Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Η τριμερής επίθεση ενίσχυσε τη συριακή εξουσία και επέφερε βαθιά μεταστροφή στη δομή των διεθνών σχέσεων

Ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Αλ Ασάντ, τόνισε ότι η τριμερής επίθεση που έγινε στην επικράτειά του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία οφειλόταν στο γεγονός ότι η Δύση συνειδητοποίησε ξαφνικά ότι είχε χάσει κάθε έλεγχο και αξιοπιστία στη σύγκρουση στο Λεβάντε...

SyriaSAMoverDamascus
Συριακοί πύραυλοι SAM στον ουρανό της Δαμασκού.

Αλλά οι δυτικοί ηγέτες δεν είναι οι μόνοι που πνίγηκαν στις αυταπάτες τους. Οι χειρότεροι από την άποψη αυτή είναι οι...
ηγέτες των πλουσίων μοναρχιών του Κόλπου, ακολουθούμενοι από τον Αραβικό Σύνδεσμο που ελέγχουν και, χωρίς έκπληξη, η Τουρκία του Ερντογκάν.

Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και το Μπαχρέιν υποστήριξαν επίσημα την επίθεση κατά της Συρίας.
Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, ο Αιγύπτιος Αχμέντ Αμπού Γκέιτ, κατηγόρησε επίσημα τη Συρία ότι προκάλεσε την επίθεση της τριμερούς.

Ο Τούρκος πρόεδρος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι ήταν ικανοποιημένος από αυτή την επίθεση. Η κυβέρνησή του διέψευσε λίγο νωρίτερα τη χρήση της τουρκικής βάσης του Ιντσιρλίκ στην επίθεση, αλλά αποδείχθηκε όμως ότι αυτή η στρατηγική βάση χρησιμοποιήθηκε ωραία και καλά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δύο συμμάχους τους για να επιτεθούν στη Συρία.

Εκτός από το Ιντσιρλίκ, τα αεροσκάφη της τριμερούς επίθεσης απογειώθηκαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Γαλλία), από το Κατάρ (ΗΠΑ), την Ιορδανία (Μεγάλη Βρετανία), την Κύπρο (ΗΒ / ΗΠΑ) και το Ιράκ (Drones των ΗΠΑ). Τα αμερικανικά πλοία επιφανείας με έδρα τη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα εκτόξευσαν πυραύλους κρουζ Tomahawk προς τη Συρία. Η γαλλική φρεγάτα Acquitaine και τα βρετανικά Tornado GR4 εκτόξευσαν αντίστοιχα πυραύλους κρουζ SCALP EG και MBDA Storm Shadow σε έναν εγκαταλειμμένο στόχο που βρίσκεται στην κεντρική επαρχία της Χομς.

Tomahawk.jpg
Πύραυλος κρουζ  Tomahawk BGM-109 




Missile MBDA SCALP EG.jpg
Πύραυλος κρουζ  MBDA SCALP EG σε έκθεση
8787.jpg
Ερείπια του Κέντρου Αναψυχής Επιστήμων της επαρχίας Barzah μετά την καταστροφή του από πυραύλους του τριμερούς συνασπισμού
Η αντιπυραυλική άμυνα γύρω από την πρωτεύουσα της Δαμασκού φαίνεται σχετικά καλά οργανωμένη και βασίζεται κυρίως σε βελτιωμένες εκδόσεις του συστήματος Pechora 2M,
Pechora.jpg
του συστήματος Buk M1 / ​​Sa-17, S-200 καθώς και το νέο σύστημα Pantsir S-1.


Buk M1.jpg
Ανώνυμος Σύρος στρατιώτης ποζάρει μπροστά από ένα σύστημα εδάφους-αεράBuk M1
S-200
Εκτόξευση ενός πυραύλου εδάφους-αερά S-200

Pantsir S-1 Syria
Σύστημα PANTSIR-S1
Αυτό που φαίνεται αξιοσημείωτο είναι η σχετική απουσία παραδοσιακών συστοιχιών αεράμυνας γύρω από τη Δαμασκό, όπως τα Shilka, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί μαζικά κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης ενάντια σε επίγειους στόχους.

Είμαστε μακριά από τον ουρανό τη Βαγδάτης που φωτιζόταν από τα πυρρά από εκατοντάδες συστοιχίες αντιαεροπορικών κανονιών στη διάρκεια της επίθεσης της 17ης Ιανουαρίου 1991. Εκείνη την εποχή, το σύνολο του συστήματος αεράμυνας του ιρακινού εδάφους ήταν KO από τα νέα μέσα του ηλεκτρονικού πολέμου. Οι Ιρακινοί δεν είχαν άλλη προσφυγή παρά τη χειρωνακτική χρήση αντι-αεροπορικών κανονιών χωρίς ραντάρ και χωρίς μέσα οπτικής λήψης του στόχου.

Φαίνεται, όμως, ότι η απόδοση του συριακού συστήματος αεράμυνας είναι αρκετά αξιοπρεπής για να κατέρριψε τα 2/3 των πύραυλων κρουζ των αντιπάλων και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υιοθέτηση νέου εξοπλισμού ηλεκτρονικού πολέμου από συμμαχικές χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν.

Συμπερασματικά, οι χώρες της τριμερούς και οι περιφερειακοί σύμμαχοι τους έχουν δυσφημιστεί μπλέκοντας σε μια περιπέτεια χωρίς συγκεκριμένο στόχο, αν όχι καθαρά συμβολική δράση κάτω από ένα πολύ παραπλανητικό και ανύπαρκτο πρόσχημα. Το ζήτημα των συριακών χημικών όπλων, κύριο μέλημα του Ισραήλ για σχεδόν τρεις δεκαετίες παρά το γεγονός ότι αυτή η χώρα κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα όπλων μαζικής καταστροφής στον κόσμο, ρυθμίστηκε το 2013 υπό διεθνή εποπτεία.

Μετά τη στήριξη κάτω από το τραπέζι των περισσότερων τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία και παρατηρώντας την αποτυχία όλων των δυνατών στρατηγικών μετά από μια παρατεταμένη σύγκρουση άνω των επτά ετών, οι χώρες της τριμερούς αποφάσισα,  με την υποκίνηση των περιφερειακών συμμάχων, συγκεκριμένα του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, να παρέχουν μια συμβολική αεροπορική υποστήριξη στα απόβλητα του Ντάες και της Αλ Καίντα. Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, αλλά αυτό συνέβη. Η Δούμα, η αυτοανακηρυγμένη πρωτεύουσα της εξέγερσης, έπαψε να υπάρχει και η εθνική έδρα των Λευκών Κρανών κατηχήθηκε από τα συριακά στρατεύματα. Πάνω απ 'όλα, η τριμερής επίθεση στη Συρία, όσο συμβολική να ήταν, ξύπνησε την συριακή εθνικιστική ίνα και ορισμένες αντάρτικες ομάδες που δεν συνδέονται με ξένες δυνάμεις εξέφρασαν την επιθυμία τους να ενταχθούν στις τάξεις του συριακού στρατού για να πολεμήσουν τους εισβολείς.

Η Συρία επέφερε μια πλήρη και βαθιά μεταστροφή στη δομή των διεθνών σχέσεων όπως κληρονομήθηκε από τον Ψυχρό Πόλεμο. Η παλαιά τάξη πραγμάτων καταρρέει με τέτοια συντριβή έτσι ώστε τα ψεύδη του παγκόσμιου προπαγανδιστικού μηχανισμού δεν δύνανται πλέον να καλυφθούν.

Sic Transit Gloria Mundi

Μετάφραση από γαλλικάΚριστιάν Ακκυριά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου