Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Ποινικό αδίκημα και με τη “βούλα” πλέον η φασιστική προπαγάνδα

Με νέο νομοσχέδιο η Ιταλία βάζει καταδικάζει τους νεοναζί και στην φασιστική τους προπαγάνδα. Σύμφωνα με τον νέο νόμο η φασιστική προπαγάνδα θεωρείται πια ποινικό αδίκημα... 



Η κάτω Βουλή της Ιταλίας ενέκρινε χθες ένα νομοσχέδιο με σκοπό να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί στη φασιστική προπαγάνδα, 70 και πλέον χρόνια μετά τον...
θάνατο του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο κατήρτισε το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα (PD), κατατέθηκε για συζήτηση και ψήφιση έπειτα από ένα ιδιαίτερα φορτισμένο πολιτικά καλοκαίρι, με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ηχούν τον συναγερμό για τον εντεινόμενο ρατσισμό στην Ιταλία εν μέσω της μαζικής έλευσης μεταναστών από την Αφρική διά θαλάσσης.

Η Φασιστική προπαγάνδα αποτελεί πια ποινικό αδίκημα

Βάσει του υπάρχοντος νομικού πλαισίου, η φασιστική προπαγάνδα αποτελεί ποινικό αδίκημα αλλά με την προϋπόθεση ότι εντάσσεται σε μια προσπάθεια επανίδρυσης του φασιστικού κόμματος. Το νομοσχέδιο που κατέθεσε το PD θέτει εκτός νόμου τον προσφιλή στους φασίστες ρωμαϊκό χαιρετισμό, τη διακίνηση φασιστικών ή ναζιστικών εικόνων, αξεσουάρ κ.λπ.

Οι παραβάτες βάσει του σχεδίου νόμου θα αντιμετωπίζουν δύο χρόνια φυλάκιση, ενώ οι ποινές θα παρατείνονται για ακόμη οκτώ μήνες εάν διανέμονται φασιστικές εικόνες και σύμβολα μέσω Διαδικτύου.

Το νομοσχέδιο θα τεθεί πλέον σε συζήτηση στη Γερουσία.
Κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδίως το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων και το κεντροδεξιό κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επιχειρηματολόγησαν ότι το νομοσχέδιο απειλεί την ελευθερία του λόγου.

Στόχος του νέου νομοσχεδίου να σταματήσει η αναβίωση του νεοφασισμού

Όμως ο Εμανουέλε Φιάνο, ο βουλευτής του PD ο οποίος είναι ο εισηγητής του, αντέκρουσε τις ανησυχίες αυτές. «Αυτό το νομοσχέδιο δεν περιορίζει τις ατομικές ελευθερίες, αλλά θα αποτελέσει τροχοπέδη στην αναβίωση του νεοφασισμού και στην επιστροφή της ακραίας ακροδεξιάς ιδεολογίας», είπε.

Λατρεύουν... ακόμα το Μουσολίνι

Ο Μουσολίνι κυβέρνησε την Ιταλία από το 1922 ως το 1943. Ενέπλεξε την Ιταλία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της ναζιστικής Γερμανίας του Αδόλφου Χίτλερ και πέρασε ρατσιστικούς νόμους που επέτρεψαν τον διωγμό των Εβραίων, μεταξύ άλλων. Αλλά η Ιταλία έπεσε στα χέρια των συμμάχων και ο Μουσολίνι, ο «Ντούτσε» για τους οπαδούς του, εκτελέστηκε το 1945.

Ο Μουσολίνι λατρεύεται ακόμα και σήμερα από οπαδούς της άκρας δεξιάς και στις διαφημιστικές πινακίδες στην Ιταλία εμφανίζονται εκπληκτικά συχνά προπαγανδιστικές καταχωρίσεις φασιστών: πρόσφατα, ήταν η φωτογραφία μιας λευκής γυναίκας που δέχεται επίθεση από έναν μυώδη μαύρο. «Υπερασπίστε την από τους νέους εισβολείς», έγραφε το πόστερ του περιθωριακού ακροδεξιού κόμματος Φόρτσα Νουόβα («Νέα Δύναμη»). Η διαφήμιση παρέπεμπε σε μια υπόθεση στην οποία τέσσερις ξένοι κατηγορούνται για τον βιασμό μιας πολωνής τουρίστριας, που πήρε μεγάλη δημοσιότητα στη χώρα.

Η έλευση 600.000 μεταναστών, κυρίως από την Αφρική, τα τελευταία τέσσερα χρόνια αποτελεί κατά πολιτικούς παρατηρητές μία από τις αιτίες της διόγκωσης του αντιμεταναστευτικού αισθήματος, αλλά και της υποστήριξης προς δεξιά και ακροδεξιά κόμματα που απαιτούν επιβολή αυστηρών μέτρων ελέγχου των συνόρων.

Με το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί το PD αναγκάστηκε χθες να αναβάλει την προσπάθεια του να εγκριθεί ένας νόμος που προέβλεπε τη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών.

Η αντιπολίτευση εξεγέρθηκε εναντίον αυτού του σχεδίου νόμου υποστηρίζοντας ότι ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο τη μετανάστευση προς την Ιταλία και πανηγύρισε όταν το PD ανακοίνωσε πως αποσύρει το νομοσχέδιο από την ημερησία διάταξη της Γερουσίας, τουλάχιστον για αυτόν τον μήνα.

«Για να εγκριθεί αυτό το νομοσχέδιο χρειαζόμαστε πλειοψηφία, την οποία δεν διαθέτουμε αυτή τη στιγμή στη Γερουσία», δήλωσε ο Λουίτζι Τζάντα, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του PD στην άνω Βουλή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


2 σχόλια:

  1. «Αυτό το νομοσχέδιο δεν περιορίζει τις ατομικές ελευθερίες...."
    Πλάκα κάνουν. Οι ιδεολογίες δεν καταργούνται με νόμους στη Δημοκρατία.
    Απλά σβήνουν όταν δεν υπάρχουν ψηφοφόροι.
    Δεν τους προβληματίζει το "γιατί υπάρχουν ψηφοφόροι στα ακροδεξιά κόμματα"?
    Δεν καταλαβαίνουν ότι " οι ακροδεξιοί" υπάρχουν και αυξάνουν γιατί τα δικά τους κόμματα με τις ιδεολογίες τους τα έχουν κάνει σκατά?
    Πιό φασιστική νοοτροπία των εισηγητών του νομοσχεδίου .... δεν γίνεται!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι σαφέστατο γιατί το κάνουν.
      Το κάνουν για να αποκόψουν τη ροή των ψηφοφόρων
      σε μέρη που είναι γι' αυτούς ανεπιθύμητα, είτε ακροδεξιά
      είτε όχι.
      Αν οι Μουσολινικοί είχαν αμελητέα ανταπόκριση απο ψηφοφόρους
      δεν θα έδιναν δεκάρα τσακιστή γι΄αυτούς, δεν θ' ασχολιόντουσαν καν.
      Δεν είναι η ακροδεξιά που κυνηγούν ΑΛΛΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ.
      Η παγκοσμιοποίηση, δεν ενδιαφέρεται για κομμουνιστές η ακροδεξιούς.
      Ενδιαφέρεται για οποιονδήποτε είναι εναντίον της και έχει δικαίωμα
      ψήφου.
      Αν οι ψηφοφόροι πήγαιναν στους κομμουνιστές και οι κομμουνιστές
      μάχονταν αληθινά την παγκοσμιοποίηση, τότε η αντι - Σταλινική
      λύσσα και υστερία θα πήγαινε στα ουράνια.

      Διαγραφή