Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΦΑΝΟΥΡΗ ΕΙΣΑΙ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ

Το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας του Φώτη Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο και προκαλεί νέες αναταράξεις στη ΔΗΜΑΡ που μετά τη εκλογική καταβαράθρωση χάνεται και στη σκόνη της προεδρολογίας... 


«Η υποψηφιότητα Κουβέλη είναι μια πολιτική γελοιογραφία», δήλωσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης, προαναγγέλλοντας πως...
ο ίδιος θα αποχωρήσει από την πολιτική και εκτιμώντας πως «η ΔΗΜΑΡ δεν έχει μέλλον σε κάθε εκδοχή».

Η κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζει να θέσει ως υποψήφιο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Φώτη Κουβέλη με στόχο να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου και να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές. Τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνουν 154 και αναζητούνται ακόμη 26. Στη Συγγρού ελπίζουν στη στάση που θα κρατήσουν ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές (συνολικά 23) αλλά και βουλευτές στη ΔΗΜΑΡ, που κατέχει 11 έδρες. Και ενώ στην κυβέρνηση συνεχίζουν τους υπολογισμούς, στη ΔΗΜΑΡ το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας Κουβέλη έχει προκαλέσει ένα νέο διχασμό. Ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας Κουβέλη τάχθηκε ο επικεφαλής της φιλικά προσκείμενης στο ΠΑΣΟΚ «Μεταρρυθμιστικής Τάσης», Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος παρουσιάζεται και ως ο διάδοχος του Φώτη Κουβέλη στην ηγεσία του κόμματος.

Ωστόσο υπάρχουν και οι αντίθετες φωνές στην κοινοβουλευτική ομάδα. Μία από αυτές είναι του καθηγητή Γιάννη Πανούση, ο οποίος σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να είναι ο Φώτης Κουβέλης ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας έκανε λόγο για «πολιτική γελοιογραφία ή σχιζοφρένεια». «Εγώ δεν πρόκειται να τον ψηφίσω», είπε. Το γεγονός πως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν θα έχει την υποστήριξη σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας σίγουρα θα ληφθεί υπόψιν από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Πολιτικά αν ο Φώτης Κουβέλης είναι υποψήφιος και εκλεγεί θα έχουμε το εξής παράδοξο: Καταρχήν υπάρχει μια πολιτική ασυνέπεια. Φύγαμε από την κυβέρνηση γιατί έπαιρνε τις αρνητικές για το λαό αποφάσεις και διαφωνούσαμε. Είπαμε να κάνουμε την κεντροαριστερά και αποκλείσαμε κάθε διάλογο με τη ΝΔ και ξαφνικά δέχεται ο Φώτης Κουβέλης μια πρόταση για τη Προεδρία. Ας υποθέσουμε γίνεται δεκτή η πρόταση. Εγώ δεν πρόκειται να την ψηφίσω αλλά ας υποθέσουμε πάλι πως θα εκλεγεί. Εδώ βρίσκεται και το μέγα παράδοξο.

Θα πρόκειται για μια πολιτική γελοιογραφία, μια πολιτική σχιζοφρένεια. Η ΔΗΜΑΡ θα συνεχίζει την αντιπολίτευση ασκώντας κριτική και καταγγέλλοντας για τους νόμους που προωθεί η κυβέρνηση, την οποία ωστόσο έσωσε με την ψήφο της για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και ο Φώτης Κουβέλης θα υπογράφει αυτούς τους νόμους που το κόμμα του έχει καταγγείλει και έχει καταψηφίσει. Είναι μια πολιτική γελοιογραφία και δεν πρέπει να συμβεί», αναφέρει ο Γιάννης Πανούσης.

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ σημειώνει πως ο κάθε βουλευτής θα πρέπει να σκεφτεί και να σταθμίσει «αν θα πρέπει να σώσει μια κυβέρνηση που αποτελείται από δύο κόμματα, στα οποία χρεώνεται η κρίση της χώρας, ή να θα πρέπει να οδηγηθούμε σε εκλογές ώστε να αποφασίσει ο λαός για το μέλλον και για το αν είναι ανεκτό ό,τι συνέβη από το 2012 έως το 2014». «Κάθε βουλευτής θα πρέπει να ψηφίζει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας όχι με κάποια κομματική γραμμή αλλά με τη συνείδηση του και την εκτίμησή του. Για μένα το δίλημμα είναι αν αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να μας πάει έως το 2016 ή αν θα πρέπει να πάμε σε εκλογές, οι οποίες πιθανόν να δώσουν κάποια λύση».

Το ζήτημα της υποψηφιότητας Κουβέλη αναμένεται να τεθεί στις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής (Παρασκευή) και της Κεντρικής Επιτροπής (Σάββατο). «Το συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τις 12 με 14 Σεπτέμβρη αμφιβάλλω αν θα γίνει. Μάλλον θα μεταφερθεί για αργότερα», εκτιμά ο Γιάννης Πανούσης και συνεχίζει: «Όλα θα συζητηθούν σε αυτές τις συνεδριάσεις. Εγώ έχω ζητήσει να μην δεχτεί την πρόταση ο Φώτης Κουβέλης. Θέτει σε αμφισβήτηση το παρελθόν του και προκαλεί μεγάλη αναστάτωση και στο κόμμα του, ίσως και την εξαϋλωση της ΔΗΜΑΡ. Δεν είναι η ιστορική στιγμή για μια τέτοια κίνηση. Αντιλαμβάνομαι την προσωπική επιθυμία καθώς είναι πολύ τιμητικό να είσαι Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή καθώς τα δύο κόμματα που κυβερνούν δεν μπορούν να στηρίξουν κάποια αλλαγή.

Αν θα κάνει πίσω ή όχι ο Κουβέλης θα το μάθουμε σε πέντε με δέκα ημέρες. Αν ανακοινώσει πως θα αποδεχτεί την πρόταση αναλαμβάνει ένα μεγάλο προσωπικό κόστος με άγνωστες συνέπειες με ψηφοφορίες σε συνέδριο και κεντρική επιτροπή. Εκτιμώ πάντως πως το ζήτημα θα τρεναριστεί μέχρι να σταθμιστούν οι αντιδράσεις και να ερευνηθεί αν η υποψηφιότητα Κουβέλη μπορεί να συγκεντρώσει 180 βουλευτές. Αν κάποιοι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ακολουθήσουν τη δική μου στάση τότε οι 180 δύσκολα θα βρεθούν». Επίσης ο Γιάννης Πανούσης υπογράμμισε πως η όποια διαφοροποίηση στη ΔΗΜΑΡ σχετικά με τη γραμμή που ακολουθήσει το κόμμα στο μέλλον θα εξαρτηθεί από το ποιος θα είναι ο νέος επικεφαλής του κόμματος και ποιος ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας σε περίπτωση που ο Φώτης Κουβέλης πάει για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Εκεί θα εμφανιστεί η νέα στρατηγική του κόμματος. Το πρόσωπο που θα εκλεγεί θα καθορίσει και τη γραμμή που θα ακολουθήσει το κόμμα».

Σε ερώτηση αν βλέπει διάσπαση στη ΔΗΜΑΡ, απάντησε πως «δεν βλέπει μέλλον για το κόμμα σε οποιαδήποτε εκδοχή, είτε πάμε για εκλογές τον Φλεβάρη, είτε τον Οκτώβρη. Ακόμη και στην περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δοθεί 1,5 χρόνος ζωής ακόμη στην κυβέρνηση δεν βλέπω τι μπορεί να κάνει η ΔΗΜΑΡ». «Είναι ένα προσωποκεντρικό κόμμα και χωρίς τον Φώτη Κουβέλη δεν βλέπω τι μέλλον μπορεί να έχει. Είναι δύσκολο να ανασυνταχθεί η κεντροαριστερά στην Ελλάδα με τη ΔΗΜΑΡ σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Το ΠΑΣΟΚ και οι άλλες δυνάμεις ήθελαν να την καταβροχθίσουν και όχι να συνεργαστούν για μια ενιαία Κεντροαριστερά που θα μπορούσε στη συνέχεια να συνεργαστεί μετεκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν βλέπω να υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις οπότε φοβάμαι πως η ΔΗΜΑΡ δεν έχει μέλλον και οι βουλευτές της θα αποφασίσουν αν θα πάνε στα σπίτια τους ή αν θα πάνε Δεξιά ή Αριστερά», τόνισε.

Όσο για το δικό του πολιτικό μέλλον, ο Γιάννης Πανούσης ήταν κατηγορηματικός: «Δεν κάνω για πολιτικός. Είμαι δάσκαλος, δεν είμαι πολιτικός, και θα γυρίσω σπίτι μου, στο Πανεπιστήμιο μου. Αυτό δεν αλλάζει καθώς τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει σε αυτή τη χώρα. Δεν πρόκειται να είμαι υποψήφιος ξανά. Όπως είναι τα πράγματα το κεφάλαιο το δικό μου στην πολιτική κλείνει. Αν συμβεί κάτι άλλο και επέλθουν αλλαγές και διαμορφωθούν νέες πολιτικές δυνάμεις τότε θα δούμε. Όμως όπως είναι τα πράγματα το δικό μου κεφάλαιο κλείνει».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου