Παρέμβαση με ευρύτερες προεκτάσεις είναι αυτή που έκανε χτες ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, σε συνέδριο επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη, καλώντας τους να προτιμούν πλέον να δανείζονται σε χρυσό και να αποφεύγουν το αμερικανικό δολάριο...
«Πλέον γίνονται ενέργειες με περιφερειακές και τοπικές προσεγγίσεις. Σιγά - σιγά άρχισε να γίνεται αντιληπτό ότι ο κόσμος δεν μπορεί να διοικείται από ένα κέντρο», ανέφερε και κατηγόρησε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς όπως...
το ΔΝΤ, επιχειρηματολογώντας υποκριτικά ότι «υποχρεώνουν σε μιζέρια τις δύστυχες χώρες». Και συνέχισε: «Με το δολάριο ο κόσμος δέχεται την πίεση της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Ο χρυσός ποτέ στην ιστορία δεν αποτέλεσε μοχλό πίεσης», ανέφερε.
Τέτοιες παρεμβάσεις γίνονται ενώ μαίνονται τα σύνθετα παζάρια για τη Συρία και όλη την περιφέρεια, με την Τουρκία να συμμετέχει σε αυτά με διάφορα ισχυρά γεωπολιτικά κέντρα (βλέπε θέμα σελ. 4). Είναι χαρακτηριστικές και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, που σχολίασε ότι «η πολιτική της Τουρκίας στη Συρία δεν είναι να είναι υπέρ μίας χώρας ή εναντίον μιας άλλης» και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε κοινή στάση με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο θέμα των YPG, η θέση της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει. Είμαστε επίσης εναντίον της άνευ όρων υποστήριξης του (συριακού) καθεστώτος και διαφωνούμε με το Ιράν και τη Ρωσία για αυτό».
Αλλά και από το βήμα συνεδρίου μουσουλμανικών κοινοτήτων που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν επέκρινε τις νέες επιθέσεις στη Συρία ως «καθυστερημένη απάντηση». Επίσης, όπως αναμετέδωσαν και διεθνή ΜΜΕ, κάλεσε στη δημιουργία «ενός νέου ιδρύματος για την ειρήνη στον κόσμο, ας μην αφήνουμε τις βόμβες να πλημμυρίζουν τυχαία».
Αυξάνεται το χρέος στον ιδιωτικό τομέα
Την ίδια στιγμή, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία αποτυπώθηκαν και σε στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας. Σύμφωνα με αυτά, το βραχυπρόθεσμο ξένο χρέος του ιδιωτικού τομέα στη χώρα αυξήθηκε στα 19 δισ. δολάρια τον περασμένο Φλεβάρη, ανεβαίνοντας κατά 1,4 δισ. δολάρια μόλις από τον περασμένο Δεκέμβρη.
Ως βραχυπρόθεσμο χαρακτηρίζεται αυτό που πρέπει να «καλυφθεί» μέσα στο επόμενο 12μηνο.
Στο μεταξύ, η βουλή αναμένεται αυτήν τη βδομάδα να εγκρίνει την έβδομη κατά σειρά παράταση του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης», που τέθηκε σε ισχύ λίγες μέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλη του 2016.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, συνεχίζονται και οι ενδοαστικές διεργασίες. Ετσι, σε πρόσφατη συνάντησή τους, οι ηγέτες του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, και του φιλελεύθερου «Καλού» κόμματος, Μεράλ Αξενέρ, μοιράστηκαν ανησυχίες για την «ασφάλεια» των εκλογών που θα γίνουν στη χώρα, άνευ απροόπτου, την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, οι δυο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο κομμάτων στο β' γύρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου