Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Ξεκινούν άμεσα όλες οι προετοιμασίες για έξοδο χωρίς συμφωνία

Την επιτάχυνση και την άμεση εφαρμογή όλων των προετοιμασιών για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία αποφάσισε χτες το υπουργικό συμβούλιο υπό την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, καθώς 100 μέρες πριν την ημερομηνία εξόδου (29 Μάρτη) παραμένει αμφίβολο αν η Βουλή των Κοινοτήτων θα εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης ΕΕ - βρετανικής κυβέρνησης. Η ψηφοφορία στη Βουλή - μετά την αναβολή που πήρε - θα γίνει τη βδομάδα που ξεκινά στις 14 Γενάρη...
Από την προχτεσινή συζήτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο
Πάντως, το υπουργικό συμβούλιο ξεκαθαρίζει πως η εφαρμογή της συμφωνίας με την ΕΕ «παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης». Επιπλέον, καλεί τις επιχειρήσεις «να εξασφαλίσουν ότι είναι επίσης προετοιμασμένες, θεσπίζοντας τα...

δικά τους σχέδια όπως κρίνουν απαραίτητο», αλλά και τους πολίτες. Αυτήν τη βδομάδα θα σταλούν περίπου 80.000 e-mails με συμβουλές και προτάσεις σε επιχειρήσεις που επηρεάζονται περισσότερο από μια ενδεχόμενη έξοδο χωρίς συμφωνία. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν γίνει σχεδόν όλες οι σχετικές προσαρμογές, ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων (CBI).

Τα σχέδια προετοιμασίας για αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα χρηματοδοτηθούν με περίπου 2 δισ. λίρες, που θα κατανεμηθούν σε διάφορα υπουργεία (Εσωτερικών, Αγροτικής Οικονομίας και Τροφίμων, Υγείας, Διεθνούς Εμπορίου κ.λπ.). Ορισμένοι υπουργοί ισχυρίζονται ότι η «μη συμφωνία» πρέπει να αναχθεί σε βασικό σχέδιο της κυβέρνησης, δεδομένης της σημερινής εναντίωσης της πλειοψηφίας των βουλευτών στη συμφωνία. Παράλληλα, υπάρχουν μέλη του υπουργικού συμβουλίου που αναζητούν άλλες εναλλακτικές σε περίπτωση που καταψηφιστεί η συμφωνία στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Πέρα από τα πρακτικά ζητήματα, η χτεσινή συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο θεωρείται και προσπάθεια της Μέι να «εκφοβίσει» τους υπουργούς και τους βουλευτές του κόμματός της (Συντηρητικοί) και του βορειοϊρλανδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP - στηρίζει την Μέι) οι οποίοι εναντιώνονται στην υπάρχουσα συμφωνία και απειλούν να την καταψηφίσουν. Μια κίνηση που υπογραμμίζει αυτό που η Μέι είπε εμφατικά και τη Δευτέρα, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων: Η αποχώρηση θα είναι «χαοτική» εκτός κι αν υπερψηφιστεί η συμφωνία ή αν η Βουλή αποφασίσει να εγκαταλείψει εντελώς το Brexit.
Ταυτόχρονα, οι προετοιμασίες για έξοδο χωρίς συμφωνία ασκούν πιέσεις και προς την ΕΕ, από την οποία η Μέι ζητά πολιτικές και νομικές διαβεβαιώσεις σχετικά με το «backstop», προκειμένου να καταφέρει να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Η ΕΕ έχει απορρίψει οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση του περιεχομένου, αλλά και επιπλέον διευκρινίσεις για το «backstop», το «δίχτυ ασφαλείας» που εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν σκληρά σύνορα μεταξύ της Β. Ιρλανδίας (ανήκει στη Βρετανία) και της Ιρλανδίας (μέλος της ΕΕ). Επίσης, σύμφωνα με την ΕΕ δεν θα υπάρξουν περαιτέρω συναντήσεις με Βρετανούς αξιωματούχους.
Στο μεταξύ, δεν έχει καθοριστεί ακόμα πότε θα συζητηθεί η «συμβολική» πρόταση μομφής που κατέθεσε τη Δευτέρα ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, απέναντι στο πρόσωπο της Μέι και όχι απέναντι στην κυβέρνηση. Μια πρόταση μομφής απέναντι στην κυβέρνηση των Συντηρητικών θα μπορούσε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές και σύμφωνα με δηλώσεις των Εργατικών θα κατατεθεί όταν η κυβέρνηση Μέι απαξιωθεί τελείως στα μάτια του βρετανικού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου