Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΕΙΝΟΙ ΓΙΑΤΙ ΠΕΝΤΕ ΣΤΟΥΣ ΕΞΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Την ώρα που το υπουργείο Εργασίας «πανηγυρίζει» γιατί απέκτησαν δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη 65.835 οφειλέτες του ΟΑΕΕ... 


Οι αυστηρές προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος έχουν αφήσει εκτός ασφαλιστικής κάλυψης πάνω από 300.000 ενεργούς ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ με τις οικογένειές τους, επειδή...
αδυνατούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Παρ' όλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ με επίσημη ανακοίνωσή του εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι καλύφθηκε ιατροφαρμακευτικά ένα μικρό μέρος των οφειλετών του ΟΑΕΕ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ύστερα από διασταυρώσεις στοιχείων που πραγματοποίησε η ΗΔΙΚΑ, προέκυψε ότι ένας αριθμός ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών, για την ακρίβεια 65.835 άτομα, έχει μέσο εισόδημα 12.000 ευρώ το έτος το διάστημα 2011-2014 και ταυτόχρονα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πραγματοποιήθηκαν μετά την 1/1/2011. Ετσι, πληροί τις προϋποθέσεις που έχουν θεσπιστεί για να λάβει ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, παρά το γεγονός ότι έχει ανεξόφλητες ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές. Στο πλαίσιο αυτό, η θεώρηση των βιβλιαρίων μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, καθώς ήδη τα στοιχεία των συγκεκριμένων δικαιούχων έχουν καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης του υπό διαμόρφωση ηλεκτρονικού συστήματος «Ατλας».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, από την ερχόμενη εβδομάδα και μετά οι 65.835 οφειλέτες του ΟΑΕΕ θα έχουν το δικαίωμα να ενημερωθούν μέσω του site της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr) και να επιβεβαιώσουν την καταχώρηση της ασφαλιστικής ικανότητάς τους.


Πρόβλεψη
Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους υπόλοιπους 300.000 και πλέον οφειλέτες που συνεχίζουν να χρωστούν στον ΟΑΕΕ από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και δεν έχουν καμία ασφαλιστική κάλυψη. Σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) είχε δημοσιεύσει επίσημα από τον περασμένο Ιούνιο στοιχεία που αποδεικνύουν ότι περίπου 370.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ έχουν πάψει να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. Εκτός από το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που έχει δημιουργηθεί στον οργανισμό, υπάρχει το ακόμη πιο σημαντικό πρόβλημα, με σαφή κοινωνική διάσταση, που είναι η αδυναμία ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης σε χιλιάδες οικογένειες ελεύθερων επαγγελματιών.

Πάντως, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι «ενισχύουμε το δίχτυ κοινωνικής προστασίας, παρέχοντας πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, στοχευμένα και αποτελεσματικά, σε κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες και τις οικογένειές τους που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου