Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Σκοπιανά κινήματα απόδημων ζητούν τη μετονομασία τοπωνυμιών σε Ελλάδα και Βουλγαρία...

«Μετά το παράδειγμα της επιστροφής των σλαβικών ονομάτων στην περιοχή της Μάλα Πρέσπα και στο Γκόλο Μπάρντο στην Αλβανία, τίθεται θέμα για ‘επιστροφή’ στη σλαβική ονομασία τους, τοπωνύμια σε περιοχές της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, που και οι δύο χώρες αν και είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να προσπαθούν να εξαλείψουν τη «μακεδονική»/σλαβική ταυτότητα από τις περιοχές τους χωρίς να έχουν το φόβο επιπτώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση», γράφει το εικονιζόμενο σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

Έτσι, δύο σλαβικές οργανώσεις του εξωτερικού...


Μετά την μετονομασία της αλβανικής ονομασίας του Δήμου Liqenas στη σλαβική ονομασία Pustec, διεκδικούν και τη μετονομασία και άλλων περιοχών στη Μάλα Πρέσπα και στο Γκόλο Μπάρντο της Αλβανίας. Οι δύο αυτές οργανώσεις – σημειώνει το δημοσίευμα- εργάζονται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επικαλούνται την απόφαση της Δευτέρας του αλβανικού κοινοβουλίου που ενέκρινε την παραπάνω μετονομασία να εφαρμοστεί το ίδιο και άλλες περιοχές στις οποίες ζουν σλαβικές κοινότητες.

Πέρα από όλα αυτά, μαζί με τις δύο αυτές οργανώσεις των Σλάβων και σλαβικά κινήματα του Καναδά και της Αυστραλίας που επικαλούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, απαιτούν την εισαγωγή της σλαβικής γλώσσας στις εκπαιδευτικές βαθμίδες σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας. Επιπρόσθετα, οι Σλαβικές Οργανώσεις Εξωτερικού, ζητούν την «επιστροφή» των σλαβικών τοπωνυμιών στην Βουλγαρία και στην Ελλάδα, χώρες οι οποίες προσπαθούν να εξαλείψουν τη «μακεδονική» ταυτότητα των Σλάβων, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα.

ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΠΡΕΣΕΒΟ... 

Η αλβανική ένωση ‘Vatra’- ‘Εστία’, των Αλβανών της νότιας Σερβίας αναφερόμενοι στις συνομιλίες μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας αναφέρουν ότι «θα ήταν ελλιπής μια συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, χωρίς την επίλυση του ζητήματος της Κοιλάδας του Πρέσεβο, ένα θέμα το οποίο αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στο κέντρο των Βαλκανίων».

Η αλβανική ένωση θεωρεί ότι οι ηγέτες του «Ανατολικού Κοσσυφοπεδίου», όπως αποκαλούν την Κοιλάδα του Πρέσεβο, θα πρέπει να παγώσουν τη συνεργασία που έχουν με την κεντρική κυβέρνηση της Σερβίας και αυτό πρέπει να γίνει από τους τοπικούς φορείς. Χθες, εξάλλου, κάτοικοι του χωριού Končul, που ανήκει στο δήμο Μπουγιάνοβατς και συνορεύει με το Κοσσυφοπέδιο, προέβησαν σε διαμαρτυρία απαιτώντας την απομάκρυνση του σερβικού στρατού από την περιοχή και την ελεύθερη πρόσβασή τους στο Κοσσυφοπέδιο.

1 σχόλιο: