Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Νέο μέτωπο Τραμπ: Οι Παλαιστίνιοι θα παγώσουν τις σχέσεις με τις ΗΠΑ αν κλείσει το γραφείο της PLO

Οι Παλαιστίνιοι θα παγώσουν τις σχέσεις τους με τι Ηνωμένες Πολιτείες εάν κλείσει η διπλωματική αποστολή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) στην Ουάσινγκτον, προειδοποίησε σημερα ο Σαέμπ Ερεκάτ...


Palestinian police forces parade in the West Bank city of Hebron, 14 November 2017. The parade is to mark the Symbolic second declaration of Independence of Palestine that was announced by the late Palestinian President Yasser Arafat on 15 November 1988 in Algeria. EPA, ABED AL HASHLAMOUN

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής και γενικός γραμματέας της PLO, δήλωσε σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter ότι οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν επισήμως πως... αν κλείσει η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία “θα διακόψουμε κάθε επικοινωνία με την αμερικανική κυβέρνηση”.

Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να ανανεώσουν την άδεια λειτουργίας της αντιπροσωπείας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980, ανέφερε νωρίτερα ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μάλκι. 

Ο Ερεκάτ χαρακτήρισε “πολύ λυπηρή και απαράδεκτη” την απόφαση της Ουάσινγκτον και την απέδωσε στις πιέσεις που ασκεί η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. “Σε μια περίοδο που προσπαθούμε να συνεργαστούμε για να καταλήξουμε σε μια (ειρηνευτική) συμφωνία, παίρνουν τέτοιες αποφάσεις που υπονομεύουν ολόκληρη την ειρηνευτική διαδικασία”, κατέληξε. 

Οι ΗΠΑ αρνούνται να ανανεώσουν την άδεια λειτουργίας του γραφείου της OLP στην Ουάσινγκτον 

Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να ανανεώσουν την άδεια που επιτρέπει τη λειτουργία ενός γραφείο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (OLP) στην Ουάσινγκτον, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980, κατήγγειλε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μάλκι. 

Η PLO του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς θεωρείται από τη διεθνή κοινότητα ως η οργάνωση που εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό. Για να λειτουργεί το γραφείο της στην Ουάσινγκτον πρέπει να λαμβάνει την άδεια των αρχών κάθε έξι μήνες. 

“Η Παλαιστινιακή Αρχή έλαβε πριν από δύο ημέρες μια επιστολή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν διαπίστωσε να υπάρχει επαρκής αιτιολογία για να παραμείνει ανοιχτό αυτό το γραφείο”, είπε ο Μάλκι. “Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν και ζητήσαμε διευκρινίσεις από το υπουργείο Εξωτερικών και τον Λευκό Οίκο. Μας απάντησαν ότι την Δευτέρα θα συνεδριάσει μια επιτροπή υψηλόβαθμων εμπειρογνωμόνων και θα μας δώσουν μια σαφή απάντηση”, πρόσθεσε. 

Ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξήγησε ότι αιτία για την απόφαση αυτή ήταν “ορισμένες δηλώσεις που έγιναν από Παλαιστίνιους ηγέτες σχετικά με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο”. Συνέδεσε επίσης τη συνέχιση της λειτουργίας του γραφείου της OLP με την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ. 

Τον Σεπτέμβριο, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Αμπάς είχε καλέσει το ΔΠΔ “να ξεκινήσει έρευνα και να ασκήσει δίωξη στους Ισραηλινούς” που ευθύνονται για τους εποικισμούς και τις επιθετικές ενέργειες ενάντια στους Παλαιστίνιους. 

Ένα άρθρο νόμου που ψηφίστηκε το 2015 από το Κογκρέσο των ΗΠΑ απαγορεύει στην κυβέρνηση να ανανεώσει την άδεια της OLP αν οι Παλαιστίνοι υποκινήσουν τη διεξαγωγή έρευνας από το ΔΠΔ για τα υποτιθέμενα εγκλήματα του Ισραήλ. Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και το Ισραήλ, δεν αναγνωρίζουν το ΔΠΔ, το πρώτο μόνιμο δικαστήριο που εξετάζει γενοκτονίες, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. 

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ έγραψε στις αμερικανικές αρχές, καταγγέλλοντας την “απαράδεκτη”, όπως την χαρακτήρισε, απόφασή τους που “απειλεί να βάλει τέλος στον ρόλο των ΗΠΑ στην ειρηνευτική διαδικασία”, συνέχισε ο Μάλκι. Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο υπουργό, η αντιπροσωπεία της OLP μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της για άλλες 90 ημέρες. 

Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πάντως ότι οι ΗΠΑ “δεν διακόπτουν τις σχέσεις τους με την OLP, ούτε έχουν σκοπό να σταματήσουν να συνεργάζονται με την Παλαιστινιακή Αρχή”. 

Τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε διαβεβαιώσει ότι είναι “εφικτή” μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Ανέθεσε στον γαμπρό και σύμβουλό του, τον Τζάρεντ Κούσνερ, να αναθερμάνει την ειρηνευτική διαδικασία. Όμως η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει μέχρι σήμερα εκφράσει με σαφήνεια την υποστήριξή της στη λύση των δύο κρατών, προκαλώντας την οργή της παλαιστινιακής ηγεσίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου