Σάββατο 14 Απριλίου 2018

ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία χτύπησαν με πυραύλους τη Συρία

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, Αμερικάνικες, Γαλλικές και Βρετανικές δυνάμεις ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Συρίας με πρόσχημα την φερόμενη χημική επίθεση στην Ντούμα για την οποία φαίνεται να ευθύνεται το συριακό καθεστώς υπό την ηγεσία του Μπασάρ Αλ Ασάντ...

ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία χτύπησαν με πυραύλους τη Συρία

Κατά την επίθεση βομβαρδίστηκαν εγκαταστάσεις που σύμφωνα με τους Αμερικανικούς  ισχυρισμούς, συνδέονται με την παραγωγή και την αποθήκευση χημικών και βιολογικών όπλων.

Σε δήλωση του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ τόνισε «H επιχείρηση με τις ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε εξέλιξη. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτή την...
απάντηση μέχρι να σταματήσει η κυβέρνηση της Συρίας τη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων» και απευθυνόμενος στη Ρωσία και το Ιράν ο Τραμπ ρώτησε: «Τι είδους έθνος θα ήθελε να συνδεθεί με τη μαζική δολοφονία αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών;»

Η επίθεση ολοκληρώθηκε μέσα σε 60 λεπτά όπως ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ και επί του παρόντος δεν έχει προγραμματιστεί καμία άλλη επιχείρηση. Οι συμμαχικές δυνάμεις φρόντισαν να αποφύγουν να χτυπήσουν ρωσικές δυνάμεις, που έχουν μαζική παρουσία στη χώρα, δήλωσε ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, πρόσθεσε όμως ότι η Μόσχα δεν είχε προειδοποιηθεί εκ των προτέρων για την επέμβαση.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μάτις, δήλωσε ότι οι επιθέσεις στόχευαν τη συριακή κυβέρνηση και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της έπληξαν τη Συρία σφοδρότερα από ό,τι τον περασμένο χρόνο. Συμπλήρωσε και εκείνος ότι δεν έχουν σχεδιαστεί άλλες επιθέσεις στη Συρία.

Οι βομβαρδισμοί έλαβαν χώρα κοντά στην Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας. Η Συριακή κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν καταρρίψει 12 πυραύλους. 

Ο βασικός σύμμαχος της Συρίας, η Ρωσία, εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του Αμερικανού πρέσβη κατά την οποία προειδοποίησε ότι τέτοιες πράξεις δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες.
Ο στρατηγός Ντάνφορντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν προσδιορίσει συγκεκριμένους στόχους που θα «μετριάσουν» τον κίνδυνο ρωσικών ατυχημάτων. Ωστόσο, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι η Ρωσία δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τους στόχους.

Ο Συριακός στρατός βρίσκεται σε πλήρη συναγερμό και από την περασμένη Τρίτη εγκατέλειψε στρατιωτικές βάσεις για να μειώσει τις δυνατότητες ενδεχόμενης επίθεσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους του στη Γαλλία και τη Βρετανία.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσαν, με γραπτές δηλώσεις τους, τη συμμετοχή των χωρών τους στις επιχειρήσεις.

Ο κ. Μακρόν υπογράμμισε πως τα γαλλικά πλήγματα «περιορίσθηκαν στα μέσα του συριακού καθεστώτος που επιτρέπουν την παραγωγή και τη χρησιμοποίηση χημικών όπλων». Ο Γάλλος πρόεδρος, αναφέροντας πως οι επιθέσεις στη Ντούμα παραβίασαν μια «κόκκινη γραμμή». 
Υποστήριξε δε πως δεν υπάρχουν αμφιβολίες για την ενοχή του καθεστώτος Άσαντ.Από την πλευρά της η κ. Μέι επισήμανε πως οι εξελίξεις δεν άφησαν περιθώρια για εναλλακτικές λύσεις πέραν της βίας, με δεδομένη την επανειλημμένη χρήση χημικών εναντίον αμάχων στη Συρία και τα ρωσικά βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Διευκρίνισε πάντως πως το Λονδίνο δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος ούτε θέλει να εμπλακεί στον εμφύλιο πόλεμο, που μαίνεται επί επτά και πλέον χρόνια.

Οι αντιδράσεις
Το συριακό καθεστώς καταδίκασε σήμερα μια «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου.
Η Ρωσία, σύμμαχος του καθεστώτος της Δαμασκού, αντέδρασε έντονα. Η Συρία, η οποία αντιστάθηκε επί χρόνια σε «μια τρομοκρατική επίθεση», επλήγη από τη δυτική στρατιωτική επιχείρηση την ώρα που είχε «μια ευκαιρία για ένα ειρηνικό μέλλον», δήλωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Καναδάς, δια του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, υποστήριξε αντίθετα τη στρατιωτική επέμβαση των δυτικών.
Το ΝΑΤΟ προσέφερε επίσης την «υποστήριξή» του στα πλήγματα που, σύμφωνα με το ίδιο, θα μειώσουν την ικανότητα του καθεστώτος να διαπράξει άλλες χημικές επιθέσεις.

Με πληροφορίες από liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου