Το στίγμα της επιτάχυνσης των επικίνδυνων σχεδιασμών αλλά και της προσπάθειας ανάπτυξης των «αυτοτελών» στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ απέναντι σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα έδωσε η χτεσινή Σύνοδος των υπουργών Αμυνας της ΕΕ,στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι...
Και παρουσία της αν. γγ του ΝΑΤΟ Ρόουζ Γκοτμούλερ, και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να είναι χωμένη έως τα μπούνια στους επικίνδυνους σχεδιασμούς, αναλαμβάνοντας βασικούς ρόλους στην υλοποίησή τους.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε, άλλωστε, με συζήτηση για την περιλάλητη μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία (PESCO), που θεσμοθετήθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη με...
τη συμμετοχή 25 κρατών, με τους υπουργούς να υιοθετούν «σύσταση» σχετικά με έναν «οδικό χάρτη» για την εφαρμογή της αλλά και τον εμπλουτισμό της με νέα σχέδια με ορίζοντα τον ερχόμενο Νοέμβρη.
Μάλιστα, το Συμβούλιο εξέδωσε και απόφαση με την οποία καταρτίζει και τυπικά τον αρχικό κατάλογο των πρώτων 17 «συνεργατικών έργων»,τα οποία είχαν συμφωνηθεί σε πολιτικό επίπεδο το Δεκέμβρη του 2017. Στους τομείς που καλύπτουν τα έργα περιλαμβάνονται η εκπαίδευση, η ανάπτυξη δυνατοτήτων και η επιχειρησιακή ετοιμότητα στον τομέα της άμυνας.
Η ελληνική εμπλοκή
Διόλου τυχαία, και μετουσιώνοντας σε πράξη την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να παίξει «στα γεμάτα» στους επικίνδυνους για το λαό σχεδιασμούς, η ελληνική κυβέρνηση επισημοποίησε τη συμμετοχή της σε 9 από τα 17 πρώτα τέτοια «συνεργατικά» μέτρα, που καλείται να υλοποιήσει μαζί με άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ, και συγκεκριμένα:
-- «Δίκτυο κόμβων διαμετακόμισης («logistic Hubs») και υποστήριξης επιχειρήσεων». Ηδη η κυβέρνηση παρέχει τέτοιες «υπηρεσίες», σε μόνιμη βάση ή περιοδικά, στη Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, άλλες βάσεις, λιμάνια και αεροδρόμια, ενώ στο ΓΕΕΘΑ λειτουργεί και το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών.
-- «Στρατιωτική κινητικότητα». Οπως είπε και η ίδια η Μογκερίνι αργότερα, πρόκειται για θέμα που βάζει ψηλά στις προτεραιότητές του και ο έτερος πόλος του ευρωατλαντικού άξονα, το ΝΑΤΟ, καθώς αφορά στην ανάπτυξη δυνατοτήτων και την εξάλειψη εμποδίων που χρονοτριβούν τη μετακίνηση δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία και όποια άλλα μέτωπα ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων.
-- «Ευρωπαϊκό κέντρο πιστοποίησης κατάρτισης για ευρωπαϊκούς στρατούς». Η κυβέρνηση έχει και εδώ σχετική εμπειρία, π.χ. από το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα, όπου έχουν εκπαιδευτεί εκατοντάδες στελέχη του ΝΑΤΟ σε ζητήματα θαλάσσιας επιτήρησης.
-- «Μεταφερόμενο στρατιωτικό "πακέτο" αντιμετώπισης καταστροφών». Αλλο ένα πρόσχημα για την ανάπτυξη ευρωενωσιακών ενόπλων τμημάτων.
-- «Θαλάσσια ημιαυτόνομα συστήματα αντιμετώπισης ναρκών». Πρόκειται για ζήτημα που αφορά τη διασφάλιση των θαλάσσιων διαύλων διαμετακόμισης και συνδέεται με άλλα δύο παραπλήσια έργα, τη «Λιμενική και θαλάσσια επιτήρηση και προστασία» και την «Αναβάθμιση της θαλάσσιας επιτήρησης».
-- «Ανάπτυξη πλατφόρμας για κοινή χρήση πληροφοριών για την αντιμετώπιση περιστατικών και απειλών στον κυβερνοχώρο». Πρόκειται για άλλο ένα στοιχείο του λεγόμενου «υβριδικού πολέμου» ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη και ενώ η κυβέρνηση έχει περιγράψει τη διαθεσιμότητά της να αναλάβει ρόλους «κόμβου» πληροφοριών για τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.
-- «Ανάπτυξη θωρακισμένου οχήματος μάχης για χρήση από το Πεζικό /αμφίβιου οχήματος επίθεσης /ελαφρού θωρακισμένου οχήματος». Θέμα και αυτό όπου «βάζει πλάτη» η ελληνική κυβέρνηση, η ανάπτυξη ενιαίων τύπων μέσων για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ώστε να αντιμετωπιστεί η σημερινή ποικιλία τέτοιων μέσων, που κρίνεται ασύμφορη οικονομικά, τόσο στην ανάπτυξη όσο και στη συντήρησή τους.
«Κοινά» σχέδια με ΝΑΤΟ
Καθώς όλα τα παραπάνω κουμπώνουν και με στόχους του ΝΑΤΟ, σε τμήμα της χτεσινής Συνόδου των υπουργών Αμυνας της ΕΕ μετείχε και η αν. γγ του οργανισμού, Ρόουζ Γκοτμούλερ.
Συζήτησαν σχέδια που «τρέχουν» από κοινού και πώς θα εμβαθύνουν την τέτοια συνεργασία τους, με αποφάσεις να δρομολογούνται ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να παραβρεθούν και υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΕ. Οπως είπε, άλλωστε, και η Μογκερίνι, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη θα παρουσιαστεί και απολογισμός για το πώς έχει προχωρήσει μέχρι τώρα η τέτοια διμερής συνεργασία.
Τέλος, το Συμβούλιο εξέτασε το πώς προχωρούν και οι λεγόμενες «εκπαιδευτικές αποστολές» της ΕΕ που έχουν αναπτυχθεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Μάλι και τη Σομαλία. Τρόπος και αυτός, η αποστολή «εκπαιδευτών», για εδραίωση της παρουσίας της ΕΕ σε μια σειρά ζώνες όπου πατάνε πόδι τα μονοπώλιά της.
http://www.aftodioikisi.gr/ipourgeia/elliniki-ithagenia-allages-pou-diefkolynoun-mionoun-to-chrono-apoktisis-tis/
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτο πάλι είναι αλλη μια επικίνδυνη μεθόδευση....