Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

ΔΙΕΚΟΠΗ ΤΟ EUROGROUP ΤΩΝ ΑΛΗΤΗΡΙΩΝ - Η ΚΑΜΟΡΑ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Οι εξελίξεις στη κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup είναι ραγδαίες με την ελληνική πλευρά να διαρρέει πως οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, παρουσίασαν ως βάση συζήτησης ένα κείμενο το οποίο χαρακτήρισαν ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη...


Η Αθήνα φαίνεται πως τραβάει το σχοινί λέγοντας πως ορισμένοι κύκλοι επιμένουν να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο και χαρακτηρίζοντας αυτή την επιμονή παράλογη και μη αποδεκτή. Όπως διαρρέουν κύκλοι του Μαξίμου η υλοποίηση του...
μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής και όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους για να καταλήξουν πως με αυτά τα δεδεομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα.

Μετά την απόρριψη του σχεδίου που πρότειναν οι ευρωπαίοι εταίροι στην Ελλάδα και το οποίο ουσιαστικά αποτελεί γερμανικό σχέδιο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης διέκοψαν τη συνεδρίαση. Προς το παρόν οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες για το εάν θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις.

Αυτό που σημάδεψε την έναρξη της συνεδρίασης ήταν το γεγονός ότι σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ άρχισε χωρίς τον Βαρουφάκη. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προσήλθε με μισή ώρα καθυστέρηση.

Νωρίτερα βεβαίως είχε προηγηθεί σύσκεψη με τον Πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί. Σε άλλη συνάντηση που είχε γίνει ακόμα νωρίτερα Βαρουφάκη - ΝτάΙσελμπλουμ το κλίμα ήταν παραπάνω από κακό.... Χαρακτηριστικό ήταν ότι κανείς από τους δυο δεν έκανε δήλωση προσερχόμενος...

Φτάνοντας για την συνεδρίαση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε συνέχισε να παίζει τον ρόλο του κακού, με τον Γάλλο υπουργό Σαπέν να παίζει τον ρόλο του καλού....

Ο Σόιμπλε επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η Ελλάδα ζούσε επί σειρά ετών πέραν των δυνατοτήτων της και ότι η Ευρώπη δεν σκοπεύει να δώσει άλλα χρήματα χωρίς εγγυήσεις. «Όσα έχω ακούσει μέχρι τώρα δεν με έκαναν πιο αισιόδοξο. Φαίνεται να μην έχουμε κανένα αποτέλεσμα μέχρι τώρα», είπε ο Σόιμπλε κατά την άφιξή του αναφερόμενος στις εργασίες του Euroworking Group. «Είμαι πολύ επιφυλακτικός. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μετακινήθηκε, προφανώς». Νωρίτερα σήμερα, ο Σόιμπλε είχε κατηγορήσει την Αθήνα πως συμπεριφέρεται «ανεύθυνα».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποια άμβλυνση των πολιτικών λιτότητας και μια νέα συμφωνία αλλά το χρέος, αλλά κάλεσε την Ελλάδα να παρατείνει το τρέχον πρόγραμμα ώστε να υπάρξει χρόνος για περαιτέρω συνομιλίες.
«Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες... και εμείς πρέπει να σεβαστούμε την ψήφο του ελληνικού λαού», είχε πει νωρίτερα ο Σαπέν.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί απέφυγε να εκτιμήσει τι θα μπορούσε να συμβεί εάν δεν υπάρξει συμφωνία. Ο «μόνος στόχος» είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, να τιμήσει τις δεσμεύσεις στους πιστωτές, και παράλληλα να «ληφθεί υπόψη το πρόγραμμα που επέλεξαν οι Έλληνες ψηφοφόροι».

Σύμφωνα με δύο ευρωπαϊκές πηγές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, στο σημερινό Γιούρογκρουπ δεν αναμένεται να υπάρξει κάτι περισσότερο από μια συμφωνία επί της αρχής. «Χρειαζόμαστε μια απόφαση επί της αρχής που να αναφέρει ότι η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη ή ένα πρόγραμμα εντελώς νέο, ή ότι θέλει να συνεχίσει χωρίς κανένα πρόγραμμα, κάτι που μου φαίνεται το λιγότερο πιθανό», τόνισε η μια από τις πηγές.
Η όποια απόφαση ληφθεί θα ληφθεί «χωρίς πολλές λεπτομέρειες», αφήνοντας απροσδιόριστους τους δημοσιονομικούς στόχους για την Αθήνα. Σε περίπτωση αποτυχίας εξεύρεσης μιας συμφωνίας, θα οργανωθεί νέα συνάντηση της Ευρωομάδας «αρκετά γρήγορα», σύμφωνα με τις πηγές.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Ντε Γκίντος δήλωσε: «Η δική μας κόκκινη γραμμή είναι ότι τα ελληνικά δάνεια πρέπει να αποπληρωθούν». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το Grexit δεν είναι στο τραπέζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου