Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

ΓΑΠ ΑΛΕΡΤ

Θυμόσαστε μήπως την εποχή που ο Γ. Παπανδρέου έβλεπε την Ελλάδα παγκόσμια πρωταγωνίστρια και πίστευε πως όχι απλά είχε τη δύναμη να αλλάξει την ίδια προς το καλύτερο αλλά, γιατί όχι, ολόκληρο τον κόσμο;...


του ΠΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Τελικά ο ΓΑΠ επιβεβαιώθηκε μερικώς και με τους χειρισμούς της κυβέρνησης του η χώρα έγινε, όντως, διεθνής πρωταγωνίστρια αλλά με έναν τρόπο που όλοι θέλουν να ξεχάσουν. Βαδίζοντας στα χνάρια του Παπανδρέου, λοιπόν, ένας πρώην σύμβουλός του και νυν υπουργός Οικονομικών, ο Γ. Στουρνάρας...
σε ομιλία με θέμα «Προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική οικονομία. Η επόμενη μέρα», που οργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, υποστήριξε πως «η Ελλάδα ξεπερνώντας την κρίση, μπορεί να πρωταγωνιστεί τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο» αφήνοντας το ακροατήριο άφωνο.

Επειδή, εύλογα, θα αναρωτιέστε πώς δικαιολόγησε αυτό του το όραμα ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας για μία χώρα όπου γίνονται 350 χιλιάδες μόνιμες διακοπές ρεύματος το χρόνο, η απάντηση, δια στόματος του είναι η εξής: «Η δυνατότητα αυτή διασφαλίζεται από τρία βασικά εχέγγυα:Το πρώτο είναι τα άνευ προηγουμένου ιστορικά επιτεύγματα της τετραετούς υπερπροσπάθειάς μας. Το δεύτερο είναι το διαρκώς βελτιούμενο επιχειρηματικό και οικονομικό κλίμα. Το τρίτο είναι οι αναδυόμενες, αναξιοποίητες ως σήμερα, δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας»
 
Ας εξετάσουμε, λοιπόν, τα τρία αυτά «εχέγγυα»
 
α) «Τα άνευ προηγουμένου ιστορικά επιτεύγματα της τετραετούς υπερπροσπάθειάς μας»
Στα τέσσερα τελευταία χρόνια η Ελλάδα οδηγήθηκε σε ελεγχόμενη πτώχευση και η οικονομία της κατέγραψε τη μεγαλύτερη ύφεση διεθνώς των τελευταίων 80 ετών. Η δε δημοσιονομική της διόρθωση ήταν η πιο καταστροφική στην ιστορία αφήνοντας πίσω της όλα τα προηγούμενα δραματικά παραδείγματα. Στα τέσσερα τελευταία χρόνια η ανεργία στην Ελλάδα εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη και ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο.

Τα επίπεδα φτώχειας σκαρφάλωσαν τόσο πολύ ώστε η χώρα να γίνει, μακράν, η φτωχότερη στην ευρωζώνη με διεθνείς οργανισμούς όπως η UNICEF, τις παρεμβάσεις των οποίων έχουμε συνηθίσει για χώρες του Τρίτου Κόσμου, να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ιδιαίτερα για την παιδική φτώχεια.

Μετά από μία αναδιάρθρωση χρέους που με τον τρόπο που έγινε διέλυσε τα ταμεία και τους μικρούς ομολογιούχους και μία αποτυχημένη επαναγορά χρέους η οποία άφησε 17,5 δις χρέος στην πλάτη του Έλληνα, που δεν κουρεύτηκε ενώ έπρεπε, το ελληνικό χρέος εξακολουθεί να κυμαίνεται πάνω από το 175% του ΑΕΠ, να θεωρείται μη βιώσιμο και να είναι το δεύτερο υψηλότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ διεθνώς.
 
β) Το διαρκώς βελτιούμενο επιχειρηματικό και οικονομικό κλίμα
Ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκλεισαν στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι ο μεγαλύτερος ως ποσοστό του συνόλου των επιχειρήσεων από το Β” Παγκόσμιο Πόλεμο σε αντίστοιχο διάστημα. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων σε αυτήν την τετραετία έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο, επίσης, από το Β” Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι επιχειρήσεις στις οποίες διεκόπη το ρεύμα είναι οι περισσότερες από τότε που η ΔΕΗ διατηρεί σχετικά στοιχεία και κατά πάσα πιθανότητα από τότε που η Ελλάδα απέκτησε ηλεκτροδότηση. Οι προσδοκίες επιχειρήσεων και νοικοκυριών για το μέλλον είναι οι χειρότερες στην Ευρώπη και από τις πιο απαισιόδοξες διεθνώς.
 
γ) «Οι αναξιοποίητες ως σήμερα, δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας»
Εδώ δεν έχω πολλά να πω παρά μόνο ότι με προβληματίζει η διαβεβαίωση του υπουργού ότι «το νέο αναπτυξιακό πρότυπο θα στηρίζεται σε ένα άριστα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, που είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο αυτής της χώρας και στο τρίγωνο της γνώσης: παιδεία, έρευνα, καινοτομία» σε συνδυασμό με το ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει χτυπηθεί τόσο βάναυσα τα τελευταία τέσσερα χρόνια που από μέτριο έφτασε να καταταγεί στη 33η θέση μεταξύ των 40 πιο αναπτυγμένων κρατών σε πρόσφατη έρευνα του Economist.

Εδώ και πολύ καιρό ο κ. Στουρνάρας με τρόμαζε, όχι μόνο με τις τραγικές για τη χώρα επιδόσεις του στο υπουργείο Οικονομικών τις οποίες θα πληρώνουμε για δεκαετίες και την εκπεφρασμένη λατρεία του για τη λιτότητα αλλά και με την ευκολία με την οποία έλεγε αναλήθειες, κάτι το οποίο έχει σχολιαστεί ευρέως. Το τελευταίο διάστημα, όμως, η ανησυχία μου είναι μεγαλύτερη από ποτέ καθώς ο υπουργός Οικονομικών υπόσχεται και λέει πράγματα τα οποία θυμίζουν Γιώργο Παπανδρέου στις πιο «φευγάτες» στιγμές του.

Πρόσφατα, δήλωσε ότι έχει πετύχει το στόχο του ως υπουργός, ότι ολοκλήρωσε το έργο του, έσωσε την Ελλάδα και μπορεί να αποχωρήσει ό,τι ώρα θέλει. Κάτι τέτοιο δεν έχει ειπωθεί ποτέ από κανέναν υπουργό Οικονομικών πόσο μάλλον μίας χώρας που υποφέρει από τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της.

Τώρα, ο κ. Στουρνάρας βλέπει την Ελλάδα παγκόσμια πρωταγωνίστρια χάρη στα ιστορικά επιτεύγματα της τελευταίας τετραετίας!

Δεν είναι αστείο. Αυτός είναι ο άνθρωπος που κρατά στα χέρια του την ελληνική οικονομία στην πιο κρίσιμη στιγμή της.

Αν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αντιλαμβάνεται όσα συνέβησαν στην Ελλάδα τα τέσσερα τελευταία χρόνια ως «ιστορικά επιτεύγματα» και πιστεύει ότι αυτά είναι τα «εχέγγυα» που θα την καταστήσουν παγκόσμια δύναμη, τότε, βλέπει κάτι που κανείς άλλος δε μπορεί να δει και φαντάζεται κάτι που κανείς άλλος δε μπορεί να φανταστεί. Δηλαδή, ο κατεξοχήν υπεύθυνος για την ελληνική οικονομία, βλέπε πράγματα που δεν υπάρχουν και παράλληλα ονειροβατεί.

Αν «έπασχε» από το ίδιο σύνδρομο και οδηγούσε αυτοκίνητο η πιθανότητα δυστυχήματος θα ήταν 100%. Τώρα αντί για αυτοκίνητο, οδηγεί την ελληνική οικονομία.  Ο Θεός να βάλει το χέρι του.


1 σχόλιο: