Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΙ ΟΛΕΤΗΡΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΒΟΛΙΚΟ e-mail ΤΩΝ ΑΒΑΝΤΑΔΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

Η φασαρία που γίνεται με το e-mail της τρόικας, στο οποίο υποτίθεται ότι διαφοροποιείται από τα σχέδια της κυβέρνησης για «εκκαθάριση εν λειτουργία» των ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ, αλείβει βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης... 

Πρώτον, επειδή με τις ευλογίες του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλάει για «υποτέλεια» (η οποία βεβαίως είναι δεδομένη), της δίνει τη δυνατότητα να ισχυρίζεται ότι η δική της αναδιάρθρωση είναι «ήπια», ενώ της τρόικας είναι «βίαιη», ανεξάρτητα αν για τους εργαζόμενους και το λαό οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα από διαφορετικό δρόμο. Αρα, παρουσιάζει την εικόνα ότι...
Διαπραγματεύεται με την τρόικα για το καλό των εργαζόμενων, από τους οποίους βέβαια ζητάει να μην κάνουν αγώνες, αλλά να συνταχθούν με την (εξίσου) καταστροφική λύση που η ίδια προτείνει για τα «Αμυντικά Συστήματα» και τις άλλες επιχειρήσεις. 

Δεύτερον, η σκόνη που σηκώθηκε, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να κρύψει ότι και στο δικό της σχέδιο, το ενδεχόμενο για ακαριαίο λουκέτο ήταν υπαρκτό. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση πρότεινε στην τρόικα να ενταχθούν τα ΕΑΣ στο άρθρο 14Β του Ν.3429, τον οποίο η κυβέρνηση αξιοποίησε σαν βάση για να κλείσει σε μια νύχτα η ΕΡΤ. Βάσει αυτού του νόμου, η κυβέρνηση σχεδίαζε την «περικοπή του κόστους» με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και κλείσιμο ορισμένων από τα πέντε εργοστάσια που λειτουργούν σήμερα. Αν δεν τους έβγαινε ο λογαριασμός, είναι βέβαιο ότι δε θα είχαν κανένα πρόβλημα να τραβήξουν ένα ξεγυρισμένο λουκέτο, αφού μια τέτοια «λύση» προβλέπεται από τα προεδρικά διατάγματα που συμπλήρωσαν τον παραπάνω νόμο και αξιοποιήθηκαν στην περίπτωση της ΕΡΤ. 

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της ΕΛΒΟ, για την οποία η κυβέρνηση πρότεινε να ενταχθεί στο άρθρο 14Α του Ν.3429/2005 για την ειδική εκκαθάριση δημοσίων επιχειρήσεων, με τελικό σκοπό τη μερική ή ολική πώληση της επιχείρησης. Το άρθρο αυτό όμως δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να τερματίζει τις «συμβάσεις εργασίας του προσωπικού που συνδέεται με την επιχείρηση με σχέση εξαρτημένης εργασίας (...) αζημίως για την επιχείρηση». Να γιατί η σκόνη που σηκώνει η κυβέρνηση και τα αστικά ΜΜΕ είναι αποπροσανατολιστική για τους εργαζόμενους και το λαό, αφού τους βάζει να σκέφτονται ότι το κλείσιμο ή η ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας είναι δεδομένο και περιορίζεται η όποια αντιπαράθεση στο αν οι απολύσεις θα γίνουν με αποζημιώσεις ή όχι.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ ΕΑΣ - ΕΛΒΟ - ΛΑΡΚΟ
Με μοιρασμένους ρόλους υπηρετούν το ίδιο σχέδιο
Είτε με «εκκαθάριση εν λειτουργία», είτε με ακαριαίο λουκέτο, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τους εργαζόμενους και το λαό

Την επιλογή να «αναδιαρθρώσει» με απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και λουκέτα τα εργοστάσια της Αμυντικής Βιομηχανίας, την ΕΛΒΟ και τη ΛΑΡΚΟ, επιβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση και ταυτόχρονα προσπαθεί να πείσει ότι το ξεχαρβάλωμα που η ίδια προωθεί, είναι διαφορετικό από αυτό που εμφανίζεται να ζητάει η τρόικα, με το e-mail που στάλθηκε την περασμένη Παρασκευή και αποκαλύφθηκε προχτές.
Σύμφωνα με αυτό, η τρόικα απορρίπτει το σχέδιο για «εκκαθάριση εν λειτουργία» των αμυντικών συστημάτων και ζητάει ακαριαίο λουκέτο σε όλες τις επιχειρήσεις και τη ΛΑΡΚΟ, με απόλυση όλων των εργαζόμενων και μάλιστα χωρίς αποζημιώσεις, προκειμένου το ζήτημα να διευθετηθεί με «μηδενική δημοσιονομική επίπτωση». Συγκεκριμένα, γράφει ότι «το ενδεχόμενο κλεισίματος/ρευστοποίησης πρέπει να εξεταστεί για τις τρεις εταιρείες» και ότι «οιαδήποτε ρευστοποίηση δεν πρέπει να έχει ως προϋπόθεση τις αποζημιώσεις που αφορούν τις μη νομικές υποχρεώσεις ή την μετακίνηση του εργατικού δυναμικού».

Για τη ΛΑΡΚΟ, η τρόικα προτείνει στην κυβέρνηση είτε να πουλήσει την εταιρεία και να περιμένει από τον αγοραστή να αποπληρώσει τις κρατικές ενισχύσεις, είτε να πουλήσει ξεχωριστά τις εγκαταστάσεις σε Αγιο Ιωάννη και Λάρυμνα, μαζί με τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης. Για τα ΕΑΣ, η τρόικα προτείνει να προχωρήσουν σε πλήρη και άμεση εκκαθάριση και για την ΕΛΒΟ υποστηρίζει ότι η πιο ρεαλιστική λύση είναι να πτωχεύσει αμέσως.

Με «μπαμπούλα» τις προτάσεις της τρόικας, η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να πείσει τους εργαζόμενους να συναινέσουν στη σφαγή τους, με τον τρόπο που αυτή προτείνει. Στην ίδια προπαγάνδα, η κυβέρνηση εντάσσει και τις απειλές της επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν ότι τα ΕΑΣ πρέπει να κλείσουν, διαφορετικά θα πρέπει να επιστραφούν κονδύλια ύψους 1,2 δισ. ευρώ, τα οποία η ΕΕ υπολογίζει σαν «κρατικές ενισχύσεις», για την περίοδο 2004 - 2012.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται να δίνει τάχα μάχη απέναντι στην τρόικα για να μην επιλεγεί το ακαριαίο λουκέτο.  
Μ' αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να κρύψει ότι και οι δικές της προτάσεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν ύστερα από συζητήσεις με την τρόικα, οδηγούν σε παρόμοια αρνητικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους στην Αμυντική Βιομηχανία και το λαό, αφού χτυπάει στην καρδία της την αμυντική ικανότητα της χώρας και οδηγεί μια στρατηγικής σημασίας επιχείριση, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ, σε λουκέτο ή στα μονοπώλια.
 
Στον γκρεμό από άλλο δρόμο
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η «εκκαθάριση εν λειτουργία» προβλέπει κλείσιμο ή πώληση τμημάτων των ΕΑΣ, ενώ δεν αποκλείεται η τελική επιλογή του εκκαθαριστή να είναι η πτώχευση όλων των παραπάνω επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα:
1. Για τα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» (ΕΑΣ - πρώην ΠΥΡΚΑΛ και πρώην ΕΒΟ), η κυβέρνηση είχε προτείνει στην τρόικα τη διάσπαση του αμυντικού σκέλους (που έχουν λάβει το 93%-95% των λεγόμενων «κρατικών ενισχύσεων») από το πολιτικό, ώστε η χρηματοδότηση της επιχείρησης να θεωρηθεί σύννομη με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τελικά να επιστραφεί το 5%-7% του σκέλους των ενισχύσεων που δόθηκαν για μη αμυντικούς σκοπούς. Η κυβέρνηση είχε προτείνει επίσης να ενταχθούν τα ΕΑΣ στο άρθρο 14Β του Ν.3429, το οποίο αξιοποιήθηκε σαν βάση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο μέσα σε μια νύχτα, έκλεισε η ΕΡΤ. Ο νόμος ρυθμίζει τη διαδικασία συρρίκνωσης της παραγωγικής δραστηριότητας και του προσωπικού, σε επιχειρήσεις που επιχορηγεί το Δημόσιο και καταγράφουν ζημιές. Για να θολώσουν τα νερά, διαρρέουν ότι η ένταξη στη συγκεκριμένη ρύθμιση δε σημαίνει και ακαριαίο λουκέτο, αλλά «περικοπή του κόστους» με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και κλείσιμο ορισμένων από τα πέντε εργοστάσια που λειτουργούν σήμερα. Στην πραγματικότητα, σχεδιάζουν παραπέρα συρρίκνωση των ΕΑΣ, κατά 60% και ακόμα 500 απολύσεις. Αν όμως ο λογαριασμός δεν τους βγει, σε τίποτα δε το έχουν να βάλουν λουκέτο στα ΕΑΣ, κατά τον ίδιο τρόπο που έκαναν και με την ΕΡΤ.
 
2. Για την «Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων» (ΕΛΒΟ), η κυβέρνηση είχε προτείνει την ένταξή της στο άρθρο 14Α του Ν.3429/2005 για την ειδική εκκαθάριση δημοσίων επιχειρήσεων, με τελικό σκοπό τη μερική ή ολική πώληση της επιχείρησης. Η εταιρεία έχει ήδη απογυμνωθεί από προσωπικό, καθώς από τους 1.200 εργαζομένους έχουν απομείνει μόλις 350. Να σημειωθεί ότι το άρθρο 14Α του Ν.3429/2005, δεν αποκλείει τις απολύσεις χωρίς να δοθούν αποζημιώσεις, αφού προβλέπει ότι η κυβέρνηση μπορεί «να αποφασίζει την άμεση διακοπή ή το σταδιακό περιορισμό ή διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης» και παράλληλα να τερματίζει τις «συμβάσεις εργασίας του προσωπικού που συνδέεται με την επιχείρηση με σχέση εξαρτημένης εργασίας (...) αζημίως για την επιχείρηση». Και την περίπτωση της ΕΛΒΟ, η κυβέρνηση επικαλείται τα χρέη της επιχείρησης, τα οποία υπολογίζονται σε 25 εκατ. ευρώ.
 
3. Για τη ΛΑΡΚΟ, η κυβέρνηση οχυρώνεται πίσω από το ενδεχόμενο να ζητήσει η Κομισιόν την επιστροφή των κρατικών επιχορηγήσεων, ύψους 130 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με αναφορές στον Τύπο, η κυβέρνηση πρότεινε την ένταξη της επιχείρησης στις διατάξεις του πτωχευτικού δικαίου (Αρθρο 99) και την τμηματική πώληση του εργοστασίου και των μεταλλείων.
Συζήτηση στη Βουλή
Στις εξελίξεις αναφέρθηκε χτες ο Γ. Στουρνάρας, μετά από σύσκεψη στην οποία συμμετείχε με τον πρωθυπουργό, ενόψει της ΔΕΘ. Κατά δήλωσή του, «προσπαθούμε να πείσουμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την τρόικα ότι αυτό που προτείνουμε εμείς, δηλαδή η εκκαθάριση εν λειτουργία σε ένα βάθος πέντε ετών αφήνει μεγαλύτερη αξία στο Δημόσιο απ' ό,τι η πτώχευση».

Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και της αναπληρώτριας υπουργού Αμυνας Φ. Γεννηματά χτες στη Βουλή. Είπε ότι η κυβέρνηση «έχει μία σταθερή θέση υπεράσπισης της γραμμής της, που ήταν εξαρχής η αναδιάρθρωση της εταιρείας σε λειτουργία» και συμπλήρωσε με νόημα ότι «κανείς δεν λέει πως αυτό δεν είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα, γιατί θα πρέπει να σταματήσουμε να επιβαρύνουμε τον Ελληνα φορολογούμενο πολίτη και να μη ρίχνουμε κροκοδείλια δάκρυα».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Σπ. Χαλβατζής είπε μεταξύ άλλων: «Εμείς πάντα υποστηρίζαμε ότι τα "Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα", η ΕΒΟ, η ΕΑΒ, η ΠΥΡΚΑΛ, όλες αυτές οι επιχειρήσεις της Αμυντικής Βιομηχανίας, που είναι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, σε συνεργασία με τα ναυπηγεία, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης της χώρας, στην ανάπτυξη της βιομηχανίας. Βεβαίως, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια άλλη πολιτική, με μια άλλη προοπτική, με μια άλλη εξουσία.

Ολη αυτή η θεωρία, ότι η τρόικα τα επιβάλλει, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους. Είναι η πολιτική, και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι η πολιτική της ΕΕ των μονοπωλίων, η πολιτική του ΝΑΤΟ, που οδήγησαν και αυτές τις βιομηχανίες στη διάλυση, στην ιδιωτικοποίηση, στην προσπάθεια να μην μπορεί σήμερα να παραγάγει η χώρα μας ούτε φυσίγγια. Καταγγέλλουμε αυτή την πολιτική που διέλυσε την Αμυντική Βιομηχανία, που στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, αλλά και αδυνατίζει σημαντικά την αμυντική ικανότητα της χώρας».

Τα ιδεολογήματα περί «υποτέλειας» επανέφερε στην ίδια συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλής, λέγοντας ότι «η χώρα προκαλείται και προσβάλλεται με τον τρόπο που επιχειρεί η τρόικα να επιβάλει τις επιταγές της» και αναρωτώμενος «...τι θέλει η τρόικα να καταλύσει τα πάντα, να παραδοθούμε άνευ όρων;».
Στα σκάνδαλα επέρριψε τις ευθύνες για την οικονομική κατάσταση των ΕΑΣ ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γ. Νταβρής, δικαιολογώντας έμμεσα τις επιλογές κυβέρνησης - τρόικας.

Σχετικό...

ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΤΩΡΑ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ "ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ" ΤΑ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ???


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου