Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

«Δεν υπάρχει Τσάμικο» δηλώνει ο Ν. Κοτζιάς - Οι «Τσάμηδες θα χαρούν τις περιουσίες τους» επιμένει ο Bushati

Την κατηγορηματική δήλωση ότι δεν υφίσταται «τσάμικο» ζήτημα και «ασφαλώς δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δυο πλευρών» έκανε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, την ίδια ώρα όμως ο Αλβανός ομόλογος του Ditmir Bushati μιλώντας στην Αλβανική Βουλή επανέφερε το θέμα λέγοντας ότι «Τσαμήδες θα χαίρονται τις περιουσίες τους..»...


«Δεν υπάρχει Τσάμικο» δηλώνει ο Ν. Κοτζιάς - Οι «Τσάμηδες θα χαρούν τις περιουσίες τους» επιμένει ο Bushati

Ο κ. Κοτζιάς έκανε την δήλωση αυτή απαντώντας σε ερώτηση του τομεάρχη της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου που είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για... «μυστική διπλωματία» και ζητούσε να ενημερωθεί η Βουλή για το ποια θέματα βρίσκονται στην ατζέντα των συνομιλιών. 


Ο κ. Κοτζιάς απέρριψε τις κατηγορίες περί μυστικής διπλωματίας και αποφεύγοντας να αποκαλύψει την ατζέντα των συνομιλιών δήλωσε ότι οι συνομιλίες εστιάσθηκαν «σε διμερή θέματα στα οποία υπήρξαν διαφωνίες ή εκκρεμότητες τα τελευταία 70 χρόνια». 

Συγχρόνως εξέφρασε την εκτίμηση ότι σημειώθηκε «ουσιαστική πρόοδος, προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων στα ζητήματα αυτά, προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών και των πολιτών τους και σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αξίες» και έκανε λόγο για «θεαματική βελτίωση του κλίματος στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, αποτέλεσμα του υπό εξέλιξη ειλικρινούς διαλόγου των δύο πλευρών».

Στα Τίρανα ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών Ditmir Bushati λίγες ημέρες μετά τις συνομιλίες του με τον Ν. Κοτζιά στην Κορυτσά αλλά και την συνάντηση των πρωθυπουργών των δυο χωρών στο Νταβός, έκανε νέες προβληματικές δηλώσεις.

Ο κ. Bushati μιλώντας σε διαδικασία της Επιτροπής Εξωτερικών της Αλβανικής Βουλής απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για το περιεχόμενο των ελληνοαλβανικών συνομιλιών και του κειμένου που θα υπογραφεί και στην συζήτηση για την Άρση του Εμπολέμου δήλωσε μεταξύ άλλων (σύμφωνα με την μετάφραση από την ιστοσελίδα tachyfromos.gr) ότι «κάθε πολίτης τσάμικης καταγωγής θα χαρεί τις περιουσίες του».

Σε ό,τι αφορά την συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ο κ. Bushati υποστήριξε ότι θα είναι καλύτερη και για τις δυο χώρες και στρεφόμενος εναντίον του αρχηγού της Αντιπολίτευσης κ. Basha ο οποίος ως υπουργός εξωτερικών είχε υπογράψει την προηγούμενη Συμφωνία με την Ντ.Μπακογιάνη ο Αλβανός ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η Μπακογιάννη έβαλε τον Basha να υπογράψει με το πιστόλι στον κρόταφο και η κληρονομιά αυτής της υπόθεσης είχε κάνει την χώρα να εμφανίζεται με εικόνα κατωτερότητας.

Ο κ. Bushati κάλεσε όλους να μην πολιτικοποιούν την υπόθεση της ανεύρεσης και εκταφής των οστών των Ελλήνων στρατιωτικών λέγοντας ότι γίνεται από το 2013 βάσει του νόμου και ότι είναι άλλο το θέμα των νεκροταφείων και άλλο της αναζήτησης των οστών 

Κάνοντας λόγο για πρόοδο σε όλα τα θέματα ο κ. Bushati δεν θέλησε να αποκαλύψει λεπτομέρειες. 

Σε ότι αφορά στην Άρση του Εμπολέμου ο Αλβανός ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι θα πρέπει να υπάρξουν εσωτερικές διαδικασίες στην Ελλάδα καθώς δεν έχει η Αλβανία Εμπόλεμο με την Ελλάδα αλλά το αντίθετο και έκανε λόγο για τρεις κατηγορίες περιουσιών, αυτές των Αλβανών, των Ελλήνων μειονοτικών με αλβανική ιθαγένεια και οι περιουσίες του αλβανικού κράτους.

Στην διάρκεια της ενημέρωσης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, που ασκήθηκε κριτική για ελλιπή ενημέρωση σχετικά με τις συνομιλίες με την Αθήνα ο κ. Bushati δήλωσε ότι έχει τεθεί επίσης από αλβανικής πλέριας το θέμα apostille stamp, της αναγνώρισης δηλαδή όλων των αλβανικών πιστοποιητικών χωρίς επικύρωση από τα κατά τόπους προξενεία και η αναγνώριση των αλβανικών διπλωμάτων οδήγησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου