Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ "ΦΕΥΓΩ" ΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΔΕΙ...

Extend και Amend, οι δύο λέξεις για τις οποίες συγκρούονται Ελλάδα και εταίροι - Μετά από εξαντλητικό παζάρι στο χθεσινοβραδυνό Eurogroup Ελλάδα και εταίροι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για την ουσία της συμφωνίας και δεν εκδόθηκε τελικά κοινό ανακοινωθέν...


Οι δύο λέξεις ουσίας
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει και το Βήμα που ήρθαν από τις Βρυξέλλες λίγο μετά το τέλος της ταραγμένης συνεδρίασης του Eurogroup, το πρόβλημα ανάμεσα σε Ελλάδα και εταίρους επικεντρώθηκε σε...
δύο λέξεις: Extend (παράταση του Μνημονίου) και amend (τροποποίηση του Μνημονίου). Η Ελλάδα διαφώνησε με τη λέξη extend και η Γερμανία διαφώνησε με τη λέξη Amend.

Υπήρχαν τρία σχέδια για ανακοινωθέν
Ξένα μέσα μετέδωσαν ότι υπήρξαν τρία σχέδια του τελικού ανακοινωθέντος αλλά τελικά Ελλάδα και Γερμανία δεν συμφώνησαν σε κανένα. Εγινε γνωστό ότι την τελευταία δραματική στιγμή οι κκ. Βαρουφάκης και Δραγασάκης τηλεφώνησαν στον Αλέξη Τσίπρα που βρισκόταν ήδη στις Βρυξέλλες για να πάει την τελική απόφαση και εκείνος αρνήθηκε να συμφωνήσει για την παράταση του Μνημονίου

Βαρουφάκης: Όχι παράταση, να τα παντρέψουμε
Αυτό το παρασκήνιο έκανε γνωστό με τις δηλώσεις του ο Γιάνης Βαρουφάκης αμέσως μετά το πέρας του Eurogroup, όταν κυκλώθηκε από δημοσιογράφους που ζητούσαν εξηγήσεις γιατί η συνεδρίαση κατέληξε σε ναυάγιο.

«Δεν υπήρξε κανένα αίτημα παράτασης» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και περιέγραψε ως εξής τη συνεδρίαση:

«Από κάποιες πλευρές τέθηκε το θέμα ότι υπάρχει μια δανειακή συμφωνία και πρέπει να την επεκτείνουμε (extend).
Εμείς εξηγήσαμε ότι εκλεγήκαμε με στόχο την αμφισβήτηση της λογικής αυτού του προγράμματος. Ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τους τρεις Οργανισμούς, την ΕΕ, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, με τους εταίρους μας και το Eurogroup αλλά το ζητούμενο για μας είναι πως θα υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ διαφορετικών αρχών οι οποίες αλληλοσυγκρούονται.

Η μια αρχή είναι ότι έχεις μια συμφωνία, ένα συμβόλαιο. Εχει ισχύ. Μπορεί να μην υπογράψαμε εμείς αυτό το συμβόλαιο, το υπέγραψαν άλλοι πριν από μας και αυτό μας δεσμεύει. Από την άλλη μεριά όμως υπάρχει και μια άλλη αρχή. Οτι είχαμε εκλογές και εκλέχθηκε μια καινούργια κυβέρνηση με το δικό της πρόγραμμα και μια δική της άποψη γι’ αυτό το πρόγραμμα, το συμβόλαιο. Η δημοκρατία τι κάνει; Παντρεύει αλληλοσυγκρουόμενες τέτοιες αρχές και η δική μας δουλειά ως πολιτικοί στο Eurogroup είναι να βρούμε έναν τρόπο να τα παντρέψουμε αυτά ώστε να υπάρξει μια γέφυρα σε κάτι καινούργιο το οποίο να μην αναπαράγει τα προβλήματα που αναπαράγονταν προηγουμένως και νομίζω ότι προχωράμε όσο καλύτερα μπορούμε».
«Σημεία σύμπτωσης υπήρξαν πολλά με πολλούς και σε κάποια με όλους» σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

«Καταθέσαμε απόψεις που στόχο έχουν τη δημιουργία μιας νέας συνθήκης, ενός νέου συμβολαίου με την Ευρώπη ώστε η Ελλάδα να πάψει να είναι στα πρωτοσέλιδα να πάψει να είναι αντικείμενο συζήτησης συνέχεια, ξανά και ξανά, στο Eurogroup. Η συζήτηση μετά από αυτό πήρε μια πού ενδιαφέρουσα τροπή γιατί μιλήσαμε τόσο για την ουσία όσο και για την διαδικασία» πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τελικά Ελλάδα και εταίροι μπορούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία, σε ένα «πάντρεμα» όπως το αποκάλεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου