Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Tο «μυστήριο» με το ιταλικό σκάφος - Η Τουρκία προκαλεί, η Αθήνα σιωπά…


Την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις στο Αιγαίο, σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι οι αρμόδιες Ελληνικές Αρχές δεν φαίνεται να έχουν ακυρώσει, όπως έπραξαν οι αντίστοιχες Κυπριακές Αρχές, την τουρκική NAVTEX με την οποία αναγγέλλονται επιστημονικές εργασίες από το ιταλικό σκάφος Odin Finder σε περιοχή που η ευθύνη για έκδοση NAVTEX ανήκει στην Ελλάδα και η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου...

Σκάφη του τουρκικού ναυτικού σε άσκηση, Φωτογραφία Turkish Navy.

του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Η Τουρκία με παράνομη NAVTEX 1095/17 έχει αναγγείλει την διεξαγωγή επιστημονικών εργασιών από τις 28 Οκτωβρίου μέχρι νεωτέρας, από το ιταλικό σκάφος σε μια περιοχή που ξεκινά από την νοτιοανατολική Κρήτη και φθάνει μέχρι το εξωτερικό όριο των χωρικών υδάτων της Κύπρου. 

Η Κύπρος έσπευσε να ακυρώσει την τουρκική NAVTEX από τις 26 Οκτωβρίου και μάλιστα φρόντισε να εκδώσει δική της NAVTEX για τις έρευνες του πλοίου σε ότι αφορά την περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντιθέτως η Αθήνα, απέφυγε να εκδώσει NAVTEX για την ακύρωση της τουρκικής, αλλά με... τρόπο που προκαλεί ερωτηματικά, ήρθε κατόπιν εορτής, στις 31 Οκτωβρίου να εκδώσει απλώς μια NAVTEX αναγγέλλοντας σε ορισμένα από τα αρχικά σημεία, την έναρξη εργασιών του ODIN FINDER από τις… 28 Οκτωβρίου (ημερομηνία που είχε τεθεί σε ισχύ η τουρκική NAVTEX). 

Μάλιστα η Τουρκία εξέδωσε χωρίς να υπάρξει καμία ελληνική αντίδραση νέα NAVTEX 1113/17 με την οποία… ακυρώνει την ελληνική υποστηρίζοντας ότι η ευθύνη για έκδοση Αναγγελιών στην περιοχή αυτή ανήκει στην Τουρκία και στον Σταθμό της Αττάλειας. 

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο παραμένει ότι το ODIN FINDER σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιεί εργασίες για λογαριασμό της Κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την μελέτη για το μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ασίας – Ευρώπης με υποβρύχιο θαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει το Ισραήλ με την Ελλάδα μέσω Κύπρου. Σε κάθε περίπτωση θα είναι περισσότερο προβληματικό εάν αποδειχθεί τελικώς ότι το ιταλικό σκάφος προκειμένου να υλοποιήσει την αποστολή του έχει ζητήσει και από την Τουρκία την έκδοση NAVTEX που ενημερώνει για τις εργασίες του. Εργασίες που γίνονται στα διεθνή ύδατα και δεν απαιτούν έγκριση του παράκτιου κράτους παρά μόνο ενημέρωση του. Αλλά η έκδοση NAVTEX υποδηλώνει άσκηση κυριαρχικών αρμοδιοτήτων και αυτό φυσικά έχει ξεχωριστή σημασία όταν αφορά την περιοχή ανατολικά της Κρήτης και νοτίως του Καστελόριζου, όπου η Τουρκία αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Μετά την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που ενοχλημένο προφανώς από την συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου και την διεξαγωγή της άσκησης «Μέδουσα 5» κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο συμπεριλαμβάνοντας την Ρόδο σε ασκήσεις» ακολούθησε η απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών: «Καλό θα ήταν η Τουρκία να αποφασίσει επιτέλους – και το ελπίζουμε – να συμπεριφέρεται με βάση τη διεθνή νομιμότητα και τις αρχές της καλής γειτονίας. 

Η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος, θεωρεί αυτονόητο δικαίωμά της τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτελεσματική προάσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής της ακεραιότητας, στη βάση των προβλέψεων της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών. Τέλος, υπενθυμίζουμε στη γείτονα χώρα ότι δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και συνεπώς δεν αντλεί κανένα δικαίωμα εξ αυτής.» Η εικόνα όμως κάθε άλλο παρά βελτιώθηκε στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο. Η Τουρκία έχει αναγγείλει μια σειρά ασκήσεων Έρευνας και Διάσωσης αλλά και με πραγματικά πυρά σε όλη σχεδόν την έκταση μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου στις 4 και 6 Νοεμβρίου. Η μια άσκησή μάλιστα με πραγματικά πυρά σφίγγει σαν «πένσα» το Καστελόριζο, ενώ άλλη άσκηση (NAVTEX 1131/17) προβλέπει την ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής από τουρκικό πολεμικό σκάφος την Κυριακή 5 Νοεμβρίου σε μια εκτεταμένη θαλάσσια περιοχή που επικαλύπτει όλη σχεδόν την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου