Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Ολοι έτοιμοι για «σκληρό παζάρι» στις πλάτες ενός πολύπαθου λαού

Με βάση τα στρατηγικά συμφέροντα των μονοπωλίων που κάθε πλευρά εκπροσωπεί δυναμώνει το αντιλαϊκό παζάρεμα για το Κυπριακό, ειδικά μετά την πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας και την απαίτηση της Αγκυρας να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ...

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΖΑΡΙΑ ΚΥΠΡΟΣΤα χτεσινά δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου για τις συναντήσεις επί συναντήσεων που έγιναν ολόκληρη τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη στις Βρυξέλλες, έκαναν λόγο ακόμα και για απευθείας συνάντηση Νταβούτογλου - Αναστασιάδη, ενώ γενικά επιβεβαιώθηκε η αυξανόμενη σημασία που ισχυρές δυνάμεις (π.χ. Γερμανία) εντός της ΕΕ δίνουν στη συνεργασία με την Τουρκία.

Αν και η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί από την πρώτη στιγμή να εμφανιστεί ότι απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συναινέσει στο «άνοιγμα» των πέντε κεφαλαίων που ζητά η Τουρκία, φαίνεται ότι το παζάρι είναι σε πλήρη εξέλιξη. Σε αυτό, σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, περιλαμβάνεται το «άνοιγμα» του αεροδρομίου Ερτζιάν με πιθανό αντάλλαγμα την επιστροφή της Αμμοχώστου.

Στο πλαίσιο των εντατικών διαβουλεύσεων που συνεχίζονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και των διεργασιών, χτες η «Καθημερινή της Κύπρου», επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, μετέδωσε στην...
ιστοσελίδα της ότι δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να έρθει στην Κύπρο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Πάντως, τις διεργασίες θα επηρεάσουν και οι εξελίξεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν το Μάη στην Κύπρο. Χτες, ο πρόεδρος του κόμματος ΕΔΕΚ (από το οποίο προέρχεται και ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γ. Ομήρου), Μαρίνος Σιζόπουλος, έδωσε στη δημοσιότητα τα πρακτικά που δόθηκαν πρόσφατα στο Εθνικό Συμβούλιο (συμμετέχουν οι αρχηγοί των κομμάτων και πρώην Πρόεδροι Δημοκρατίας) για όσα συζητιούνται στις συναντήσεις Αναστασιάδη και Ακιντζί, υποστηρίζοντας ότι όσα προωθούνται οδηγούν σε μια συνομοσπονδία. Αντιδρώντας έντονα ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, δήλωσε ότι «η αποσπασματική αποκάλυψη των απορρήτων πρακτικών συνιστούν αχαρακτήριστη πράξη».
Νέα άσκηση με το Ισραήλ
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ξεκίνησε χτες στην Κύπρο η κοινή στρατιωτική άσκηση της χώρας με το Ισραήλ, με τον κωδικό «ΟΝΗΣΙΛΛΟΣ - ΓΕΔΕΩΝ 1 - 2016», που ολοκληρώνεται αύριο 11 Μάρτη. Τη σύσφιξη της διμερούς συνεργασίας Κύπρου - Ισραήλ ανέδειξε και η επίσκεψη που έκανε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, στο Ισραήλ. Σε συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, ο Ομήρου δήλωσε: «Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι Κύπρος και Ισραήλ, ως πυλώνες σταθερότητας, συνεργασίας, ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή, θα συνεχίσουμε μαζί να εργαζόμαστε για την εδραίωση των συνθηκών αυτών στην ευρύτερη περιοχή». Μάλιστα, δεν παρέλειψε να εκφράσει - σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» - τη βαθιά του θλίψη «για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Ισραήλ» («φωτογραφίζοντας» ως τρομοκράτες τους Παλαιστίνιους).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου