουν πως το ρίσκο στην Ελλάδα αυξάνεται. Σε αυτό προστίθεται και η επιφυλακτικότητα που υπήρξε από ξένους αξιωματούχους για το ελληνικό σχέδιο».

«Ο μακροικονομικός σχεδιασμός δεν μπορεί να είναι τζόγος»
Ο Πάνος Παναγιώτου υπογραμμίζει μιλώντας στο Tvxs.gr πως «ο μακροοικονομικός σχεδιασμός δεν μπορεί να είναι τζόγος». «Δεν είναι δυνατόν να συνδέεις το μέλλον της ελληνικής οικονομίας με την αστάθεια και τις διακυμάνσεις των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, οι οποίες είναι εξαιρετικά μεγάλες. Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένη και να αποδείξει πως μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις που έχει αποδεχτεί. Δεν μπορεί να τζογάρει στο αν θα καταφέρει η όχι να βγει με επιτυχία στις αγορές. Πρόκειται για μια πολιτική που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο τζόγο.
Πως μπορείς να λες πως θα βασιστείς στη χρηματοδότηση των αγορών όταν στις 8 Σεπτέμβρη έχει απόδοση ομολόγων 5,6% και ξαφνικά αυτή να φτάνει σήμερα στο 7%. Πως θα χρηματοδοτηθείς με αυτές τις διακυμάνσεις. Τι θα συμβεί αν αυτό επαναληφθεί; Θα μείνει στον αέρα ένας ολόκληρος μακροοικονομικός σχεδιασμός μιας χώρας επειδή τζόγαρε η κυβέρνηση και πόνταρε σε επιτόκιο που θα έπρεπε να είναι σε ένα επίπεδο αλλά που δεν βρέθηκε σε αυτό.  Πρόκειται για ένα μεγάλο ρίσκο στις πλάτες ενός ολόκληρου ελληνικού λαού».
«Ασυγχρόνιστοι σε ένα οικονομικό τανγκό»

Καταλήγοντας ο Πάνος Παναγιώτου αναφέρεται και σε ένα ακόμη στοιχείο που επηρεάζει τις διεθνείς αγορές και αυξάνει την αμφιβολία προς την ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Tην Τρίτη η «ατμομηχανή» της Ευρώπης, η Γερμανία, ανακοίνωσε πως αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας της το 2014 και το 2015, αποδίδοντας την επιδείνωση των αναπτυξιακών προοπτικών σε γεωπολιτικές κρίσεις και την αργή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Πως μπορεί λοιπόν η Ελλάδα να πείσει τις διεθνείς αγορές για τις δικές της «αναπτυξιακές προοπτικές» και πόσο μπορεί να αντέξει η Ελλάδα μέσα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον που διαμορφώνεται;

«Πρόκειται για ένα τανγκό που θα πρέπει να το χορεύεις σωστά και στο σωστό χρόνο. Η Ελλάδα έχει χάσει το βηματισμό και τον συγχρονισμό της και αυτό είναι επικίνδυνο. Για παράδειγμα τώρα που υποτίθεται, όπως λέει η κυβέρνηση, πως θα σταματήσει η ύφεση και θα αρχίσει μια ήπια ανάκαμψη από το 2015, είναι η Ευρώπη αυτή που επιστρέφει σε χαμηλούς ρυθμούς και κινδυνεύει να πέσει σε ύφεση και πιθανόν να τραβήξει και την Ελλάδα από την ‘απόπειρα ανάρρωσης’. Καθυστερήσαμε και η Ελλάδα είναι μοιραίο πως θα γίνει αποδέκτης αυτής της κατάστασης. Χάσαμε τον συγχρονισμό μας. Για αυτό δεν μπορείς να λες πως μπαίνω στο ψυγείο για τέσσερα χρόνια και λειτουργώ μόνος μου σε απόκλιση από τον υπόλοιπο κόσμο. Να λοιπόν που η απόκλιση μπορεί να κοστίσει. Οι συνθήκες στην Ευρώπη αποτελούν ένα ακόμη πρόβλημα για την Ελλάδα. Από τη μία λοιπόν έχουμε την εσωτερική παράμετρο που αυξάνει την αβεβαιότητα στην Ελλάδα με τις κινήσεις της κυβέρνησης και από την άλλη έχουμε και την παράμετρο που αυξάνει την ασάφεια στην Ευρώπη», επισημαίνει ο κ. Παναγιώτου. 

* Ο Πάνος Παναγιώτου είναι βραβευμένος χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής, συγγραφέας μίας σειράς βιβλίων και διευθυντής, μεταξύ άλλων, της Association of Financial Technical Analysis of Europe, της Greek Society of Technical Analysts, της Financial Analytics UK LTD και τηςWTAEC LTD. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου