Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Οι τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία, τμήμα του “Εθνικού Όρκου” που κοιτάει μετά προς την Ελλάδα…

Με ταχύτατο ρυθμό εξελίσσονται οι καταστάσεις στη βόρειο Συρία μετά την απόφαση του Αμερικανού Πρόεδρου Τραμπ να αποσύρει στα στρατεύματα της χώρας του από την περιοχή αυτή προς όφελος στην πραγματικότητα της Τουρκίας του Ιράν και της Ρωσίας... 
Πιο συγκεκριμένα, υπογράφηκε στις 23 Δεκεμβρίου από τον Αμερικανό πρόεδρο η εντολή απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από τη βόρειο Συρία η οποία όμως δεν παρέχει πληροφορίες για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.
Όπως φαίνεται η Γαλλία σε μεγαλύτερη βαθμό και η Βρετανία σε μικρότερο, θα συνεχίσουν να...
διατηρούν στην περιοχή τις δικές τους στρατιωτικές δυνάμεις που φτάνουν τους 700 άνδρες συνδυαστικά. Για το σκοπό αυτό οι γαλλικές δυνάμεις που επιχειρούν στα κουρδικά εδάφη της βορείου Συρίας πραγματοποιούν περιπολίες στις όχθες του ποταμού Sajor που χωρίζει τα εδάφη των περιοχών που ελέγχουν οι Κούρδοι (Manbij) και οι σύμμαχοι των Τούρκων (Jarablus) στην περιοχή δυτικά του Ευφράτη.
Οι περιπολίες αυτές είναι οι πρώτες που πραγματοποιούνται στην γραμμή αντιπαράθεσης Κούρδων και Τούρκων στα εδάφη δυτικά του Ευφράτη μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία.
Επειδή όμως όπως φαίνεται δεν μοιράζονται όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι την αντίληψη που ο Πρόεδρος Τραμπ έχει για την κατάσταση στη βόρειο Συρία ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo φέρεται να έχει ζητήσει από την κυβέρνηση του Ιράκ την αποστολή ιρακινών στρατευμάτων στα εδάφη των Κούρδων στην βόρειο Συρία για την κάλυψη του κενού που ο Στρατός των ΗΠΑ θα αφήσει πίσω του, χωρίς όμως να υπάρχει μέχρι σήμερα κάποια επίσημη απάντηση στο αίτημα αυτό.
Πάντως οι Τούρκοι δεν φαίνεται να χρονοτριβούν αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα έχει ήδη ξεκινήσει να στρατολογεί τζιχαντιστές της AL Qaeda στην πόλη Akcakale η οποία βρίσκεται απέναντι από την κουρδική πόλη Tell Abyad στο Καντόνι του Kobani. Διαφαίνεται οι Τούρκοι θα ακολουθήσουν το επιτυχημένο μοντέλο επιχειρήσεων που εφάρμοσαν στο Αφρίν χρησιμοποιώντας συνδυασμένες δυνάμεις τακτικού Στρατού, Ειδικών Δυνάμεων Πυροβολικού και Μηχανικού με αντάρτες μισθοφόρους να αποτελούν την αιχμή των επιθέσεων της τουρκικής εισβολής υπό την υποστήριξη που θα παρέχει η τουρκική Αεροπορία και τα επιθετικά ελικόπτερα της τουρκικής Αεροπορίας Στρατού.
Στόχος των Τούρκων είναι ο εκτοπισμός των Κούρδων από τις συνοριακές περιοχές στη βόρεια Συρία και η δημιουργία ενός ελεγχόμενου κρατιδίου που θα κατοικείται από Τουρκομάνους όπως φαίνεται και σε ένα τουρκικό προπαγανδιστικό χάρτη που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο.
Άλλωστε ο χάρτης  δεν παρουσιάζει τίποτα περισσότερο από αυτά που ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος έχει στο πρόσφατο παρελθόν αναφέρει δηλαδή την εξαφάνιση του κουρδικού κινδύνου στα σύνορα της χώρας του, ώστε ακολούθως να μπορέσει να εξουδετερώσει τις όποιες κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις υπάρχουν στο εσωτερικό της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χάρτης αυτός έστω και προπαγανδιστικός έχει αρκετά κοινά στοιχεία με τις επιδιώξεις του ψηφίσματος της τελευταίας Οθωμανικής Βουλής Misak-ı Millî που σημαίνει Εθνικός Όρκος του Φεβρουαρίου του 1920 όπως αυτές αποτυπώνονται στον παρακάτω χάρτη. Δυστυχώς, για πολλούς στη Δύση αλλά και στην Ελλάδα, η εποχή της αφέλειας έχει προ πολλού παρέλθει.
Ο Ερντογάν ξεκίνησε μια εκστρατεία που θα επιτρέψει στην Τουρκία την δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας ελεγχόμενη από την Άγκυρα, περιμετρικά των συνόρων της, σε όλο των μήκος των συνόρων της τόσο στην Ανατολή όσο και στην Δύση, με τη χρήση βίας. Για όσους δεν το έχουν καταλάβει, μετά τη Συρία και το Ιράκ, ο Ερντογάν θα στραφεί προς τα δυτικά του σύνορα για να επιτύχει τους ανάλογους στόχους και αυτό ήδη φαίνεται με το ναυτικό εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας και την αύξηση της αναθεωρητικής ρητορικής της κυβέρνησης του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου