Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΡΑΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ

Περίμενα να πέσει ο θόρυβος από την επίσκεψη του «πρωθυπουργού» στη ΔΕΘ, έτσι, για να πούμε μια δυο κουβέντες σχετικά με ΟΛΟΥΣ αυτούς που μας έχουν για πολύ «ΓΚΑΟΥ», για τα χαϊβάνια που θα χάψουμε κάθε μπούρδα που θα μας αμολήσουν, κάθε υπόσχεση, κάθε ΘΑ...

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiZE0BX2VvI08wBam6klsj7LRSNavqcSVKZ3WAEipXlTj7B3PWEH8t7r8YvGaHTrBWaPucDkVxhghyoxRUrSm46g8emFbODep1svL0BsWdl9neFZHs7ovyCpjTYQvq0eKYH8hHcx27ZMGXa/s1600/tromaktiko15828.jpg

γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΟΥΓΚΑΡΗΣ

Το έχουμε ξαναπεί, κάθε χρόνο μας κουβαλιούνται στην Έκθεση σαν τους κατακτητές που θα δώσουν διάφορα δώρα στους «ιθαγενείς», καθρεφτάκια, μπιχλιμπίδια και, διάφορες σαβούρες προκειμένου να τους αρπάξουν τη γη τους. Και οι «ιθαγενείς», τσιμπάνε, πιστεύουν τις ψευτιές, τα ΘΑ, και...
χειροκροτούν όλο χαρά, γιατί οι «ξένοι» θα τους σώσουν. Πέφτει πολύ χειροκρότημα δηλαδή, και στο πλήθος που χειροκροτεί, ξεχωρίζεις ηλικίες μεταξύ εβδομήντα και «φευγα» κυρίως…

Και ΤΙ χειροκρότησαν όλοι αυτοί;
«Μόνο ελπίδες και υποσχέσεις για ελαφρύνσεις περιλάμβανε τελικά η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Βελλίδειο, εκτός της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, παρέπεμψε όλα τα υπόλοιπα στις… καλένδες. Τα θετικά μηνύματα που διέρρεε το κυβερνητικό στρατόπεδο τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως σκόνταψαν στις συνομιλίες με την Τρόικα στο Παρίσι, καθώς, το μόνο συμπέρασμα που εξάγεται από τις εκεί διαπραγματεύσεις είναι το… καλό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών. Οι δύσκολες αποφάσεις αναμένονται να ληφθούν για ακόμη μια φορά στην Αθήνα με τη επάνοδο των εκπροσώπων των δανειστών, όπου οι συνομιλίες θα είναι για ακόμη μια φορά σκληρές.

Ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός, εξήγγειλε μόνο τη μείωση στον Ενιαίο Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ για τα υπόλοιπα «καυτά» ζητήματα άφησε να πλανώνται στον αέρα υποσχέσεις αλλαγών, αλλά σε βάθος χρόνου.

Τι θα ισχύσει για το πετρέλαιο θέρμανσης
Ο πρωθυπουργός έδωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, μεγάλη βαρύτητα στην μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο οποίος θα είναι κατά 30% μικρότερος, ενώ, παράλληλα, θα διατηρηθούν και τα επιδόματα θέρμανσης.

«Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 θα υπάρξει πρόβλεψη για μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου θέρμανσης» ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού, ενώ, αυτό ήταν και ένα μέτρο στο οποίο φέρεται να είχαν συμφωνήσει οι δανειστές τις συνομιλίες στο Παρίσι.

Πρακτικά αυτό σημαίνει μείωση της τάξης των 10 – 12 λεπτών ανά λίτρο με την λιανική τιμή να διαμορφώνεται στο 1,15 -1,2 ευρώ το λίτρο. Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο διαμορφώνεται σήμερα στα 33 λεπτά το λίτρο, δηλαδή η μείωση κατά 30% σημαίνει ότι ο φόρος θα πέσει στα 23 λεπτά. Μαζί με το ΦΠΑ (που επιβάλλεται και επί του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης) η τελική μείωση φθάνει μέχρι τα 12 λεπτά. Η τιμή που θα διαμορφωθεί τον Οκτώβριο, οπότε αρχίζει η περίοδος θέρμανσης, εξαρτάται ωστόσο και από τα δεδομένα της διεθνούς αγοράς (διεθνείς τιμές καυσίμων και ισοτιμία δολαρίου/ευρώ), που θα έχουν διαμορφωθεί τότε.

Όλα τα υπόλοιπα για… αργότερα
Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, αναφορικά με υπόλοιπα «καυτά» θέματα, όπως η μείωση συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, του ΦΠΑ και, κυρίως, η αύξηση των δόσεων για τις οφειλές προς Εφορία και Ταμεία, ήταν μάλλον δυσάρεστα σαφής.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αντώνης Σαμαράς, έκανε ειδική αναφορά σε όλα αυτά τη ζητήματα, αλλά και στα λάθη και τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, ωστόσο, σημείωσε με νόημα «Πιο ψηλά στην ατζέντα μας ήταν η υπερφορολόγηση, που ήταν αναπόφευκτη, αλλά πρέπει να τελειώσει σταδιακά, για να μην γυρίσουμε στα ελλείμματα».

Παρέπεμψε, μάλιστα, για περαιτέρω διευκρινίσεις στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, αλλά, μέχρι τότε, θα έχει μεσολαβήσει η παρουσία της Τρόικα στην Αθήνα και οι νέες διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, κάτι που σημαίνει πως υπάρχει ακόμη πολύ «ψωμί» μέχρι να συμφωνήσουν οι δανειστές.

Ο οδικός χάρτης και τα επόμενα βήματα
Ο πρωθυπουργός, παρουσίασε, ακόμη και τα επόμενα βήματα για το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, για τα οποία έθεσε εκ νέου «θολό» χρονικό ορίζοντα υλοποίησης.»
ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΜΕΤΑ ΡΙΓΑΝΕΩΣ, για να μην πούμε πιο βαριά κουβέντα. Η «μπάλα», έχει χαθεί για τα καλά, και όχι μόνο η μπάλα, αλλά ΚΑΙ το γήπεδο, ΚΑΙ οι φίλαθλοι, οι οποίοι ΚΑΙ φέτος θα ΠΑΓΩΣΟΥΝ οι περισσότεροι γιατί όπως είχε δηλώσει επίσημα εκπρόσωπος των βενζινοπωλών, το 90% του κοσμάκη, μπορεί να αγοράσει πετρέλαιο, αυτή είναι η δυνατότητα του, με 60 λεπτά, μια και μιλήσαμε για το πετρέλαιο…

Όσοι αφελείς περίμεναν και φέτος (για να τα πούμε τα πράγματα με το όνομα τους) να ακούσουν «μελωδίες» από το στόμα του πρωθυπουργού, ατύχησαν γιατί όπως αναμενόταν, «ΓΙΑΝΝΗΣ ΗΡΘΕ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΕΦΥΓΕ», μας είπε όσα του «έγραψαν» τα αφεντικά του να μας πει, τα είπε, και κακήν κακώς έφυγε.

Αυτά σε γενικές γραμμές, ήλε, είδε, είπε, κορόιδεψε, έκανε το χατίρι των αφεντικών του, και έφυγε. Όχι δηλαδή πως περιμέναμε κάτι καλύτερο…
ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΑΔΕΛΦΙΑ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου