Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΡΗΜΑΔΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

Η αποχώρηση του Σπύρου Λυκούδη από τη ΔΗΜΑΡ δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα. Οχι μόνο γιατί ξεκινούν όλα από την αρχή, σε επίπεδο διεργασιών, για την "Κεντροαριστερά", αλλά επίσης γιατί επηρεάζονται οι συσχετισμοί στο πολιτικό σκηνικό σε σχέση με την προεδρική εκλογή... 


Ο πρώην γραμματέας της ΔΗΜΑΡ δεν θέλει να παραδώσει την έδρα του και δέχεται ήδη πιέσεις από πρώην συντρόφους του να το κάνει. Συνεργάτες του λένε ότι ο ίδιος έχει...
τιμήσει και με το παραπάνω τους ψηφοφόρους του κόμματος στις εκλογές του 2012, η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι ως βουλευτής Επικρατείας οφείλει να επιστρέψει την έδρα στο κόμμα που τον εξέλεξε.

Η μάχη για την έδρα προφανώς έχει να κάνει με την ψήφο για την προεδρική εκλογή. Ο Σπύρος Λυκούδης μαζεύει ήδη γύρω του βουλευτές, όπως οι ανεξάρτητοι Γρ. Ψαριανός, Β. Οικονόμου, Κ. Μάρκου, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ν. Φούντα, οι οποίοι θα ακολουθήσουν, πιθανότατα, "γραμμή" εναντίον της πραγματοποίησης πρόωρων εκλογών. Θα πράξουν το ίδιο και εφόσον προταθεί δεξιός πρόεδρος της δημοκρατίας, όπως είναι αυτή τη στιγμή η τάση; Κανείς τους δεν βιάζεται να απαντήσει από τώρα, αλλά δεν αποκλείεται να προηγηθεί η επίκληση της πολιτικής σταθερότητας κάθε άλλης αρχής. Στο παιχνίδι μπλέκεται και το Ποτάμι που σκοπεύει να προτείνει πρόσωπο για την διαδοχή του Κ. Παπούλια, παρόλο που δεν έχει Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο Στ. Θεοδωράκης έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Σπ. Λυκούδη χωρίς όμως να υπάρχει το πρόπλασμα κάποιας συνεργασίας.

Η ΔΗΜΑΡ που μένει χωρίς τη Μεταρρυθμιστική Τάση θα πάρει, αποδεκατισμένη, τις αποφάσεις της στο συνέδριο που θα γίνει αρχές Οκτωβρίου και το κλίμα αυτή τη στιγμή δείχνει ότι θα παρθεί απόφαση για αρνητική ψήφο στην προεδρική εκλογή, ανεξάρτητα από το πρόσωπο που θα προταθεί. Έτσι κι αλλιώς η υποψηφιότητα Κουβέλη φαίνεται πως δεν έχει τύχη, οπότε στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τέτοιου είδους δίλημμα για τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που έχουν επιχειρήματα για να συνταχθούν στο συγκεκριμένο, σημαντικό ζήτημα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το βέβαιο είναι ότι και σ αυτό τον πολιτικό χώρο, τη ΔΗΜΑΡ και την πρώην ΔΗΜΑΡ, θα βγουν τα μαχαίρια και ήδη διαφαίνεται ότι το παιχνίδι θα γίνει σκληρό με αμοιβαίες επιθέσεις και βαριές καταγγελίες. Στην πραγματικότητα, το κόμμα του Φώτη Κουβέλη μοιράζεται, με την κυβέρνηση ή με την αξιωματική αντιπολίτευση, και αυτό κάνει την ατμόσφαιρα πολύ βαριά.

Με ενδιαφέρον αναμένονται όσα θα πει ο Φώτης Κουβέλης στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει στη Θεσσαλονίκη, τώρα που έχει καθίσει η σκόνη των σεναρίων σχετικά με ενδεχόμενη υποψηφιότητα του για ΠτΔ. Οπως όλα δείχνουν, έχει καταλάβει και ο ίδιος ότι το χαρτί του παίχτηκε και κάηκε από τη στιγμή που δήλωσαν πως δεν θα τον ψηφίσουν πέντε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, ενώ αποχωρεί ο Σπ. Λυκούδης. Ο Φώτης Κουβέλης λέει σε συνομιλητές του πως είναι έτοιμος να πάει σπίτι του. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τελικά θα συμβεί αυτό για το οποίο δηλώνει πως έχει προετοιμαστεί. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου