Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Φωτιά στη Μέση Ανατολή - Οι Κούρδοι κήρυξαν αυτονομία στη Συρία

Άνω κάτω σήμερα η Μέση Ανατολή από την ανακήρυξη ομόσπονδης ζώνης με την ονομασία Βόρεια ομοσπονδία της Συρίας, στην οποία κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο, αλλά περιλαμβάνονται επίσης και άλλές εθνότητες...


Imageτης ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ 

«Το ομοσπονδιακό σύστημα εγκρίθηκε για την περιοχή Ροζάβα [συριακό Κουρδιστάν] - Βόρεια Συρία» δήλωσε ο Σιχανούκ Ντίμπο, αξιωματούχος του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), του κύριου κουρδικού κόμματος στη Συρία που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία.

Η ανακοίνωση έρχεται ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη -από τις οποίες έχει αποκλειστεί το PYD. 

Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός, εκ των κεντρικών οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης, δήλωσε επίσης ότι απορρίπτει κάθε είδους μονομερείς διακηρύξεις και προειδοποιεί για κάθε απόπειρα δημιουργίας αυτόνομων περιοχών.

Εντός της ημέρας θα συσταθούν συμβούλια, αποστολή των οποίων θα είναι να προσδιορίσουν το γεωγραφικό περίγραμμα της περιοχής «Ροζάβα-Βόρεια Συρία» και τη φύση του «ομοσπονδιακού συστήματος», ανέφεραν παριστάμενοι στη... σύνοδο στο Ρμέιλαν της βορειοανατολικής Συρίας, όπου και διεξήχθη ψηφοφορία επί του συστήματος.

Η ένωση τριών κουρδικών «καντονιών» (Αφρίν, Κομπάνι και Τζαζιρέ) -εκτός των περιοχών που κατέκτησαν πρόσφατα οι κουρδικές δυνάμεις στον συριακό βορρά- συνιστά ένα περαιτέρω βήμα προς την αυτοδιάθεση. Ωστόσο, οι Κούρδοι γνωστοποιούν ότι το σχέδιό τους στηρίζεται σε «εδαφική» και όχι «εθνοτική» βάση, έχοντας εκπροσώπους του αραβικού πληθυσμού και άλλων μειονοτήτων στις συγκεκριμένες περιοχές.

Ο Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, Υπεύθυνος για το Kurdish Report του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εκτίμησε στο Onalert.gr ότι οι Κούρδοι της Συρίας προσπαθούν με ήπιο τρόπο να καταλήξουν σε ανεξαρτησία, χωρίς να προσφύγουν σε δημοψήφισμα. 
Με την πράξη της ανακήρυξης ομοσπονδιακής ζώνης, προσπαθούν να πιέσουν καταστάσεις. Επιδιώκουν μάλλον αυτοδιάθεση και όχι διάλυση του κράτους. 
Παράλληλα λόγω των εξελίξεων στο συριακό, έχει "ανέβει" η σημασία τους και ως προς τους Κούρδους τοι Ιράκ και προς τους Κούρδους της Τουρκίας. 

Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν αυτόνομη κουρδική ζώνη στη Συρία

Οι Κούρδοι της Συρίας, που ανακοίνωσαν σήμερα την εγκαθίδρυση μιας ομοσπονδιακής ζώνης στις περιοχές που ελέγχουν, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον, παραμένουν στρατιωτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ.

"Αποδείχθηκαν εξαιρετικοί εταίροι για εμάς επί του πεδίου για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους" ανέφερε στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

"Είμαστε ευγνώμονες και θέλουμε να συνεχίσουμε" αυτή τη συνεργασία, αν και οι ΗΠΑ "αναγνωρίζουν την πολυπλοκότητα του ρόλου τους στην περιοχή", συνέχισε ο Κάρτερ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε απόψε ότι δεν αναγνωρίζει την ανακήρυξη της αυτοδιοικούμενης ζώνης από τους Κούρδους και ότι εργάζεται για μια ενιαία, ανεξίθρησκη Συρία υπό διαφορετική ηγεσία. "Δεν στηρίζουμε τις αυτοδιοικούμενες, ημιαυτόνομες ζώνες εντός της Συρίας", τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζον Κίρμπι.

"Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι μια ενιαία Συρία με μια κυβέρνηση της οποίας δεν θα προΐσταται ο (πρόεδρος) Μπασάρ αλ Άσαντ (...). Μια ακέραιη, ενιαία, ανεξίθρησκη Συρία, αυτός είναι ο στόχος", συνέχισε ο Κίρμπι, σημειώνοντας ότι και άλλες χώρες επιδιώκουν αυτόν τον στόχο.

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει την Τετάρτη ότι δεν θα αναγνωρίσουν την ίδρυση μιας αυτόνομης, ενιαίας περιοχής στη βόρεια Συρία. Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η απόφαση για ένα ενδεχόμενο μοντέλο ομοσπονδιοποίησης της Συρίας θα πρέπει να προκύψει από τις συνομιλίες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση που διεξάγονται στη Γενεύη. Ωστόσο η κουρδική μειονότητα της Συρίας δεν μετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, λόγω της αντίθεσης της Τουρκίας.

Οι Κούρδοι της Συρίας έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο κατά του ΙΚ στη Συρία καθώς θεωρούνται η "αιχμή του δόρατος" των δυνάμεων που έχουν ανακαταλάβει εδάφη από τους τζιχαντιστές στα βορειοανατολικά της χώρας. Η κυριότερη οργάνωσή τους είναι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, ο αραβοσυριακός συνασπισμός που στηρίζεται από τις ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο πάντως εκτιμά ότι ολοένα και περισσότεροι Άραβες μαχητές εντάσσονται σε αυτόν τον συνασπισμό.

"Πριν από έναν μήνα θα σας έλεγα ότι (σ.σ. οι Άραβες μαχητές) είναι 2.500 όμως σήμερα μπορώ να σας πω ότι είναι 5.000", εξήγησε ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Όσες περισσότερες νίκες καταγάγει ο συνασπισμός αυτός, "τόσο περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να ενταχθούν", συνέχισε κάνοντας λόγο για "χιονοστιβάδα".

Πυρά από κυβέρνηση και αντιπολίτευση της Συρίας
Η Συριακή κυβέρνηση υποστήριξε ότι η ανακήρυξη της ζώνης δεν έχει καμία νομική βάση, ενώ προειδοποίησε ότι τέτοιες προσπάθειες είναι ενάντια στις επιθυμίες οτυ συριακού λαού.
Οι Κούρδοι της Συρίας πάντως δείχνουν απογοητευμένοι που οι επιτυχίες τους στο πεδίο της μάχης δεν είχαν κάποιο πολιτικό αντίκτυπο. 

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, με τη βοήθεια των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, κατέλαβαν πρόσφατα τη Σανταντέ, στη βορειοανατολική Συρία, ένα προπύργιο των τζιχαντιστών που θεωρείται στρατηγικής σημασίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου