Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΑΙΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΩ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ...

Οι Γερμανοί έβαλαν στο μάτι το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να επιταχύνουν το ξεπούλημα της ελληνικής περιουσίας, αλλά στη χώρα τους παρουσιάζονται «κέρβεροι» για τη δημόσια περιουσία σε ενδεχόμενο χρεοκοπίας...
 

Με «Ελλάδα της Γερμανίας» παρομοιάζεται η καταχρεωμένη Βρέμη, που κινδυνεύει να βαρέσει κανόνι. Ωστόσο, το μικρότερο από τα 16 κρατίδια βρήκε το ανάστημα να «φρενάρει» το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Μάλιστα, τα υπερχρεωμένα κρατίδια επιχορηγούνται, κανονικά και με τον νόμο, από το γερμανικό κράτος!
 

Με λίγα λόγια ό,τι δεν θέλει να ακούει η Γερμανία για τον ευρωπαϊκό Νότο, το εφαρμόζει η ίδια στο εσωτερικό της. Η αλληλεγγύη έχει πάντα χρώμα… εθνικό κι όχι ευρωπαϊκό.
Στις 31.12.2012 το συνολικό χρέος της Βρέμης έφτασε στα 23,2 δισ. ευρώ. Με 652.000 κατοίκους, το κατά κεφαλήν χρέος ανήλθε στα 36.661 ευρώ. Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, το κατά κεφαλήν δημόσιο χρέος στην Ελλάδα είναι στα 31.000 ευρώ! Ο κάτοικος της Βρέμης χρωστάει περισσότερα ακόμη κι απ’ τον Έλληνα πολίτη! Η εξέλιξη του χρέους είναι εφιαλτική για τη Βρέμη: Γιά δείτε...
• Το 2000 (με τη Γερμανία να μπαίνει από το 1999 στο ευρώ) ήταν 11 δισ. • Το 2005 εκτοξεύθηκε στα 15 δισ.
• Το 2012 έγινε 23,26 δισ.

Το κρατίδιο σώζεται προς το παρόν χάρη στις κρατικές επιχορηγήσεις, αλλά και τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, αφού η χώρα έχει πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ. Τι θα γίνει, όμως, αν μελλοντικά ακριβύνει το χρήμα; Και η Ελλάδα όσο τροφοδοτούσε τη μηχανή της με φθηνά δανεικά μέχρι το 2009 – έδειχνε να αντέχει...

Το συνολικό δημόσιο χρέος στη Γερμανία (που αγγίζει τα 2,1 τρισ. ευρώ, με τον κάθε πολίτη να χρωστάει περίπου από 25.500 ευρώ) αθροίζεται από:

1. Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης (1,28 τρισ. ευρώ)
2. Το χρέος των 16 κρατιδίων (649 δισ.)
3. Το χρέος δήμων - κοινοτήτων (134 δισ.)

Στη Γερμανία υπάρχει ο κατοχυρωμένος συνταγματικά Μηχανισμός Εξισορρόπησης για τα οικονομικά των κρατιδίων (Länderfinanzaus-
gleich). Το Σύνταγμα, δηλαδή, από το 1950 υποχρεώνει το κράτος να βρει τρόπο ώστε να μην υπάρχουν πλούσια ή φτωχά κρατίδια με αναδιανομή πλεονασμάτων. Πρόκειται για «μετάγγιση» χρήματος. Για μορφή «καθαρής» επιχορήγησης (δωρεές) από τα πλεονασματικά κρατίδια στα ελλειμματικά.

Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης: το ότι η πλεονασματική, π.χ., Βαυαρία δεν «τιμωρεί», ούτε κερδοσκοπεί, ούτε αφήνει στην τύχη της την ελλειμματική Βρέμη.

 
«Εκρηκτικό κοκτέιλ»
Το «κοκτέιλ» δομικών προβλημάτων στην οικονομία της Βρέμης είναι «εκρηκτικό». Πρόκειται για μια αστική περιοχή με αυξημένο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων και με τα ναυπηγεία σε μεγάλη κρίση. Οι εστίες ύφεσης πυκνώνουν, η ανεργία φουντώνει, η ανάγκη για επιδόματα εκτινάσσεται, ενώ ο προϋπολογισμός επιβαρύνεται κι από τις «κοινωνικές κατοικίες» (αποτελούν δημόσια περιουσία), με το χαμηλό ενοίκιο για ευαίσθητες ομάδες.

Στον αντίποδα υπάρχουν και τα κρατίδια δίχως μεγάλα οικονομικά ανοίγματα:

• Η Βαυαρία των 12,4 εκατ. κατοίκων έχει το μικρότερο κατά κεφαλήν χρέος, με 3.039 ευρώ.
• Η Βάδη - Βυρτεμβέργη έχει 9.710 ευρώ, με πληθυσμό 10,5 εκατ.
Έτσι, τα πλούσια και ταυτόχρονα πιο «νοικοκυρεμένα» κρατίδια, που σύρουνε την ατμομηχανή της ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας (Βαυαρία, Βάδη - Βυρτεμβέργη, Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, Αμβούργο) άρχισαν να αντιδρούν.

Τον Ιούλιο του 2012 οι βαυαρικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στο συνταγματικό δικαστήριο της Καρλσρούης για να εξεταστεί η ορθότητα του μηχανισμού εξισορρόπησης, έτσι ώστε να «προστατευθούν οι φορολογούμενοι του κρατιδίου τους». Τον Φεβρουάριο του 2013 συμπορεύτηκε η Έσση. Ωστόσο, η Βαυαρία την περίοδο 1950 - 1986 έκανε κι αυτή αφαίμαξη από τον μηχανισμό. Γυρίζει ο τροχός...

 
Πρώτη φορά
Βλέποντας ότι το κλίμα βαραίνει επικίνδυνα, το κοινοβούλιο της Βρέμης – με τη στήριξη Σοσιαλδημοκρατών, Πράσινων και Αριστεράς (κόντραραν μόνο οι Χριστιανοδημοκράτες) – «πέρασε» στο Σύνταγμα του κρατιδίου το «φρένο» στις ιδιωτικοποιήσεις – κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στη Γερμανία. Συνεπώς, η δημόσια περιουσία (κοινωνικές κατοικίες, νοσοκομεία, συγκοινωνίες, εταιρεία ύδρευσης, γη, δημόσια πάρκινγκ κ.λπ.) προστατεύεται. Για να τεθεί θέμα πώλησης, θα πρέπει να προηγηθεί μακροχρόνιος δημόσιος διάλογος και δημοψήφισμα!

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (που αρνούνται το «κούρεμα» για την Ελλάδα) της Βρέμης, Μπιόρν Τσέπε, είπε: «Η πίεση να πουλήσουμε τα ασημικά μας αυξάνεται. Αν στο μέλλον τεθεί τέτοιο θέμα, θα πρέπει να αποφασίσουν οι πολίτες, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της δημόσιας περιουσίας. Στη Βρέμη κάναμε στο παρελθόν ιδιωτικοποιήσεις, όμως 20 χρόνια μετά το μετανιώσαμε».

 

Η Βρέμη, ο Γερμανός «βασιλιάς των χρεών», λειτούργησε προνοητικά ώστε να προστατευθεί συνταγματικά η δημόσια περιουσία και να μην κινδυνεύει από μια μελλοντική – π.χ. νεοφιλελεύθερη – πλειοψηφία. Επίσης, θεωρείται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν οδήγησαν πουθενά. Η πτώση του τείχους στο Βερολίνο δημιούργησε κι εκεί ένα ΤΑΙΠΕΔ για τη δημόσια περιουσία της Αν. Γερμανίας. Όμως και τα δυτικογερμανικά κρατίδια, όταν βρέθηκαν σε δυσχερή θέση, επηρεαζόμενα από το ντόμινο της επανένωσης, κατέφυγαν στη λύση των ιδιωτικοποιήσεων.
Πάντως, τα μεγάλα γερμανικά ΜΜΕ δεν αναδεικνύουν το θέμα της Βρέμης, αφού όλη η σχετική επιχειρηματολογία για τον ευρωπαϊκό Νότο θα καταρρεύσει!
Συμπερασματικά, η Βρέμη μοιάζει στα χρέη με την Ελλάδα, αλλά όχι όσον αφορά την προστασία της δημόσιας περιουσίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου