Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Θαύμα - η τρόικα (που καταργήθηκε) αναστήθηκε και πιάνει παλι δουλειά σε Αθήνα και Βρυξέλλες

Την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ξεκινούν τους ελέγχους τα τεχνικά κλιμάκια των «Θεσμών» - Reuters: Την Πέμπτη η έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες..
 

του ΒΑΣΙΛΗ ΔΑΛΙΑΝΗ

«Η Ελλάδα έχει σπαταλήσει ήδη χρόνο και δεν υπάρχει άλλος για χάσιμο» τονίζουν οι υπουργοί Οιονομικών της Ευρωζώνης - Οι εταίροι μας ζήτησαν από την Αθήνα να...
συνεχίσει να προσθέτει συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.  
Η επανέναρξη των ελέγχων από την τρόικα, όπως επέλεξαν να χαρακτηρίσουν τους «θεσμούς» οι περισσότεροι υπουργοί της Ευρωζώνης, ξεχνώντας το νέο «λεξιλόγιο για την Ελλάδα», θα ξεκινήσει την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες ώστε να διαπιστωθεί η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας από τα τεχνικά κλιμάκια, των τριών θεσμών (ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ) πριν μεταβούν στην Αθήνα για να αποκτήσουν πλήρη εικόνα για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας.
Παρά τις όποιες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να πείσει πως η τρόικα αποτελεί παρελθόν, οι εκλεκτές των τριών θεσμών θα ξεκινήσουν τον πλήρη έλεγχο την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς, όπως δήλωσε τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, η «Ελλάδα έχει σπαταλήσει ήδη χρόνο και δεν υπάρχει άλλος για χάσιμο».

Οι συζητήσεις για την Ελλάδα στο χθεσινό Eurogroup κράτησαν λιγότερο από 30 λεπτά της ώρας, καθώς, όπως υπογραμμίζει αξιωματούχος του Eurogroup στο protothema.gr, οι προτάσεις που είχε στείλει η ελληνική πλευρά, δια του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη, είχαν χαρακτηρισθεί ως «ανεπαρκείς» και οι εταίροι μας ζήτησαν από την Αθήνα να συνεχίσει να προσθέτει συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις  για να λυθεί το χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας.

Η ελάχιστη χρονική διάρκεια της συζήτησης για την Ελλάδα από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, δεν οφείλεται στην ουσία αλλά απλώς και μόνο στους τύπους. Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρωζώνη έχουν συμφωνήσει στον έλεγχο από την τρόικα, όσο και στην ανάγκη ψήφισης από τη Βουλή των Ελλήνων μεταρρυθμίσεων αλλά και μέτρων που θα έχουν σαφές δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Κάτι που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ προσπαθεί να παρουσιάσει με άλλες λέξεις.

Η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να αποτρέψει επιτόπιους ελέγχους από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, καθώς και να συμφωνήσει δημοσίως σε νέα μέτρα, αναγκάζουν το Eurogroup να αναζητήσει νέους όρους για να περιγράψει την πραγματικότητα, προσπαθώντας να ικανοποιήσει την ελληνική πλευρά.

Ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια της Ελλάδας 
Ο χρόνος όμως πιέζει μόνο την νέα ελληνική κυβέρνηση η οποία από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου βρίσκεται αντιμέτωπη με το σοβαρότατο ζήτημα της ρευστότητας, το οποίο επιδεινώνεται κάθε μέρα που περνά. Οι εταίροι μας στο Eurogroup χαρακτηρίζουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, «προβληματικές» τις προτάσεις του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας κ Βαρουφάκη, καθώς πρόκειται για γενικότητες που «δεν απαντούν ούτε στους εταίρους, αλλά ούτε στους Έλληνες φορολογούμενους για τα βασικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας».

Οι εταίροι μας στο Eurogroup τονίζουν πως το πρόβλημα της Ελλάδας μπορεί να λυθεί μόνο από την ελληνική κυβέρνηση, εφόσον είναι διατεθειμένη να φέρει στη Βουλή συγκεκριμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να επανέλθει στην «ευρωπαϊκή κανονικότητα».
Την ίδια στιγμή, άλλωστε, που η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν, πως στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ηγετικό ρόλο θα έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και όχι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ανώτατες πηγές του Eurogroup, μιλώντας στο protothema.gr, επιβεβαιώνουν κατηγορηματικά πως αρμόδιος για τις συνομιλίες με την τρόικα στην Αθήνα θα είναι ο κ. Δραγασάκης.

Ευρωπαϊκός και διεθνής Τύπος: «Ευρωπαϊκή απογοήτευση για την Ελλάδα»  Για τον χρόνο που σπατάλησε η ελληνική κυβέρνηση προσπαθώντας να βρει νέες λέξεις για να περιγράψει την πραγματικότητας, κάνει λόγο η μεγαλύτερη μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.  Το περιοδικό «Der Spiegel» αναφέρεται στην απογοήτευση της Ε.Ε. για την ελληνική κυβέρνηση που σπατάλησε πολύτιμο χρόνο για το τίποτα, ενώ και η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» αναφέρει πως «η Ελλάδα ξεκινά πάλι τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα», έπειτα από τις ασαφείς προτάσεις του κ. Βαρουφάκη και τον πολύτιμο χρόνο που σπατάλησε η ελληνική πλευρά.
Την ίδια ρητορική υιοθετούν και τα ΜΜΕ στη Γαλλία, επαναφέροντας πλήρως τη λέξη «τρόικα». «Οι Ευρωπαίοι απαιτούν την πλήρη συνεργασία της Αθήνας με την τρόικα» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Les Echos» στην ηλεκτρονική της έκδοση, ενώ και η ιταλική εφημερίδα «La Stampa» κάνει λόγο για «χαμένο χρόνο από την ελληνική κυβέρνηση». Το αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg» αναφέρεται επίσης στην επαναφορά της τρόικα και υπογραμμίζει πως τα χρονικά περιθώρια την Ελλάδα «στενεύουν επικίνδυνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου