Τις παραθέτουμε, διότι είναι ενδεικτικές του τρόπου με τον οποίον οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε όλοι, την επιμονή του επικεφαλής της Ελληνική διπλωματίας, να ΜΗΝ ΔΕΙ το πρόβλημα, αλλά να κυνηγά το άλλοθι για μια καταφανώς λαθεμένη στρατηγικής σημασίας επιλογή, σε πρωτοφανείς και φτηνές επικοινωνιακές λαθροχειρίες...
Η πρώτη απάντηση έρχεται από την Λιάνα Κανέλλη η οποία μιλώντας στη Βουλή τόνισε ότι όποιος και αν ήταν ο δημοσιογράφος στη θέση του Αλέξη Παπαχελά θα ρωτούσε τον πρόεδρο της Τουρκίας για το θέμα της Λωζάνης. Δήλωσε λοιπόν η κ. Κανέλλη τα εξής:
Πρώτον, θα προσπαθήσω να μείνω στο χρόνο και, δεύτερον, θα προσπαθήσω να είμαι κομψά διπλωματική, πράγμα το οποίο, οφείλω να ομολογήσω, κύριε Υπουργέ, δεν αποφύγατε ούτε εσείς από το να ξεφύγετε από αυτήν τη διπλωματική αβρότητα με την οποία είχαμε και...
την πρόσκληση του Προέδρου να συζητήσουμε εδώ. Σήμερα είναι ημέρα απεργίας. Οι δημοσιογράφοι απεργούν και εγώ δεν μπορώ να απεμπολήσω την ιδιότητα του δημοσιογράφου.
Επομένως, οφείλω να ομολογήσω ότι έμεινα κατάπληκτη όταν αναγάγατε ότι το γεγονός ότι δεν πήρε το ΑΠΕ, αλλά πήρε ένας άλλος δημοσιογράφος συνέντευξη, σε μείζονα, έντεχνη προπαρασκευή σας να αντιμετωπίσετε τα πράγματα διαφορετικά και ότι, αν την είχε πάρει το ΑΠΕ, δεν θα ετίθετο θέμα Λωζάνης, αλλά την πήρε ο Παπαχελάς και τέθηκε θέμα Λωζάνης. Συγχωρήστε με που θα σας πω, αλλά ακόμη και για έναν δημοσιογράφο είναι σχεδόν αφελές να το πιστέψει κάποιος για τον Τούρκο Πρόεδρο. Το θέμα της Λωζάνης το θέτει όπου σταθεί και όπου βρεθεί και όποτε μπορέσει. Δεύτερον, η προσωποποίηση της δικής σας ανάμειξης σε ένα επίπεδο «survivor» που γίνεται η συζήτηση, έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διαρκούσης της ζωντανής μετάδοσης, για να συμφωνήσουμε σε αυτά που βλέπαμε όλοι, όταν έκανε αναφορά σε εσάς, στις ακαδημαϊκές σας σχέσεις και το πόσο φίλοι είστε.
Επομένως, δεν μπορούμε εδώ να κάνουμε συζήτηση. Έτσι έγινε στην τηλεόραση, κύριε Υπουργέ. Δεν τα έβγαλα από το κεφάλι μου αυτά. Δεν μπορούμε να κάνουμε εδώ συζήτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με συμφωνία Τουρκίας και Ε.Ε. για το προσφυγικό, της οποίας η τήρηση κρέμεται από ένα επίπεδο για την απόσταση που τις χωρίζει. Έτσι, είπε ο Ερντογάν. Του αρέσει να μιλάει έτσι. Δεν μας απασχολεί καθόλου, όταν ζητήματα μιλίων, συνόρων και τα πάντα κρέμονται από τις ερμηνείες του ΝΑΤΟ.
Η δεύτερη απάντηση αποτυπώνεται από τον δημοσιογράφο Μ. Ιγνατίου:
Με τον κ. Κοτζιά διαφώνησα πολλές φορές, αλλά και ο ίδιος θύμωσε για μερικά από τα κείμενά μου, ιδιαίτερα με εκείνο στο οποίο εξέφραζα την άποψη μου ότι η πρόσκληση στον Ερντογάν ήταν ένα μεγάλο λάθος. Δεν ξέρω αν δικαιώθηκε εκείνος ή εγώ. Θα φανεί στην πορεία… Αμυνόμενος όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα, και προσπαθώντας να πείσει ότι ήταν ορθή η απόφαση του για την πρόσκληση προς τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, έκανε ένα λάθος. Μου θύμισε αυτό που λένε στο χωριό μου ότι ανέμειξε τα πίτουρα με τις κότες…
Μα τον Θεό ή τον …Μαρξ κύριε υπουργέ…
Υπάρχει δημοσιογράφος στην Ελλάδα που δεν θα ήθελε να είναι στη θέση του Αλέξη Παπαχελά; Και ποιος δημοσιογράφος που θα καθόταν απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν δεν θα τον ρωτούσε για την απίστευτη βλακεία του να θέλει να αλλάξει τη συνθήκη της Λωζάνης; Μα πραγματικά πιστεύτε κ. υπουργέ ότι αν δινόταν η συνέντευξη στους συναδέλφους του ΑΠΕ, δεν θα υπέβαλλαν την ίδια ερώτηση; Αν το πιστεύετε τους αδικείτε διότι ασκούν το λειτούργημα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
ΕΠΙΣΗΣ: Έχετε την εντύπωση ότι για να παρθεί μία συνέντευξη δεν χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι όποια κανάλια υπάρχουν διαθέσιμα; Βεβαίως το κάνουμε. Άρα δεν απασχολεί κανένα και δεν είναι …ενοχοποιητικό στοιχείο ότι παρενέβη -που δεν το ξέρω- ο Χ ή Ψ φίλος του κ. Ερντογάν. Καταλήγοντας, και επειδή πιστεύω ότι μου επιτρέπετε κ. υπουργέ να σας εκφράζω ελεύθερα αυτά που σκέφτομαι, έχω να σας πω ότι στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε ασύστολα τις λέξεις «προδότης» και «προδοσία». Ε, λοιπόν, δεν ισχύει σε αυτή την περίπτωση. Και για να είμαι ειλικρινής είναι από τις περιπτώσεις που βάζω το χέρι μου στη φωτιά. Ο κ. Κοτζιάς έχει αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και έχει μεγάλο έργο να επιτελέσει. Έχει μπροστά του τεράστιες προκλήσεις και είμαι βέβαιος πως θα ανταπεξέλθει… Στο Κυπριακό είχατε μία τεράστια επιτυχία, και αυτοί που επιχείρησαν να σας βλάψουν έφαγαν ένα δυνατό μπάτσο και ήταν όλος δικός τους. Τα ρεπορτάζ ήταν ψεύτικα και η πραγματική ελεύθερη δημοσιογραφία έπρεπε να τους αποβάλει.
Ξαφνικά σας προέκυψε και το Σκοπιανό. Και καλά κάνετε να θέλετε να το αφαιρέσετε από το πιάτο των εθνικών θεμάτων και προβλημάτων. Αλλά μην ξεχνάτε ότι αυτοί προκάλεσαν την Ελλάδα. Όχι η Ελλάδα τους Σκοπιανούς. Η υπόθεση της ονομασίας δεν μπορεί να χαθεί, αντίθετα μπορεί να κερδηθεί. Έχετε μεγάλη υποστήριξη στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Μην το λύσετε απλά για να το …λύσετε. Οι σχέσεις με την Αμερική βελτιώθηκαν σε απίστευτο βαθμό και ως δημοσιογράφος που κινούμαι στην Ουάσιγκτον, γνωρίζω ότι το παιγνίδι που παίχθηκε ήταν για μεγάλους παίκτες. Σας αξίζουν συγχαρητήρια. Διότι είσασταν πειστικός και είχατε ισχυρά επιχειρήματα. Ότι καταθέσατε από τον περασμένο Μάρτιο ως προβλέψεις για την ευρύτερη γειτονιά μας επιβεβαιώθηκαν.
Θα έλεγα ότι είχαν επιρροή μεγάλη στην υπερδύναμη, που εκτίμησε τη βοήθεια σας σε περιπτώσεις που αφορούσαν τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και το Ιράν. Και ενώ έχετε τόσες επιτυχίες -διεθνείς επιτυχίες- ασχολείστε με το …Survivor. Ήταν μία άτυχη στιγμή σας και πρέπει να το παραδεχθείτε κύριε Υπουργέ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου