Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Η ΜΠΕΣΑ ΤΟΥ ΜΕΜΕΤΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

Ποια ήταν η αστοχία Ερντογάν στη συνάντηση με τον Ομπάμα - Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ διέκοψε κάθε συζήτηση περί αμερικανικής εμπλοκής στη Συρία κι έκανε μια ενδιαφέρουσα υπενθύμιση στον πρωθυπουργό της Τουρκίας...

του Χ. Κ. ΛΑΖΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Άλλος ένας άνθρωπος προστέθηκε στον κατάλογο των θυμάτων από την βία που χαρακτηρίζει τις διαδηλώσεις στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέβη στο Μαρόκο ενώ νέα δεδομένα προκαλούν οι διαρροές από διπλωματικές πηγές για όσα παίζονται στο παρασκήνιο.

Ο 20χρονος διαδηλωτής σκοτώθηκε αφού παρασύρθηκε από αυτοκίνητο, όταν οδηγός έπεσε πάνω σε συγκεντρωμένους στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τον  Ιατρικό Σύλλογο της Τουρκίας, νεκρός είναι... 


Ο Μεχμέτ Αϊβαλίτας, μέλος σοσιαλιστικής οργάνωσης.

Ο νεαρός διαδηλωτής είχε τραυματιστεί βαριά, όταν ένας οδηγός αγνόησε τα σήματα και δεν σταμάτησε την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη διαδήλωση αλληλεγγύης στο πάρκο Γκεζί, στην Κωνσταντινούπολη.

Πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και κάλεσε το λαό να μην παρασύρεται από διαδηλώσεις, οι οποίες - όπως υποστήριξε- οργανώνονται από «εξτρεμιστικά στοιχεία» εντός και εκτός της χώρας. «Να είστε ήρεμοι, χαλαροί, και αυτό θα ξεπεραστεί», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης πριν από την προγραμματισμένη αναχώρησή του για επίσημη επίσκεψη στο Μαρόκο, απ' όπου θα μεταβεί στην Τυνησία και την Αλγερία και θα επιστρέψει στη χώρα του την Πέμπτη.

Το διπλωματικό παρασκήνιο
Την ίδια στιγμή πάντως, Αμερικανοί διπλωμάτες είναι πολύ επιφυλακτικοί σχετικώς με την έκβαση της κρίσης που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία. Δέκα ημέρες μετά τις επαφές που είχε ο κ. Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάρακ Ομπάμα, από το Στέιτ Ντηπάρτμεντ υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες διαρροές σχετικώς με όσα προηγήθηκαν της κρίσεως και με αυτά που μελετούν οι διπλωμάτες.

«Με αυτά τα γεγονότα πλήττεται το κύρος του Τούρκου πρωθυπουργού, η ηγεμονία του οποίου φθάνει στα όριά της παρότι ο μισός πληθυσμός της χώρας εξακολουθεί να είναι μαζί του και να υποστηρίζει την τολμηρή πολιτική του»,σημειώνει κορυφαίος διπλωματικός παράγων με εμπειρία από καίριες θέσεις στο ΝΑΤΟ.

Στο ερώτημα αν η Ουάσινγκτον διαβλέπει ανατροπή του κ. Ερντογάν, η απάντηση είναι αρνητική αφού «δεν είναι περίπτωση όπως ο Άσαντ ή ο Μουμπάρακ». Ωστόσο, φαίνεται πως εξανεμίζονται οι νέο-οθωμανικοί βαυκαλισμοί, στους οποίους παγίδευσε τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου.

Πέρα από τις επισημότητες, οι συνομιλίες Ομπάμα – Ερντογάν δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελε η ηγεσία της τουρκικής διπλωματίας. Η Άγκυρα πιέζει με κάθε τρόπο επί μήνες τον Λευκό Οίκο να συναινέσει σε μια άμεση, δυναμική και καθοριστική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Στη συνάντηση Ομπάμα - Ερντογάν
Από την άλλη πλευρά, οι κ.κ. Χένρυ Κίσσινγκερ και Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκυ έχουν διαμηνύσει στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Τζων Κέρρυ και τους συνεργάτες του ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι καταστρεπτικό για το κύρος της Ουάσινγκτον. Χαρακτηριστική είναι η έρευνα που παρουσίασε στις 20 Μαΐου ο Μάικλ Κρώουλυ στο “Time” με τίτλο: «Ο συριακός εφιάλτης του Ομπάμα». Σ’ αυτήν την έρευνα ο εμπνευστής της «μεγάλης σκακιέρας» Μπρεζίνσκυ είναι σαφής. «Οποιαδήποτε εμπλοκή θα επιδεινώσει την κατάσταση», γράφει χαρακτηριστικά.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Όταν μάλιστα ο κ. Ερντογάν φέρεται να επεχείρησε να επιμείνει στο θέμα της αμερικανικής εμπλοκής στη Συρία, ο κ. Ομπάμα το έκλεισε με μια αφοπλιστική αναφορά.

Θύμισε στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι κάποτε ήταν στενός φίλος του Σύρου Προέδρου κ. Μπασάρ Αλ Άσαντ σε τέτοιο βαθμό ώστε παραθέριζαν μαζί με τις οικογένειές τους, σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από μυστικές υπηρεσίες!

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες αναφέρουν πως η ξαφνική έχθρα του κ. Ερντογάν με τον κ. Άσαντ άρχισε όταν ο κ. Νταβούτογλου επικαλέστηκε διάφορες θεωρίες θρησκευτικού υποβάθρου για τις διαφορές μεταξύ σουνιτών και σιϊτών. «Σ’ αυτό τον… καπατζέ μπορεί να έχει εγκλωβιστεί ο Τούρκος πρωθυπουργός και πρέπει να απεμπλακεί. Η αμερικανική διπλωματία έχει την υποχρέωση να λειτουργεί αυτόνομα και υπεράνω οποιουδήποτε ιστορικού ή θρησκευτικού αξιώματος», σχολιάζουν.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες και ως την Πέμπτη, οπότε θα επιστρέψει ο κ. Ερντογάν από την περιοδεία του, αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις που μάλλον θα είναι απρόβλεπτες χάρη στον δυναμικό χαρακτήρα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου