Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΧΤΥΠΗΣΕ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΙΛΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Συρία, χθες και προχθές, λίγο πριν την προαναγγελόμενη επίθεση των Εβραιοαμερικάνων ΝΕΟΝΑΖΙ...

Μισθωμένος από τους εβραιοαμερικάνους τρομοκράτης της αλ Κάϊντα, στους δρόμους της MaaloulaΈνας κλάδος της Αλ – Κάιντα, που συμμετέχει στον πόλεμο των εισβολέων στη Συρία, που η πετρελαιοφάγος δύση βάφτισε «εμφύλιο πόλεμο» έχει επιτεθεί σε ένα από τα λίγα εναπομείναντα χωριά, όπου εξακολουθεί να ομιλείται η ΑραμαΪκή, η γλώσσα που μιλούσε και δίδαξε ο Χριστός, λένε κάτοικοι της περιοχής Maaloula. Από την Ruth Sherlock στη Βηρυτό και την Magdy Samaan — Φωτογραφία : REUTERS 

Ο πόλεμος μαινόταν μέσα στο γραφικό ορεινό χωριό της Μααλούλα, κοντά στη Δαμασκό, την Πέμπτη 5-9-2013, καθώς ο κυβερνητικός στρατός ξεκίνησε μια αντεπίθεση εναντίον των «ανταρτών.» 

«Μπήκαν στην κεντρική πλατεία και έσπασαν ένα άγαλμα της Παναγίας» δήλωσε ένας κάτοικος της περιοχής, μιλώντας μέσω τηλεφώνου και πολύ φοβισμένος που αρνήθηκε να δώσει το όνομά του. «Μας βομβάρδιζαν από το κοντινό βουνό. Δύο βόμβες χτύπησαν το μοναστήρι τηςΑγίας Θέκλας.»
Η Μααλούλα, εισχωρεί γλυκά στα χρωματιστά βράχια, μιας...
Οροσειράς βόρεια της Δαμασκού και υπάρχει σε έναν «προσωρινό» κατάλογο, των υποψηφίων για προστασία από την UNESCO τοποθεσιών παγκόσμιας κληρονομιάς, συνδέεται δε, με τις πρώτες ημέρες του Χριστιανισμού. 

Η Αγία Θέκλα, η οποία θάφτηκε στο μοναστήρι, ήταν μια μαθήτρια του Αγίου Παύλου, που κατέφυγε στο χωριό αυτό της Συρίας για να αποφύγει το γάμο, έχοντας λάβει όρκο αγνότητας. Λέγεται ότι η σχισμή του βράχου όπου βρίσκεται το μοναστήρι, δημιουργήθηκε από θαύμα άνοιγμα, για να της επιτρέψει να ξεφύγει από τους διώκτες της. Maaloula ΣΥΡΙΑΣ -Ελληνορθόδοξο Μοναστήρι
Οι κάτοικοι είναι κυρίως Ελληνικής καταγωγής Μελχίτες, Καθολικοί και Ορθόδοξοι Χριστιανοί, αλλά ιστορικά ζούσαν και ζουν ειρηνικά μαζί με μια μειοψηφία σουνιτών μουσουλμάνων. Είναι ένα από τα τρία μοναδικά μέρη του κόσμου, όπου εξακολουθεί να χρησιμοποιείται η δυτική αραμαϊκή γλώσσα, μια διάλεκτος που ομιλείτο από τον Χριστό.

Μέχρι πρόσφατα, η πόλη είχε καταφέρει να παραμείνει ανέπαφη και να μη επηρεάζεται από τον «εμφύλιο» πόλεμο, που έχει ήδη στοιχίσει σε πάνω από 100.000 ζωές. Μια επίσκεψη από το «The Daily Telegraph» πέρυσι διαπίστωσε ότι δακτύλιος από σημεία ελέγχου της κυβέρνησης, αλλά οι κάτοικοι υποφέρουν από την έλλειψη προσκυνητών και τουριστών, οι οποίοι είναι συνήθως, ζωτικής σημασίας για την οικονομία της. 

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, ομάδες της εξτρεμιστικής Jabhat al – Nusra (παρακλάδι της Αλ Κάϊντα) που συμμετέχει στον αποκαλούμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) , επιτέθηκαν με πλήρη ισχύ. «Πρώτα κατέλαβαν ένα εργοστάσιο τούβλων ανήκει σε έναν Χριστιανό, ο οποίος έχει πλέον εξαφανιστεί» δήλωσε ο κάτοικος.» Στη συνέχεια, γύρω στις 05.30 π.μ. , ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε σημείο ελέγχου στην είσοδο του χωριού. «Μερικοί από τους αντάρτες μπήκαν σε ένα σπίτι κοντά στο σημείο ελέγχου, που ανήκει στον Yousef Haddad, ένα Χριστιανό. Προσπάθησαν να τον εξαναγκάσουν να ασπαστεί το Ισλάμ.» 

Maaloula ΣΥΡΙΑΣ -Ελληνορθόδοξο ΜοναστήριΜια καλόγρια που ζει σε ένα μοναστήρι στο χωριό, δήλωσε στο Associated Press, ότι τα 27 ορφανά που ζουν στο μοναστήρι, οδηγήθηκαν σε κοντινές σπηλιές για καταφύγιο. Βίντεο που δημοσιεύτηκε στο YouTube, έδειξε αντάρτες σε ένα pick up φορτηγλακι, με ένα πυροβόλο αντιαεροπορικό όπλο τοποθετημένο στο πίσω μέρος του, να προκαλεί αναστάτωση και να αποσταθεροποίηση μέσα στην πόλη, προερχόμενο από το βουνό. 
Οι Χριστιανοί, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 10 τοις εκατό του πληθυσμού της Συρίας, έχουν γίνει ολοένα και περισσότερο, στόχος του θρησκευτικού μίσους των ξένων εισβολέων τζιχαντιστών, που προσπαθούν να αποκτήσουν επιρροή στις τάξεις της αντιπολίτευσης. Σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της Σύριων Χριστιανών, έχουν διαφύγει στα βόρεια της πόλης Hassakeh, αλλά στη συνέχεια, οι χριστιανοί της Συρίας έγιναν στόχοι απαγωγών και δολοφονιών. 

Ο Mousab Abu Qatada, ένας εκπρόσωπος (των εισβολέων επαναστατών) της FSA στα προάστια της Δαμασκού, αρνήθηκε ότι η επίθεση στη Maaloula ήταν θρησκευτική εκδήλωση μίσους. «Προσπαθούμε να προστατεύσουμε τις μειονότητες και την ιερούς τόπους της Συρίας. Υποσχόμαστε να τους προστατεύσουμε από το εγκληματικό καθεστώς» είπε. Κάτοικοι είπαν, ότι οι αντάρτες είχαν το ορμητήριό τους, πίσω στο ξενοδοχείο Safir στα βουνά, όπου είχαν δημιουργήσει βάση από το Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Ένας κάτοικος είπε : «Έχουν παρενοχλήσει από τότε, πολλές φορές τους χριστιανούς κατοίκους του χωριού. Ένας χριστιανός γεωργός δεν μπορεί να πάει στο χωράφι του, παρά μόνον αν συνοδεύεται από έναν μουσουλμάνο κάτοικο του χωριού.» 
ΠΗΓΗ: The Telegraph 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου