«Σιγή ασυρμάτου» επικρατούσε μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής 27/4 σχετικά με το τι συζητήθηκε στη συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου,στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ...
Η "σκληρή" διαπραγμάτευση ζωγραφισμένη στο βλέμμα των Κοτζιά - Τσαβούσογλου |
Η συνάντηση ήταν η πρώτη μετά από 5 μήνες, και ενώ έχουν μεσολαβήσει γεγονότα που συνιστούν κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, όπως ο εμβολισμός σκάφους του ελληνικού Λιμενικού στα Ιμια από τουρκικό σκάφος, οι δηλώσεις περί...
Το μόνο σίγουρο είναι πως οι σχετικές διεργασίες περνάνε μέσα από τις «συμπληγάδες» των σύνθετων παζαριών της Τουρκίας με ΝΑΤΟ - ΕΕ και της προσπάθειας για να παραμείνει η Τουρκία στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.
Ενδεικτικό άλλωστε είναι ότι στη Σύνοδο, όταν ο γγ του ΝΑΤΟ ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία και αν συζήτησε με την τουρκική ηγεσία θέματα όπως τα σχέδια της Αγκυρας για αγορά ρωσικών «S-400» ή την κράτηση των «2», απάντησε ότι όντως τα συζήτησε, αλλά απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε περαιτέρω λεπτομέρεια για την τύχη των «2». Απέφυγε επίσης να σχολιάσει την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας σε Αιγαίο και Κύπρο, δίνοντας έτσι συνέχεια στη ΝΑΤΟική γραμμή περί «διμερών διαφορών», όπως βαφτίζονται οι διεκδικήσεις της Τουρκίας.
Παράλληλα, έσπευσε να χαρακτηρίσει την Τουρκία «υψηλής αξίας σύμμαχο», που «συνεισφέρει στην ασφάλεια σε πολλούς τομείς»,χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις αεροπορικές της βάσεις και άλλες στρατιωτικές υποδομές «κλειδί» για τις επιχειρήσεις του «Παγκόσμιου Συνασπισμού» κατά του ISIS στη Μέση Ανατολή.
Τουρκικές αντιδράσεις για τις αναφορές Γιούνκερ
Μέρος του σύνθετου παζαριού Τουρκίας - ΕΕ είναι και οι «διαμαρτυρίες» της Αγκυρας για τις αναφορές που έκανε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ, από το βήμα της ελληνικής Βουλής, για την απελευθέρωση των «2».
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, υποστήριξε ότι οι αρμόδιοι της ΕΕ χάνουν «την πειστικότητα και την αξιοπιστία τους» με τις δηλώσεις που στηρίζονται στις ελληνικές και ελληνοκυπριακές θέσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η δήλωση καταλήγει ότι «οι Ελληνες στρατιωτικοί που παρέβησαν τους τουρκικούς νόμους δεν έχουν κανένα προνόμιο μπροστά στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Καταδικάζουμε αυτήν τη διπρόσωπη προσέγγιση, που όποτε το επιθυμεί υπενθυμίζει το κράτος Δικαίου και όταν τη συμφέρει δεν αποφεύγει να κάνει δηλώσεις οι οποίες συνιστούν παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη».
Αντίδραση υπήρξε και από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίντ Γκιουλ, που είπε ότι «κανείς δεν δίνει εντολές στην τουρκική Δικαιοσύνη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου