Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ, Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ "ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ" ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Δεν φτάνανε τα βάσανα με την οικονομική κατάσταση της χώρας, με ανοικτά θέματα με την Τουρκία στο Αιγαίο, τις ΑΟΖ, τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου, τις γκρίζες ζώνες στα νησιά μας...
 
 
Έρχεται τώρα και η Αλβανία να ανοίξει νέα πληγή στα θαλάσσια σύνορά μας στο Ιόνιο με την ποινικοποίηση της συμφωνίας που... είχε υπογραφεί το 2009, δίνοντας νέες διαστάσεις στην ιστορία της συμφωνίας των δύο χωρών, η οποία ακυρώθηκε αργότερα από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας. 
 
Δηλαδή, για να γίνουμε περισσότερο σαφείς, μια προκλητική ιστορία εξελίσσεται εδώ και μερικά χρόνια εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων, με πολλές υποψίες, όπως λένε οι πληροφορίες, ότι πίσω από την υπόθεση αυτή βρίσκεται η Τουρκία… την οποία δεν καταφέραμε για μια ακόμη φορά να αντιμετωπίσουμε διπλωματικά.
 
Τώρα βρισκόμαστε μπροστά στην ποινική δίωξη του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας αλλά και της διαπραγματευτικής ομάδας. Και όλα αυτά γιατί, όπως λένε οι πληροφορίες, η συμφωνία αυτή δεν άρεσε καθόλου στους… ανατολικά ευρισκόμενους γείτονές μας, καθώς θεωρούν ότι αποτελεί ένα «κακό προηγούμενο» για τις διεκδικήσεις τους στο Αιγαίο.
Έτσι, η Τουρκία, που έχει βάλει πόδι με τα μπούνια στη γειτονική χώρα και κατάφερε να έχει μέχρι και ναυτική βάση εκεί, ζήτησε –με τον τρόπο της βέβαια– από την Αλβανία να ακυρώσει τη συμφωνία, την οποία δεν είδε ποτέ με καλό μάτι, και τελικά τα κατάφερε.
 
Η ποινική δίωξη
Τώρα βρισκόμαστε μπροστά στην ποινική δίωξη όχι μόνο του τότε υπουργού Εξωτερικών Λουλζίμ Μπάσα που υπέγραψε το 2009 με την Ντόρα, αλλά και της διαπραγματευτικής ομάδας. Η όλη διαδικασία κινήθηκε ύστερα από καταγγελία του σημερινού υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Ντ. Μπουσάτι, όταν ζήτησε από τον γενικό εισαγγελέα να ερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύτηκε ο Λουλζίμ Μπάσα τη συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα.
 
Οι πληροφορίες, κυρίως από την πλευρά των αλβανικών μέσων ενημέρωσης, αναφέρουν ότι οι εισαγγελείς προχώρησαν στην έρευνα με βάση τα στοιχεία που διαβίβασε το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών και τα οποία θεώρησαν σημαντικά, ώστε να ασκήσουν ποινικές διώξεις για παραβίαση του άρθρου 210 του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει ότι για ποινικά αδικήματα που αφορούν υπογραφή συμφωνιών με ξένα κράτη, με αποτέλεσμα μερική ή ολική εκχώρηση επικράτειας (παραβίαση εδαφικής ακεραιότητας), η ποινή φυλάκισης είναι από 5 μέχρι 10 χρόνια.
Έγινε μάλιστα γνωστό ότι η Εισαγγελία Τιράνων προτίθεται να καλέσει και τους 11 εμπειρογνώμονες της διαπραγματευτικής ομάδας που συμμετείχαν στη σύνταξη της συμφωνίας, αλλά και τον τότε υπουργό των Εξωτερικών Λουλζίμ Μπάσα.
 
Πρωταγωνιστής ο Έντι Ράμα
Πρωταγωνιστής στην υπόθεση αυτήν είναι ο σημερινός σοσιαλιστής ηγέτης και πρωθυπουργός της Αλβανίας, αυτό το καλόπαιδο… ο Έντι Ράμα, πρώην δήμαρχος των Τιράνων, επιστήθιος φίλος του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους υποστήριξε στις εκλογές του 2009. Ηγέτης της αντιπολίτευσης τότε, αμφισβητούσε έντονα τη συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών και ταυτόχρονα έστελνε με βίντεο θερμά τηλεοπτικά μηνύματα… στήριξης, μιλώντας στα ελληνικά και υμνώντας τον Γιώργο ενώ σε κάποια από τις προεκλογικές εκδηλώσεις βρέθηκε στην Αθήνα, πλάι στον τότε αρχηγό του ΠΑΣΟΚ… για να αμφισβητήσει λίγο αργότερα τη συμφωνία αυτή.
 
Μετά τις εκλογές στην Ελλάδα και τη νίκη του Γιώργου, ο Έντι Ράμα άρχισε να δείχνει ένα άλλο πρόσωπο. Προφανώς άρχισε να στρώνει τον δρόμο για να κερδίσει και αυτός τις αλβανικές εκλογές. Ο «πράσινος αδελφός» του Γιώργου στα μέσα Οκτωβρίου, με συνέντευξη Τύπου σε έναν γνωστό στην Αλβανία, ανθελληνικό τηλεοπτικό σταθμό, πιεζόμενος από βουλευτές και διάφορους ακραίους κύκλους που στρέφονται κατά της χώρας μας και ταυτιζόμενος με αλβανικούς επεκτατικούς κύκλους, ζητάει την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας!!!
 
Και βέβαια δεν σταμάτησε εκεί… Έκανε προσφυγή κατά της συμφωνίας του 2009 στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, το οποίο λίγο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2010, την ακύρωσε, με την ελληνική πλευρά να καταπίνει την υπόθεση, με μόνη εξαίρεση μια διαμαρτυρία της Ντόρας προς την κυβέρνηση Παπανδρέου. Σήμερα που ο Έντι Ράμα είναι πρωθυπουργός η κυβέρνησή του έκανε ένα βήμα παραπάνω, ποινικοποιώντας την υπόθεση αυτήν και κλείνοντας κάθε πόρτα διαπραγμάτευσης.
Το θέμα αυτό πλέον έχει εξελιχθεί σε μία σοβαρή υπόθεση και για την Ελλάδα. Οι λόγοι που έχει πάρει τέτοια τροπή, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών παρατηρητών, είναι ότι Αλβανοί πολιτικοί με την έμμεση αλλά σαφή τουρκική υποστήριξη επιχειρούν όχι μόνο να ακυρωθεί η συμφωνία, αλλά και να μη βρεθούν στο μέλλον πολιτικοί ή εμπειρογνώμονες διαπραγματευτές που θα τολμήσουν να κλείσουν συμφωνία με βάση τις διεθνείς συνθήκες αλλά με τη λογική τού «όσο περισσότερα ζητάμε τόσο περισσότερα θα πάρουμε»... Να ακολουθήσει δηλαδή και η Αλβανία τη στρατηγική της έντασης και της αυθαιρεσίας που ακολουθεί η Τουρκία σε παρόμοιες περιπτώσεις για να μην υπάρξει τέτοιο προηγούμενο που θα δυσκολέψει τις δικές της κινήσεις…
 
Και βέβαια δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλα αυτά εξελίσσονται ενώ η χώρα μας έχει ξεκινήσει την προκήρυξη παραχωρήσεων «θαλάσσιων οικοπέδων» στο Ιόνιο, προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι τι θα κάνει το υπουργείο Εξωτερικών και η κυβέρνηση. Ποιες είναι οι θέσεις τους. Θα παρακολουθεί το θέμα ως σιωπηλός θεατής;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου