Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Ταπεινωτικός και επικίνδυνος ιστορικός συμβιβασμός

Οι υποστηρικτές του ηγετικού κέντρου και αυτών του των επιλογών, ισχυρίζονται τώρα, σε πείσμα των στοιχείων που είναι στη διάθεση όλων μας, ότι κερδήθηκε μια πρώτη μάχη και συνεχίζουμε για να κερδίσουμε τον πόλεμο... 
 
 
του  ΠΑΝΟΥ ΚΟΣΜΑ
μέλους της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ

 

Όμως, η «γέφυρα», εκτός από μνημονιακή, είναι και τόσο ασφυκτική, ώστε κάθε μέρα που θα περνάει, θα σηματοδοτεί άλλο ένα τετελεσμένο σε βάρος μας.
Η συμφωνία ήταν ένα μεγάλο πλήγμα, αλλά δεν έχουν ακόμη χαθεί όλα. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει δυνατότητα και χρόνος για... τη «μεγάλη επιστροφή» της στρατηγικής της ρήξης. Υπάρχει όμως τουλάχιστον «χώρος» και σίγουρα κατεπείγουσα ανάγκη για να δοθεί μια τέτοια μάχη πολιτικού και στρατηγικού προσανατολισμού μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν μια τέτοια συμφωνία γίνει αποδεκτή από τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουμε διαβεί ανεπιστρεπτί το Ρουβίκωνα προς τη «χώρα» του νέου μνημονίου.

Πέρα από αυτό, μια τέτοια επική κατάρρευση της ακολουθούμενης γραμμής θέτει αντικειμενικά το ζήτημα της ανατροπής της. Δεν αρκούν πλέον «αριστερές επιδιορθώσεις» ούτε «αστερίσκοι» σε μια καταστροφικά λαθεμένη γραμμή, ούτε -πολύ περισσότερο- να λειτουργήσουν τα κομματικά όργανα κατόπιν εορτής, όταν όλα έχουν κριθεί, απλώς για να εκτονωθεί η εσωκομματική δυσαρέσκεια. Απαιτείται συνολική αλλαγή πορείας «εδώ και τώρα» και πριν είναι πλέον αργά για οτιδήποτε! Δεν αρκεί καν η επιστροφή στο πρόγραμμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τα σημερινά λάθη γεννήθηκαν και γιγαντώθηκαν ακριβώς μέσα στις αντιφάσεις και αμφισημίες των επίσημων αποφάσεων, παρόλο που το ηγετικό κέντρο ήρε με ακραία καταχρηστικό και αυθαίρετο τρόπο τις αντιφάσεις του πολιτικού σχεδίου και του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ προς τα δεξιά. Το αποτέλεσμα ήταν να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Τώρα, χρειάζεται η άρση αυτών των αντιφάσεων απ’ τ’ αριστερά.

Χρειαζόμαστε γραμμή ρήξης, με όλες τις μέριμνες για το πώς θα σταθούμε όρθιοι και θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της ρήξης. Ποιοι; Εμείς, δηλαδή το στρατόπεδο της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, η «πατρίδα των εργαζομένων», και η Αριστερά σαν πολιτική τους έκφραση.

Για όλες τις αριστερές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, για την Αριστερή Πλατφόρμα ιδιαίτερα, τώρα είναι η ώρα της μάχης και των άμεσων πρωτοβουλιών για την αλλαγή του γενικού προσανατολισμού που το ηγετικό κέντρο επέβαλε στο κόμμα και ο οποίος μας απειλεί με ιστορική ήττα.

Το ηγετικό κέντρο απέδειξε ότι το καλύτερο που μπορεί, είναι η συμφωνία του Eurogroup και η «λίστα μεταρρυθμίσεων» του Βαρουφάκη, δηλαδή ο συμβιβασμός με το μνημόνιο. Οι αριστερές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καθήκον να αποδείξουν ότι έχουν τη διάθεση και την τόλμη να κινητοποιηθούν για να ανατρέψουν αυτόν το συμβιβασμό.

Είναι η στιγμή της αλήθειας για όλα και για όλους!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου