Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

ΜΑ ΓΙΑΤΙ??? ΑΦΟΥ ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΣΚΟΥΜΕ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

Απρόθυμη εμφανίζεται η ΕΚΤ να αυξήσει κατά 10 δισ. ευρώ το όριο των 15 δισ. ευρώ που έχει το Δημόσιο στην έκδοση εντόκων γραμματίων σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times...
 
Οχι της ΕΚΤ στο αίτημα Βαρουφάκη για αύξηση των εντόκων κατά 10 δισ. ευρώ

Συγκεκριμένα επικαλείται δηλώσεις δύο ευρωπαίων αξιωματούχων που εμπλέκονται στη συζήτηση σύφωνα με τις οποίες η ΕΚΤ δεν προτίθεται να ανάψει «πράσινο» φως στα σχέδια της κυβέρνησης για... ενδιάμεση χρηματοδότηση μέσω εντόκων γραμματίων ώστε να πορευτεί η χώρα όταν το υφιστάμενο πρόγραμμα λήξει στο τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT ο αξιωματούχος της ΕΚΤ αναφέρει ότι «το ελληνικό σχέδιο βασίζεται πλήρως στην ΕΚΤ» και πως «η ΕΚΤ θα τηρήσει σκληρή στάση».

Χωρίς χρηματοδότηση από έντοκα, η Ελλάδα θα βγει από το υφιστάμενο πρόγραμμα χωρίς πρόσβαση σε έκτακτη χρηματοδότηση.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρεται στο δημοσίευμα, το αίτημα με βάση τις ισχύουσες συμβάσεις πρέπει να εγκριθεί  από το Eurogroup στο οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουν και τα κράτη μέλη της ευρωζώνης αλλά και η ΕΚΤ.

Το αίτημα του κ. Γιάνη Βαρουφάκη, σύμφωνα με πληροφορίες έχει μεταφερθεί και στον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο, ΠΙέρ Μοσκοβισί στην συνάντηση που είχε μαζί του το πρωί της Κυριακής στο Παρίσι.

Παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης, για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας έχει δηλώσει ότι έως και τον Ιούνιο ζητά το 1,9 δισ. ευρώ των επιστροφών κερδών ομολόγων που διακατέχουν κεντρικές τράπεζες. Σημειώνεται ότι το σύνολο των εκκρεμών δόσεων της αξιολόγησης που εκκρεμμεί είναι 7,2 δισ. ευρώ.

Μαζί με τα 10 δισ. ευρώ από έντοκα επιχειρεί έτσι να διασφαλίσει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της  κατά τη διάρκεια της «συμφωνίας-γέφυρας» που επιδιώκει την περίοδο Μάρτιος - Ιούνιος 2015 και η οποία προτείνεται να διαδεχτεί  ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου