Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Σε πλήρη εξέλιξη μάχες έξω από την Τρίπολη

Ο «Λιβυκός Εθνικός Στρατός» (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή σε προάστιο της Τρίπολης, με τους αντιπάλους του της «Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας» (ΚΕΕ) να ανακοινώνουν από την πλευρά τους «γενική αντεπίθεση σε όλες τις πόλεις» της χώρας...
Φωτογραφία αρχείου
Οι ανακοινώσεις αυτές, γίνονται ενώ βίαιες συγκρούσεις καταγράφηκαν σήμερα το πρωί στις περιοχές Ουάντι Ράμπι, αλ-Κάγεχ, Γκασρ Μπεν Γκάσιρ και Αλ-Αζιζίγια περίπου 50 χλμ. νότια της πρωτεύουσας που δείχνουν ότι...
η κλιμάκωση συνεχίζεται, παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ.
Η ανακοίνωση της πρώτης αεροπορικής επιδρομής του ΛΕΣ έγινε στη σελίδα στο Facebook του «γραφείου ΜΜΕ» της δύναμης που διοικεί ο στρατάρχης Χάφταρ. Την ίδια στιγμή, ο νέος εκπρόσωπος των δυνάμεων της ΚΕΕ, ο συνταγματάρχης Μοχάμαντ Γκνούνου, ανακοίνωσε από την πλευρά του την έναρξη μιας «αντεπίθεσης»για την «εκκαθάριση όλων των πόλεων» από τις «παράνομες δυνάμεις». Η επιχείρηση αυτή, φέρει τον τίτλο «ηφαίστειο οργής»«Δεν θα επιτρέψουμε την στρατιωτικοποίηση του κράτους», πρόσθεσε.
Ο Χάφταρ κατηγορείται από τους αντιπάλους του ότι θέλει να καταλάβει την εξουσία με τη βία και να εγκαταστήσει μια νέα στρατιωτική δικτατορία στη Λιβύη. Ο ΛΕΣ, που ελέγχει την ανατολική Λιβύη και ένα μεγάλο τμήμα του νότου, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ξεκίνησε την επίθεση στη δυτική Λιβύη, περιλαμβανομένης της Τρίπολης, έδρα της ΚΕΕ.
Σε ομιλία χθες βράδυ, ο επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τη διεθνή κοινότητα ΚΕΕ, Φαγέζ αλ-Σάρατζ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός «πολέμου χωρίς νικητή». Πρόσθεσε πως υποστήριξη εξακολουθεί να «συρρέει στην πρωτεύουσα από όλες τις περιοχές», προκειμένου να αντιμετωπισθεί η επίθεση του ΛΕΣ.
Στο μεταξύ, η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (Manul) απηύθυνε σήμερα «επείγουσα έκκληση» για «ανθρωπιστική εκεχειρία» δύο ωρών στα νότια προάστια της Τρίπολης, προκειμένου να επιτραπεί η απομάκρυνση τραυματιών και αμάχων.
Σε μια άλλη εξέλιξη, ο στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα την προσωρινή αποχώρηση στρατιωτών που σταθμεύουν στη Λιβύη, χωρίς να προσδιορίσει τον αριθμό τους, λόγω των συγκρούσεων. «Λόγω της αναζωπύρωσης των ταραχών στη Λιβύη, ένα απόσπασμα των αμερικανικών δυνάμεων υποστήριξης στο Επιτελείο των Ηνωμένων Πολιτειών για την Αφρική (AFRICOM) αποχώρησε προσωρινά από τη χώρα ως απόκριση στην κατάσταση ασφαλείας επί του πεδίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η AFRICOM που έχει την έδρα της στη Στουτγάρδη της Γερμανίας.
Το αμερικανικό επιτελείο για την Αφρική «θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης επί του εδάφους και θα εξετάσει την πιθανότητα μιας επιστροφής της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας εν ευθέτω χρόνω», αναφέρει στην ανακοίνωση ο επικεφαλής της, ο στρατηγός Τόμας Ντ, Βαλντχάουζερ, ο οποίος υπογραμμίζει πως «η πραγματικότητα της ασφάλειας επί του πεδίου καθίσταται ολοένα πιο περίπλοκη και απρόβλεπτη».
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου