Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

STRATFOR: ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ DEAL ΕΛΛΑΔΑΣ - ΕΥΡΩΠΗΣ

Η συμφωνία την οποία ανακοίνωσαν χθες Ελλάδα-ΕΕ ήταν προσεκτικά διατυπωμένη, ώστε να ικανοποιούνται όλες οι πλευρές. Ποια κρίσιμα ζητήματα έμειναν «εκτός». Το deadline του Απριλίου και ο «σκόπελος» ενδοκυβερνητικών και εσωκομματικών αντιδράσεων...


Μετά από εβδομάδες έντασης και αβεβαιότητας, η Ελλάδα και οι δανειστές της κατέληξαν σε μια προσωρινή συμφωνία αργά χθες το βράδυ.

Η συμφωνία σχεδιάστηκε προσεκτικά ώστε να ικανοποιηθούν τόσο η Αθήνα όσο και οι απρόθυμες κυβερνήσεις της...
Βόρειας Ευρώπης, όμως συνοδεύεται από το τίμημα της αναβολής απόφασης για τα κρίσιμα ζητήματα. Ως αποτέλεσμα, αποτρέπεται για το άμεσο χρονικό διάστημα μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όμως η κρίση απέχει πολύ από το να τελειώσει.

Η Ελλάδα και το Eurogroup συμφώνησαν να παρατείνουν το πρόγραμμα διάσωσης της Αθήνας κατά τέσσερις μήνες. Η συμφωνία διατηρεί την Ελλάδα υπό την προστατευτική ομπρέλα της ΕΚΤ, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ η ΕΕ και το ΔΝΤ θα διαθέσουν πόρους στην περίπτωση που τους χρειαστεί η Ελλάδα.

Ωστόσο, η συμφωνία αυτή άφησε πολλά ερωτήματα αναπάντητα. 
Πρώτον, η Ελλάδα υποσχέθηκε να παρουσιάσει λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων –που πιθανότατα θα επικεντρώνεται στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και στην μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης- μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου. Η λίστα αυτή θα γίνει πιο λεπτομερής και στη συνέχεια θα συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ μέχρι το τέλος Απριλίου.

Για να μπορέσει η Ελλάδα να λάβει την επόμενη δόση του δανείου, η ΕΕ και το ΔΝΤ θα πρέπει να αποδεχθούν αυτές τις προτάσεις. (αυτό είναι πιθανότατα το σημείο του ντιλ που έκανε αποδεκτή τη συμφωνία για τη Γερμανία). Ωστόσο, η βασική πηγή αντιπαράθεσης μεταξύ της Αθήνας και του Βερολίνου –οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει η Ελλάδα ως αντάλλαγμα για τα χρήματα της διάσωσης- απλώς πήρε αναβολή.

Δεύτερον, το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας παραλείπεται στη συμφωνία. Η ΕΕ και το ΔΝΤ υποσχέθηκαν στην Ελλάδα να συνυπολογίσουν την οικονομική κατάσταση της χώρας όταν θα θέτουν τον στόχο για το έλλειμμα, κάτι που αποτελεί μια μικρή νίκη για την Αθήνα. Το θέμα αυτό θα ξαναγίνει προβληματικό τον Απρίλιο, όταν η Αθήνα υποτίθεται ότι θα παρουσιάσει τις ακριβείς λεπτομέρειες αυτών που σχεδιάζει να κάνει.

Τις επόμενες ημέρες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να «πουλήσει» τη συμφωνία στα πιο ακραία μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και στους κυβερνητικούς εταίρους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ βασίστηκε στην υπόσχεση να βάλει τέλος στο πρόγραμμα διάσωσης και στις επιθεωρήσεις της τρόικα (γνωστής τώρα ως «οι θεσμοί»). Τις τελευταίες ώρες, η Αθήνα έκανε πίσω και στις δυο προτάσεις.

Ο Τσίπρας ενδέχεται να δεχθεί πιέσεις από τους Έλληνες ψηφοφόρους, όμως η βασική απειλή για τη σταθερότητα της κυβέρνησής του θα έρθει από το εσωτερικό του κόμματος. Αν το κόμμα του Τσίπρα τον αμφισβητήσει σημαντικά, θα μπορούσε να αποφασίσει να μην προτείνει σημαντικές περικοπές δαπανών μέχρι τον Απρίλιο, οδηγώντας σε ανανέωση της αντιπαράθεσης με τη Γερμανία και την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου