Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

Σχεδόν 17 εκατομμύρια Αμερικανοί, ή περίπου το 5,5% του πληθυσμού της χώρας, υποφέρουν από πείνα και έχουν περάσει τουλάχιστον μια ολόκληρη μέρα χωρίς τροφή τους τελευταίους τρεις μήνες, λόγω έλλειψης χρημάτων.

του Μάνλιο Ντινούτσι

Άλλα 33 εκατομμύρια έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν μόνο τροφή χαμηλής ποιότητας και αντιμετωπίζουν προβλήματα αβιταμίνωσης. Αδιάφορη για τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων, η Ουάσιγκτον έχει στρέψει την οικονομία της προς την παραγωγή οπλικών συστημάτων. Αυτή η τάση προς μια πολεμική οικονομία, η οποία ξεκίνησε το 1995 με την κυβέρνηση Κλίντον, επιταχύνθηκε απότομα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, με την κυβέρνηση του Μπους του νεώτερου, και συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό με την κυβέρνηση Ομπάμα. Πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι, στους οποίους... 


Συμπεριλαμβάνονται 17 εκατομμύρια παιδιά, είναι «τροφικά ανασφαλείς», πράγμα που σημαίνει χωρίς επαρκές φαγητό «λόγω έλλειψης χρημάτων και άλλων πόρων». Τα ανωτέρω στοιχεία δεν αφορούν κάποια φτωχή χώρα της Υποσαχάριας Αφρικής, αλλά τις ΗΠΑ, τη χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (στοιχεία του Σεπτεμβρίου του 2012).

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπους του νεώτερου (2001-2008), ο αριθμός των Αμερικανών πολιτών, που δεν τρέφονται επαρκώς και βασίζονται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και κουπόνια σίτισης για την επιβίωσή τους, αυξήθηκε από 33 σε 49 εκατομμύρια. Στα χρόνια που τη χώρα κυβέρνησε ο Ομπάμα, ο αριθμός των υποσιτιζόμενων Αμερικανών ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια, αριθμός που ισοδυναμεί με το 16,4% του πληθυσμού, ενώ το 2001 ανερχόταν στο 12,2%. Από τα 50 αυτά εκατομμύρια, τα 17 βρίσκονται σε μια κατάσταση «πολύ χαμηλής τροφικής ασφάλειας», δηλαδή αντιμετωπίζουν καθημερινά το φάσμα της πείνας. 

Παρ’ όλα αυτά, έχουν την ικανοποίηση να ζουν σε μια χώρα της οποίας η «ασφάλεια» είναι εγγυημένη από στρατιωτικές δαπάνες που –σύμφωνα με το SIPRI– διπλασιάστηκαν κατά την 8ετία Μπους και αυξήθηκαν επί Ομπάμα από 621 δισ. δολάρια το 2008 σε 711 δισ. δολάρια το 2011. Υπολογιζόμενες σε μια σταθερή αξία του δολαρίου του 2010 (δηλ. άνευ πληθωρισμού), οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 80% από το 2001 στο 2011. Οι πραγματικές στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ, ισοδύναμες με το 41% των παγκοσμίων στρατιωτικών δαπανών, είναι, στην πραγματικότητα, πολύ μεγαλύτερες και, αν συνυπολογίσουμε κι άλλα έξοδα στρατιωτικής φύσης (όπως τα 125 δισ. δολάρια ετησίως για πληρωμή συντάξεων των αποστρατευθέντων μελών των ενόπλων δυνάμεων), τότε ξεπερνούν το ήμισυ των παγκοσμίων στρατιωτικών δαπανών. Με αυτό τον τρόπο, όπως αναφέρεται στον προϋπολογισμό του 2012, το Πεντάγωνο μπορεί να διατηρεί «στρατιωτικές δυνάμεις έτοιμες να αναλάβουν δράση είτε στους παρόντες πολέμους είτε σε πιθανές μελλοντικές συγκρούσεις». Ταυτόχρονα, έχει τη δυνατότητα να «επενδύει σε μακροπρόθεσμους επιστημονικούς και τεχνολογικούς νεωτερισμούς για να εξασφαλίζει την πρόσβαση του έθνους στα άριστα αμυντικά συστήματα παγκοσμίως».

Έτσι, περίπου 100 δισ. εκατομμύρια σε καταθέσεις «επανεπενδύονται σε τομείς υψηλής προτεραιότητας», ξεκινώντας με τα μη επανδρωμένα στρατιωτικά αεροσκάφη, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να πλήττουν στόχους με πυραύλους, ενώ τηλεκατευθύνονται από ένα ασφαλές κέντρο ελέγχου, δέκα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τις εμπόλεμες ζώνες.

Εδώ η πραγματικότητα ξεπερνά την επιστημονική φαντασία του Χόλιγουντ. Η Λόκχιντ Μάρτιν αναπτύσσει ένα νέο τύπο μη επανδρωμένου αεροσκάφους για τις ειδικές δυνάμεις. Για να αυξηθεί η αυτονομία του, το σκάφος θα επαναφορτίζεται εν πτήσει από ακτίνες λέιζερ στο έδαφος. Όσο για την Νόρθροπ Γκρούμαν, αναπτύσσει ένα υπερφιλόδοξο πρόγραμμα, όπου τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα κινούνται με πυρηνική ενέργεια και θα έχουν τη δυνατότητα να παραμένουν σε συνεχή πτήση, όχι για μέρες, αλλά για μήνες. Επίσης, η ίδια εταιρεία σχεδιάζει το X-47B, ένα ρομποτικό αεροσκάφος, το οποίο χάρη στην προγραμματιζόμενη μνήμη του θα έχει τη δυνατότητα να απογειώνεται, να προσγειώνεται και να εκτελεί την αποστολή του αυτόνομα.
Με δεδομένα τα απίστευτα κόστη των παραπάνω προγραμμάτων, το Πεντάγωνο έχει ήδη συντάξει μια λίστα πιστών συμμάχων, στους οποίους μπορεί να πουλήσει τα σχεδιασμένα για ρομποτικό πόλεμο, μη επανδρωμένα αεροσκάφη νέας γενιάς. Χωρίς αμφιβολία, η Ιταλία θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα σπεύσουν να αγοράσουν τα καινούρια «παιχνίδια». Σημειωτέον ότι έχει ήδη προμηθευτεί το MQ-9A Πρέντατορ Β, το τελευταίο μοντέλο μη επανδρωμένου αεροσκάφους της αμερικανικής εταιρείας Τζένεραλ Ατόμικς. Στο μέλλον, η Ιταλία θα αγοράσει και το πυρηνικό μοντέλο, το οποίο, αφού απογειωθεί πάνω από τα κεφάλια των 50 εκατομμυρίων Αμερικανών σε συνθήκες «τροφικής ανασφάλειας», θα πετάξει πάνω από τους άνεργους Ιταλούς (και εκατομμύρια άλλους άνεργους Ευρωπαίους), οι οποίοι καταλαμβάνουν τις βιομηχανίες που έχουν επιλεγεί να κλείσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου