Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΔΕΜΠΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΘΑΣΟΥ-ΚΑΒΑΛΑΣΜε τον χρόνο να μετρά πλέον αντίστροφα αφού έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή η ανανέωση της άδειας εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων του Πρίνου, το ρήγμα μεταξύ της Kavala Oil και της Ενεργειακής Αιγαίου βαθαίνει ολοένα και περισσότερο... 

Οι εργαζόμενοι έχουν αποδυθεί σε έναν μαραθώνιο ενημέρωσης πολιτικών κομμάτων, βουλευτών και υπουργών ώστε να αποτραπεί πάση θυσία το ενδεχόμενο ανανέωσης της σύμβασης στο όνομα της Ενεργειακής. «Αναμένονται εκπλήξεις», δήλωσε στην ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Kavala Oil Μανώλης Κελαϊδάκης, βέβαιος πως... 


Μέχρι να έρθει το θέμα προς συζήτηση στη Βουλή ουδείς θα μπορεί να επικαλεστεί άγνοια του προβλήματος.
 
Τι φοβούνται οι εργαζόμενοι «Βεβαίως, από χθες αντιμετωπίζουμε «τεχνικές δυσκολίες». Σε ορισμένα γραφεία τα e-mail έχουν σταλεί δυο και τρεις φορές, αλλά συμβαίνουν αυτά σε τέτοιες περιστάσεις. Εμείς όμως θα επιμείνουμε και μέχρι να έρθει το θέμα στη Βουλή άπαντες θα γνωρίζουν ότι ο μοναδικός τρόπος διασφάλισης των θέσεων εργασίας στην Καβάλα, καθώς και των συμφερόντων του δημοσίου είναι η ανανέωση της άδειας εκμετάλλευσης να εκδοθεί στο όνομα μιας εταιρίας: της Kavala Oil. Διπλή ανάθεση και στην Kavala Oil και στην Ενεργειακή δεν νοείται. Εξάλλου, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος που να δικαιολογεί τη διπλή ανάθεση:  Πέραν του γεγονότος ότι η Ενεργειακή αθέτησε τη συμφωνία, με συνέπεια να οφείλει στους εργαζόμενους και τους προμηθευτές συνολικά το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ και άρα το δικαίωμα ανάθεσης εκπίπτει αυτόματα, τα συμφέροντά της εξυπηρετούνται μέσω της Kavala Oil. Η Ενεργειακή διαθέτει το 67% των μετοχών της εταιρίας και το άλλο 33% ο συνεταιρισμός των εργαζομένων. Η νέα σύμβαση δεν μπορεί παρά να βγει για λογαριασμό της Kavala Oil».
 
Αυτό που φοβούνται οι εργαζόμενοι είναι το ενδεχόμενο να τεθούν εκτός παιχνιδιού από την Ενεργειακή Αιγαίου στην περίπτωση που η άδεια εκμετάλλευσης δοθεί και στις δυο εταιρίες.
 
Το χρονικό των ανατροπών Αν και ο χρόνος μετρά αντίστροφα και δεν είναι ώρα για εξαγωγή συμπερασμάτων, μια μικρή αναδρομή στην πορεία της εταιρίας τα τελευταία χρόνια προοιωνίζεται εκπλήξεις, ανατροπές και δυναμικές κινητοποιήσεις. Το Σωματείο Εργαζομένων στην Kavala Oil αναμετρήθηκε τρεις φορές με διοικήσεις και κέρδισε και τις τρεις. Μια φορά το 1999 όταν η NAPC αποφάσισε να αναστείλει τη δραστηριότητά της στα κοιτάσματα του Πρίνου, όταν το σωματείο κατάφερε μετά από σκληρό αγώνα να δημιουργήσει διάδοχη κατάσταση και να μην επιτρέψει την αναστολή της εξόρυξης υδρογονανθράκων. Τότε, ήταν η Ευρωτεχνική που πήρε το 67% της Kavala Oil, ενώ ο συνεταιρισμός των εργαζομένων πήρε το 33%. Η σύγκρουση ήρθε λίγο αργότερα, με συνέπεια τη θέση της Ευρωτεχνικής να πάρει ο Φρανκ Τίμις, που επιχείρησε το colpo grosso στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Το 2006 ο Τίμις αποχώρησε και οι εργαζόμενοι πέτυχαν τη σύναψη συμφωνίας με την Ενεργειακή Αιγαίου. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι σαφές: τα τελευταία 15 χρόνια οι επενδυτικές εταιρίες έρχονται και φεύγουν, αλλά ο συνεταιρισμός των εργαζομένων παραμένει ο σταθερός παίκτης, που δεν διστάζει να συγκρουστεί δυναμικά με τον εκάστοτε επενδυτή. Μέχρι σήμερα η σταθερή αυτή τακτική δικαιώθηκε. Η κλεψύδρα που αφορά τις σχέσεις του συνεταιρισμού των εργαζομένων με την Ενεργειακή Αιγαίου αδειάζει την ερχόμενη Τρίτη  στην ολομέλεια της Βουλής. Μένει να φανεί αν και αυτή τη φορά οι εργαζόμενοι τα καταφέρουν.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΜΠΑΡΜΠΑΝΙΚΟΥ γισ όσους δεν διάβασαν ή δεν άκουσαν ειδήσεις χθες το βράδυ. ΧΘΕΣ ο τραμπούκος βουλευτής της ΝΔ (πρώην του ΛΑ.Ο.Σ.) Μάκης Βορίδης, πήγε στη Καβάλα, ως ποιος???????? ως τι ένας απλός βουλευτής??????? να δώσει συνέντευξη ….τύπου!!!!!! στο ξενοδοχείο «Ωκεανίς» για τις αποφάσεις που έχει πάρει η χούντα Σαμαρά που υπηρετεί, για τα πετρέλαια του Πρίνου!!!! Μιλάμε για τετελεσμένα, αφού σε λίγες μέρες η χούντα κάνει ακόμα ένα πραξικόπημα στη βουλή, για να ξεπουλήσει καμμάτι του εθνικού πλούτου. Οι εργαζόμενοι για να σώσουν τη παραγωγή και τις θέσεις εργασίας, ΚΑΤΑΜΑΤΩΣΑΝ εδώ και χρόνια και συνέστησαν συνεταιρισμό, ο οποίος ελέγχει το 33% !!!!!!!!!!! του μετοχικού κεφαλαίου της κοινοπραξίας KAVALA OIL. Σύμφωνα με τα ισχύοντα΄για τις ανώνυμες εταιρείες, στην Ελλάδα και διεθνώς, ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΥΣΤΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΓΝΟΗΣΕΙ ΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΓΩΣ ΕΚΦΡΑΖΟΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ, ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΤΟ 33% ΤΟΥ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.
 
Αφού εδώ και καιρό ο κόσμος έχει σπάσει τον τσαμπουκά των πουλημένων τραμπούκων της βουλής, ο κοπρίτης και γκαγκάς Βορίδης, δεν διέθετε ούτε τον κοινό νου μέσου ανθρώπου, ότι μια τέτοια κίνησή του, εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων, σε βάρος των συμφερόντων των ΜΕΤΟΧΩΝ – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, θα άναβε τα αίματα και θα του γαμούσαν το κέρατο…..
 

Αυτό και έγινε χθες και ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΙ Ο ΚΑΡΓΙΟΛΑΪΝ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου