Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

ΤΑ ΚΡΥΦΑ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΣΟΪΜΠΛΕ ΣΤΟΝ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟ ΤΟΥ

Στο δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής πέφτουν όλα τα δύσκολα μέτρα και αποφάσεις - Να περάσει το καλοκαίρι χωρίς απώλειες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο επιδιώκει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δέχεται πυρά από στελέχη του στο παρασκήνιο ότι έχει αφήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ... 


Να αλωνίζουν και να εμφανίζονται ως υπερασπιστές των κοινωνικών δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης, σε αντίθεση με...
την κακή και ανάλγητη Ν.Δ., η οποία εφαρμόζει χωρίς δεύτερη σκέψη τις εντολές των δανειστών.
Ο Σαμαράς γνωρίζει ότι το πολιτικό κόστος που φέρνουν τα νέα μέτρα, τα οποία αποτελούν τα προαπαιτούμενα των επόμενων δόσεων από τα δάνεια της τρόικας, θα είναι δυσβάστακτο και γι’ αυτό τα άφησε να ψηφιστούν κατακαλόκαιρο.

Η πρώτη ομάδα των προαπαιτούμενων πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τις 7 Ιουλίου ή να έχει κατατεθεί στη Βουλή. Αν και όλοι «μιζάρουν» γύρω από τη «μικρή ΔΕΗ», το πακέτο των μέτρων βρίσκεται στην ενσωμάτωση των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου στο ΕΤΕΑ, η επικαιροποίηση του καταλόγου των φόρων υπέρ τρίτων και η κατάργηση των επιβαρύνσεων που χρηματοδοτούν επικουρικά ταμεία.

Όλα αυτά θα έχουν αποτέλεσμα νέες σοβαρές μειώσεις στις συντάξεις. Στην κυβέρνηση θέλουν να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση, καθώς στις 7 Ιουλίου συνεδριάζει το Eurogroup και ο νέος υπουργός Γκίκας Χαρδούβελης θα πρέπει να δώσει δείγμα «αποτελεσματικότητας» και να έχει προωθήσει όλα αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Ένας λόγος επιπλέον είναι ότι για τις 7 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί επιστροφή της τρόικας και ο Σαμαράς δεν θέλει να υπάρχουν ανοιχτά θέματα.

Τα βάρη στα... «πρωτάκια»
Επί της ουσίας, πάντως, όλα τα καυτά θέματα πάνε για το δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής, η σύνθεση του οποίου θυμίζει τη... «σιωπή των αμνών». Στο τμήμα αυτό έχουν τοποθετηθεί τα «πρωτάκια», δηλαδή κυρίως οι βουλευτές που εξελέγησαν πρώτη φορά, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν δημιουργήσει πρόβλημα.

Ο Σαμαράς έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα δεχθεί καμία παρέκκλιση ή καθυστέρηση, αφού, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες και από τον ίδιο τον Σόιμπλε στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους ήταν πολύ αυστηρά. Πρόκειται για τελεσίγραφα, τα οποία κρατούν κρυφά από την κοινή γνώμη για να μη χαλάσουν την εικόνα που επιχειρούν να φιλοτεχνήσουν ότι θα πάνε δήθεν... κόντρα στην τρόικα και ότι θα απαλλάξουν τη χώρα από το μνημόνιο.

Στο δεύτερο θερινό, του οποίου οι εργασίες αρχίζουν στις 22 Ιουλίου, θα ψηφιστεί, όπως όλα δείχνουν, το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», αφού στο πρώτο θερινό, που λήγει στις 10 Ιουλίου, υπάρχουν όλοι οι «πικραμένοι - κομμένοι» από την κυβέρνηση, αλλά και ύποπτοι για καταψήφιση. Ο Δημήτρης Σταμάτης μαζί με τον Κώστα Μπούρα από το Μαξίμου ετοιμάζουν λίστες υποψήφιων «υπόπτων», αλλά και όσων θα έχουν έτοιμους για να τους καλέσουν με το... «μπίπερ» σε επίφοβες ψηφοφορίες για να τους αντικαταστήσουν εάν χρειαστεί. Και στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν ότι υπάρχουν προβλήματα και ετοιμάζονται να παρέμβουν όταν παραστεί ανάγκη.

Αγκάθια και «ύποπτοι»
Δυσαρεστημένοι βουλευτές του καραμανλικού στρατοπέδου, όπως ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Γιώργος Βλάχος, συμμετέχουν στο πρώτο θερινό.

Ο Βλάχος, που έτσι κι αλλιώς εκφράζει διαφωνίες εδώ και καιρό, μετά και την υπουργοποίηση του Μάκη Βορίδη είναι πιθανόν να βρει ευκαιρία και να κάνει την απονενοημένη κίνηση θεωρώντας ότι δεν θα μπορέσει να εκλεγεί, αφού και ο γ.γ. του ΕΟΤ Πάνος Λιβαδάς, που κατεβαίνει υποψήφιος στο Υπόλοιπο Αττικής, είναι ψηλά στο εσωκομματικό Χρηματιστήριο.

Οι συνήθεις ύποπτοι Τζαμτζής και Κυριαζίδης ξαναχτύπησαν απειλώντας να καταψηφίσουν την τροπολογία για τις αυξήσεις των δικαστικών. Ζητούν να δοθούν ανάλογες αυξήσεις και στους ένστολους και δεν είναι τυχαίο ότι την απειλητική δήλωση υπογράφουν πέντε βουλευτές, εκ των οποίων οι δύο προέρχονται από το αστυνομικό σώμα, και έτσι συγκεντρώνουν ικανό αριθμό για να μην περάσει. Ο Τζαμτζής εκλέγεται μάλιστα στην ίδια περιφέρεια με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Καρασμάνη και ως εκ τούτου, όπως εκτιμούν πολλοί, οι διαφοροποιήσεις θα έχουν συνέχεια.

Στο πρώτο θερινό συμμετέχουν πρώην υπουργοί που είναι έντονα δυσαρεστημένοι για την απομάκρυνσή τους, όπως ο Γιάννης Μιχελάκης και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, αλλά στο Μαξίμου εκτιμούν ότι δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα.

Μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση είναι και η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων, όπου πολλοί βουλευτές διαφωνούν. Η τρόικα είχε ζητήσει να πέσει στο 15% από 19%, ενώ ο Βορίδης επιδιώκει ως συμβιβαστική λύση το ποσοστό να φθάσει στο 17,5%. Δεν αποκλείεται και το θέμα των λαϊκών αγορών να επανέλθει στο προσκήνιο, καθώς ο νόμος ψηφίστηκε μεν, αλλά χωρίς να υπάρξει διαχωρισμός εμπόρων και παραγωγών.

Στη λίστα του Μαξίμου υπάρχουν και οι υπόλοιπες δράσεις που περιλαμβάνονται στη συμφωνία και βρίσκονται υπό την αξιολόγηση των ελεγκτών. Πάντως στο EuroWorking Group της Δευτέρας η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα όλων των κινήσεων με στόχο να καθησυχάσει τους ανησυχούντες δανειστές για τη... «μεταρρυθμιστική κόπωση» της Αθήνας. Άλλωστε η ολοκλήρωση της διαδικασίας συνιστά το βήμα για τη συζήτηση της βιωσιμότητας του χρέους.

Ο Σαμαράς ποντάρει σε αυτό το θέμα για να μπορέσει να κρατηθεί η κυβέρνησή του και να πιέσει ώστε να βρει τους 180 και να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μέχρι τότε όμως έχει μπροστά του πολλά παλούκια... 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου