Ο ένας από τους δύο συλληφθέντες, ο Βόσνιος με την προσωνυμία «Μάξιμος», θεωρείται πρόσωπο υψηλού ενδιαφέροντος για τις ευρωπαϊκές αρχές ασφαλείας - Ενας χορός κατασκόπων που αποκτά ολοένα και πιο έντονο ρυθμό έχει στηθεί στον Έβρο, προκαλώντας «συναγερμό» στις Αρχές...
Όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία οι ύποπτοι που συνελήφθησαν την Πέμπτη στην Αλεξανδρούπολη αναζητούσαν πέρασμα στη Συρία. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η σύλληψή τους δεν οφείλεται σε κάποια οργανωμένη επιχείρηση, αλλά έπεσαν τυχαία πάνω στη ΔΙΑΣ.
Βρίσκονταν ήδη μία εβδομάδα στην Αθήνα, χωρίς κανείς να τους πάρει χαμπάρι και στην προσπάθειά τους να φύγουν προς Τουρκία συνελήφθησαν από άντρες της ΔΙΑΣ.
Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 29 ετών με καταγωγή από τη Βοσνία, ονόματι Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς, ο οποίος είχε στην κατοχή του σουηδικό διαβατήριο, και έναν 20χρονο από την Υεμένη, τον Αλ Χασάνι Αμέρ.
Οι δύο ύποπτοι είχαν ταξιδέψει από τη Σουηδία στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα και από εκεί στον μεθοριακό σταθμό Κήπων Εβρου με πιθανό προορισμό τη Συρία ή το Ιράκ. Ωστόσο, οι σουηδικές αρχές δεν...
είχαν ενημερώσει τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της Ευρώπης για τις κινήσεις του 29χρονου και του 20χρονου συνεργού του.
Ο 29χρονος, θεωρείται πως έχει ηγετικό ρόλο στην οργάνωση «πυρήνων» τζιχαντιστών στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη.
Στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο κυνηγετικά μαχαίρια με μήκος λεπίδας 23 και 32 εκατοστών, ένας αορτήρας (λουρί) πολεμικού όπλου, ένα στρατιωτικό τύπου γιλέκο, κινητά, χρήματα, καθώς και εισιτήρια του ΚΤΕΛ που σημαίνει ότι επέλεγαν για τις μετακινήσεις τους λεωφορείο.
Η αστυνομία σχημάτισε σε βάρος τους δικογραφία για παράνομη οπλοκατοχή και στη συνέχεια ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη για παράνομη οπλοκατοχή και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και τούς παρέπεμψε στον ανακριτή.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές οι δύο άνδρες σχετίζονται με ισλαμική τρομοκρατία.
Ο καταγόμενος από τη Βοσνία Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς, με την προσωνυμία «Μάξιμος», θεωρείται πρόσωπο υψηλού ενδιαφέροντος για τις ευρωπαϊκές Αρχές ασφαλείας, με δεδομένο το βεβαρημένο παρελθόν του.
Στις 19 Οκτωβρίου του 2005 ο 29χρονος Βόσνιος είχε συλληφθεί έπειτα από επιδρομή της αστυνομίας στο σπίτι της θείας του στο Σαράγεβο. Η αστυνομία είχε εντοπίσει τότε στο εσωτερικό του σπιτιού μία αυτοσχέδια ζώνη με εκρηκτικά, έναν πυροκροτητή, 18 κιλά εκρηκτικά και μια βιντεοταινία με οδηγίες για την κατασκευή αυτοσχέδιας βόμβας.
Εξάλλου, είχε βρεθεί βίντεο στο οποίο ο 29χρονος μαζί με έναν 20χρονο συνεργό του από την Τουρκία, ο οποίος είχε επίσης συλληφθεί τότε, εμφανίζονται φορώντας μάσκες του σκι να κάθονται ανάμεσα σε όπλα και εκρηκτικά και να απειλούν με επιθέσεις στην Ευρώπη ως αντίποινα εναντίον χωρών που είχαν στείλει στρατεύματα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Οι δύο άνδρες είχαν θεωρηθεί τότε ύποπτοι ότι σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση κατά της πρεσβείας δυτικής χώρας στο Σαράγεβο και βρίσκονταν συνεχώς υπό επιτήρηση έπειτα από την άφιξή τους στην πόλη στις 27 Σεπτεμβρίου του 2005.
Το ταξίδι προς τη Συρία
Πριν από περίπου δέκα μέρες, μαζί με τον 20χρονο συνεργό, ταξίδευαν οδικώς από τη Σουηδία στην Κοπεγχάγη. Απο τη Δανία έφτασαν αεροπορικώς στην Αθήνα στις 22 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι Αρχές, κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», οι ύποπτοι έμειναν στην Αθήνα για δύο ημέρες και στη συνέχεια ξεκίνησαν το ταξίδι τους προς την έξοδο από το ευρωπαϊκό έδαφος.
«Συναγερμός» για την παρουσία τους σήμανε από τη στιγμή που έφτασαν στο Ελ. Βενιζέλος.
Οι δύο άντρες πήραν λεωφορείο του ΚΤΕΛ με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Με δεύτερο λεωφορείο έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη.
Το «πράσινο φως» για τη σύλληψή τους δόθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι είχαν βγάλει εισιτήριο για το Τυχερό.
Η σύλληψή τους σήμανε «συναγερμό» στις μυστικές υπηρεσίες των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών.
Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν μπει πλέον τα κινητά τους τηλέφωνα και τα πρόσωπα με τα οποία επικοινώνησαν.
Και οι δύο, μετά τη σύλληψή τους έχουν αρνηθεί να πουν έστω και μια λέξη.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες οι συλληφθέντες εμμένουν στην αρχική τους δήλωση ότι προορισμός του ταξιδιού τους ήταν το χωριό Πέπλος το οποίο θα επισκέπτονταν ως τουρίστες.
Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής τους εξέφρασαν την έκπληξή τους για την τροπή που πήρε το ταξίδι τους εξαιτίας του εντοπισμού των δύο μαχαιριών, για τα οποία φέρεται να δήλωσαν ότι εάν είχαν σκεφτεί πως θα τους έφερναν σε αυτή τη θέση δεν θα τα έφεραν στις αποσκευές τους.
Από τα υπάρχοντα για την υπόθεση στοιχεία εύλογα προκύπτουν ερωτηματικά αφενός γιατί μεσολάβησαν περίπου έξι ημέρες από την άφιξή τους στο αεροδρόμιο της Αθήνας έως και την μετάβασή τους στην Αλεξανδρούπολη, που - όπως υποστηρίζουν - ήταν ο προορισμός του ταξιδιού τους στην Ελλάδα και αφετέρου γιατί η επιλογή της έκδοσης εισιτηρίου για τον Πέπλο προέκυψε με βάση τις πληροφορίες που ζητήσανε από το ΚΤΕΛ για το πλησιέστερο στο τελωνείο των Κήπων χωριό.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν ζητήσανε τη συνδρομή δικηγόρου, όπως δικαιούνταν κατά την πρώτη ανάγνωση του κατηγορητηρίου, στάση που ενδέχεται να διαφοροποιηθεί εν όψει της παρουσίας τους ενώπιον του ανακριτή την Τρίτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου