Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Από τις φουρτούνες του Σκοπιανού, στα θολά νερά των Ελληνοαλβανικών και στο …βάθος ο Ερντογάν

Ανοικτά όλα τα μέτωπα για την κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα δοκιμάζεται η επιλογή του Ν. Κοτζιά να επιχειρήσει να κλείσει ζητήματα όπως το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ και ένα πακέτο προβλημάτων με την Αλβανία, που παραμένουν άλυτα ακόμη και για δεκαετίες...

Από τις φουρτούνες του Σκοπιανού, στα θολά νερά των Ελληνοαλβανικών και στο …βάθος ο Ερντογάν

του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Οι εξελίξεις στην γειτονική Τουρκία και η ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εν αναμονή και των αντιδράσεων της Τουρκίας στον...
ενεργειακό σχεδιασμό της Κύπρου, ωθούν την Αθήνα στην αναζήτηση λύσης των άλλων ανοικτών προβλημάτων.

Προβλήματα που προφανώς η επίλυση τους θα απελευθερώσει δυνάμεις  και θα δώσει την ευκαιρία στην χώρα να διαθέσει το διπλωματικό κεφάλαιο της σε άλλα σημαντικά μέτωπα, αλλά όμως δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι τα προβλήματα έμειναν άλυτα όλα αυτά τα χρόνια, όχι πάντοτε από επιλογή.

Αυτή η προσέγγιση, ότι  τα θέματα έμειναν άλυτα γιατί κάποιος δεν ήθελε να τα λύσει είναι παραπλανητική καθώς αγνοεί την πραγματικότητα.
Με το θέμα της ονομασίας να περιμένει  τώρα την επόμενη εβδομάδα την συνάντηση των δυο πρωθυπουργών στο Νταβός(παρουσία και των ΥΠΕΞ) ο Ν. Κοτζιάς από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή βρίσκεται στην Κορυτσά στην δεύτερη αυτού του είδους κλειστή συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογο του Ντμίιτρι Μπουσάτι, με την φιλοδοξία να επιτύχουν  την συνολική επίλυση των προβλημάτων στις διμερείς σχέσεις.

Ο Ν. Κοτζιάς όπως και στο Σκοπιανό έχει επιδείξει μια εντυπωσιακή για την ιδιοσυγκρασία του αυτοσυγκράτηση, καθώς ο κ. Μπουσάτι πριν δέκα ημέρες με μια συνέντευξη του,υπονομευτική της  διαδικασίας, εξέθεσε την Αθήνα, καθώς παρά την δέσμευση για εμπιστευτικότητα, αποκάλυψε την δομή των συνομιλιών και τα «πακέτα» που έχουν διαμορφωθεί, επιμένοντας ότι για την Αλβανική πλευρά, θέση στο πακέτο των εκκρεμοτήτων του Β Παγκοσμίου Πολέμου (όπως το ονομάζει) έχει και το Τσάμικο Ζήτημα.

Επισήμως δεν δόθηκε καμία απάντηση στις δηλώσεις αυτές του κ. Μπουσάτι, που επίσης ταύτισε (βάζοντας τα στο ίδιο πακέτο) το θέμα της ελληνικής εθνικής μειονότητας και των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα. Κάποιες διαρροές πηγών του ΥΠΕΞ, ότι «δεν υφίσταται Τσάμικο Ζήτημα» δεν καταγράφονται επισήμως  και δεν συνιστούν πάντως«πειστική» απάντηση στην αλβανική πλευρά.

Στο ξενοδοχείο «Line Galery» της παλιάς πόλης της Κορυτσάς οι δυο υπουργοί εξωτερικών συζήτησαν όλα τα θέματα, με την Αθήνα να ελπίζει ότι τουλάχιστον στο θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών θα μπορούσε να υπάρξει προσέγγιση ώστε να μπορεί να δικαιολογηθεί το προσεχές διάστημα μια συνάντηση ακόμη και σε επίπεδο πρωθυπουργών. Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών και στο άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί τα Τίρανα, εκείνο της  Άρσης του Εμπολέμου έχει στείλει το μήνυμα ότι υπάρχει ετοιμότητα για αντιμετώπιση του, αλλά το κεφάλαιο αυτό προσκρούει στην προσπάθεια των Αλβανών, μέσω της Άρσης του Εμπολέμου να εγείρουν Τσάμικο ζήτημα.

Ο Ν. Κοτζιάς δεν έχει ούτε στο Σκοπιανό ούτε στα ελληνοαλβανικά άπλετο χρόνο. Σε ότι αφορά στην Αλβανία, τον Μάιο στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στην Σόφια θα κληθεί η Αθήνα να δώσει το πράσινο φως στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας.
Χωρίς συμφωνία στο Σκοπιανό και χωρίς επίλυση των προβλημάτων με την Αλβανία, η Ελλάδα θα βρεθεί στην δύσκολη θέση είτε να μοιράζει… βέτο, είτε  να έχει από πριν κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών προκειμένου να εμφανίσει πρόοδο  που θα δικαιολογήσει και στην κοινή γνώμη  την συναίνεση της για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

Στα ελληνοαλβανικά ο κ. Κοτζιάς έχει μια δύσκολη αποστολή, καθώς η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, η μορφή των πακέτων, είχε από την αρχή έναν κίνδυνο: όταν η μια πλευρά θελήσει να βάλει ένα θέμα στο πακέτο το οποίο δεν το αναγνωρίζει η άλλη πλευρά, η απόσυρση του οδηγεί στην απόσυρση και ενός θέματος από την άλλη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου