Στη χουντική Ελλάδα τον Μάιο του 1974, κατά την διάρκεια της Χούντας των
Συνταγματαρχών, συνελήφθη στην Αθήνα ο Γερμανός δημοσιογράφος Γκύντερ
Βάλραφ αφού πριν είχε δεθεί με αλυσίδες στην πλατεία Συντάγματος...
του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΛΑΚΑ
Και
μοίρασε φέιγ βολάν σε περαστικούς, δηλώνοντας έτσι την αλληλεγγύη προς
τους Έλληνες πολιτικούς κρατουμένους. Κατόπιν βασανισμού καταδικάστηκε
σε...
δεκατετράμηνη φυλάκιση. Απολύθηκε τελικά με την πτώση της χούντας.
Το 1975 δημοσίευσε τις εμπειρίες του στο βιβλίο «Ο φασισμός δίπλα μας. H
Ελλάδα του χθες - Ένα δίδαγμα για το αύριο» .Ο Βάλραφ Έγινε διάσημος κυρίως για τις θεαματικές αποκαλύψεις που έκανε σχετικά με τις συνθήκες εργασίας σε διάφορες μεγάλες εταιρείες, όπως την Thyssen και την εφημερίδα BILD. Για τις έρευνές του εργαζόταν εν μέρει για τις συγκεκριμένες εταιρείες για αρκετούς μήνες ή ακόμη και για έτη χρησιμοποιώντας φανταστική ταυτότητα.
Τον Βάλραφ μας τον θύμιζε το χτεσινό ρεπορτάζ της Deutsche Welle που παρουσιάζει μια… σκοτεινή, φασιστική θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κάποιος πτυχή της γερμανικής κοινωνίας. Στο ρεπορτάζ με τίτλο «Γη της επαγγελίας η Γερμανία για άνεργους νοσηλευτές από τη νότια Ευρώπη» η Deutsche Welle περιγράφει το σύγχρονο δουλεμπόριο που εκτεταμένα συντελείται από την πλούσια Γερμανία σε βάρος «ανθρώπινου δυναμικού» από τον φτωχό ευρωπαικό νότο.
Στο παράδειγμα του ρεπορτάζ παρουσιάζεται η ιστορία της 23χρονης Μαρία Σάντσες, νοσοκόμας στο επάγγελμα, που ήρθε στη Γερμανία με μεγάλες ελπίδες. Στη Μαδρίτη δεν έχει δουλειά, αλλά τώρα στο Βερολίνο επιτέλους απέκτησε μέσω μιας ιδιωτικής εταιρείας νοσηλευτικού προσωπικού. Όμως, στο συμβόλαιο που υπέγραψε, υπάρχει μια ρήτρα, που της δημιουργεί ανησυχία. Διότι, εάν σπάσει το συμβόλαιο πριν τη λήξη του, θα πρέπει να πληρώσει 6.600 ευρώ. Τι ακριβώς καλύπτει αυτό το ποσό, παραμένει άγνωστο. «Το συμβόλαιο είναι πολύ γενικό, δεν ξεκαθαρίζει τις επιμέρους περιπτώσεις» λέει μιλώντας στη DW η Σάντσες. Τέτοιες περιπτώσεις συμβαίνουν πολύ συχνά σύμφωνα με τον Κάλε Κούνκελ, γραμματέα του συνδικάτου παροχής υπηρεσιών Ver.di, ο οποίος έχει χειριστεί πάνω από 100 ανάλογες υποθέσεις ξένων μισθωτών από Ισπανία, Ελλάδα ή Πορτογαλία.
«Οι συνάδελφοι διαπιστώνουν, όταν έρχονται στη Γερμανία, ότι ναι μεν έχουν θέση εργασίας, αλλά πληρώνονται πολύ πιο κάτω από όσο θα μπορούσαν να κερδίσουν, αλλά δεν μπορούν να βγουν από τα συμβόλαιά του». Για παράδειγμα, η Εταιρεία Εντατικής Ιατρικής (GIP) δεν έχει εποπτικό συμβούλιο και δεν έχει υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας. Στους εργαζόμενούς της δίνει 9,50 ευρώ την ώρα, όταν στο δημόσιο τομέα και στη Διακονία οι νοσηλευτές παίρνουν 30 με 40% περισσότερο την ώρα. Επί πλέον, σε περίπτωση ασθένειας ή διακοπών, το ποσό συρρικνώνεται και αντιστοιχεί σε 6 με 7 ώρες το 12ωρο. «Είναι κλοπή του ανθρώπινου δυναμικού» λέει ο Κάλε Κούνκελ γεμάτος οργή.«Με τον τρόπο αυτό το επάγγελμα του νοσηλευτή δεν γίνεται πιο ελκυστικό.
Η κατάσταση στη Γερμανία δεν έχει τελικά, αλλάξει τα τελευταία 40 χρόνια.
Το 1969 ο Γκύντερ Βάλραφ δημοσίευσε τα «13 βιομηχανικά ρεπορτάζ» (13 unerwünschte Reportagen) όπου περιέγραψε απαράδεκτες συνθήκες εργασίας σε δεκατρία επαγγέλματα, στα οποία ο ίδιος εργάστηκε αγνώριστος για αρκετούς μήνες στα τέλη της δεκαετίας 1960. Παρά τις διώξεις από τους εργοδότες παρουσίασε στο βιβλίο του την εκμετάλλευση των «απλών εργαζομένων» που βίωσε και ο ίδιος εκεί.
Το 1977 εργάστηκε για τέσσερις μήνες ως δημοσιογράφος στο ταμπλόιντ «Bild-Zeitung» (ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης) χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Χανς Έσερ. Το ίδιο έτος δημοσίευσε στο βιβλίο «Der Aufmacher - Der Mann, der bei "BILD" Hans Esser war» τις διαστρεβλώσεις και τα ψέματα που παρήγε τότε με συστηματικό τρόπο η εφημερίδα αυτή.
ΥΓ: Η φασιστική νοοτροπία και συμπεριφορά δεν εγκλωβίζεται μόνο μέσα σε συγκεκριμένους πολιτικούς σχηματισμούς. Ο φασισμός ως ατομικό χαρακτηριστικό ξεπηδά χρόνια τώρα, με πολλούς και διάφορους τρόπους μέσα από τα μεγάλα περιθώρια που αφήνει μια άδικα διαρθρωμένη Πολιτεία, και αν ο Γκύντερ Βάλραφ ήταν στα νιάτα του ίσως θα έγραφε σήμερα το βιβλίο: «Ο φασισμός δίπλα μας. H Γερμανία του χθες - Ένα δίδαγμα για το αύριο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου