Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΝΑΙ ΑΝΟΗΤΕ... ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΔΑΣΟΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΙΣΛΑΜΟΨΥΧΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ

Είναι τρελοί αυτοί οι Τούρκοι! Σκοτώνονται για ένα παλιοπάρκο, για μερικά δεντράκια ενώ από τη γωνία ξεπροβάλλει μεγαλοπρεπώς η ανάπτυξη με τα δώρα της. Τα Μall της, τα loft της, τους επενδυτές της...
 
Οι σκέψεις αυτές βασανίζουν τα κυβερνητικά στελέχη στην Ελλάδα που δεν μπορούν να αντιληφθούν πώς είναι δυνατόν ενώ η δυναμική διαμαρτυρία για τη σωτηρία ενός πάρκου πνίγηκε στο αίμα, οι γραφικοί πολίτες αντί να κρυφτούν στα σπίτια τους, βγήκαν κατά χιλιάδες σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε δεκάδες τουρκικές πόλεις.
Και ακριβώς επειδή δεν μπορούν να το αντιληφθούν –όπως και άλλοι πολλοί- κάνουν σενάρια συνωμοσίας για το τι κρύβεται από πίσω. Για το ποιό είναι το βαθύτερο νόημα. Γιατί τα κυβερνητικά στελέχη στην Ελλάδα - και όχι μόνον - δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι... 


Η καταστροφή του πάρκου Gezi στην πλατεία Ταξίμ για την υλοποίηση των φαραωνικών σχεδίων ανάπτυξης που προωθεί ο Ερντογάν με ΜΑΤ, ξύλο και χημικά - όπως και οι έλληνες όμοιοί του στη χώρα μας - είναι το ιδανικό πεδίο δράσης για να επιβληθεί με τον τσαμπουκά της ανεξέλεγκτης κρατικής βίας, η ξεπερασμένη και ανόητη πρόταση ανάπτυξης που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση  με τις αυτονόητες επιταγές της εποχής.
 
Σας θυμίζει κάτι;
Η πρόταση ανάπτυξης που ο Ερντογάν έχει πάρει επάνω του και την προωθεί προσωπικά (αλήθεια σας θυμίζει κάτι από Ελλάδα;) προβλέπει την καταστροφή του πάρκου Gezi προκειμένου να κατασκευαστεί σε έκταση 35.000 τετραγωνικών μέτρων μια ρέπλικα των παλαιών οθωμανικών στρατώνων που οι αρχές άφησαν να καταρρεύσουν το 1940.

Το ευρύ κοινό  στην Ελλάδα «γνωρίζει» την Τουρκία παρακολουθώντας  Σουλειμάν , Φατμαγκιούλ και ακούγοντας εδώ και δυο δεκαετίες  στα δελτία ειδήσεων για το πόσο μας συμφέρει να κάνουμε μπίζνες με τους Τούρκους των οποίων η οικονομία υπό τη στιβαρή καθοδήγηση των ισλαμιστών (χωρίς λιπαρά) του Ερντογάν, απογειώθηκε.
Με μια τέτοια – ξώφαλτση -  αντίληψη των πραγμάτων, δυσκολεύεται να αντιληφθεί κανείς τι συνέβη τις προηγούμενες  μέρες στη μεγάλη γείτονα.

Δύσκολα μπορεί να χωρέσει στο μυαλό του μέσου… τηλεθεατή/ καταναλωτή τουρκικής κουλτούρας πώς είναι δυνατό ο τηλεοπτικός Σουλεϊμάν ( ή Σούλης όπως τον αποκαλούν χαϊδευτικά Έλληνιδες θαυμάστριές του ) να διαδηλώνει, δια πυρός και σιδήρου μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες άλλους Τούρκους για να μη γίνει  εμπορικό κέντρο ένα πάρκο στην Κωνσταντινούπολη.

Δύσκολα μπορεί να αντιληφθεί ο μέσος καταναλωτής των ελληνικών δελτίων ειδήσεων , πως ο αναμορφωτής, ο δημοκράτης, ο οραματιστής Ερτντογάν, συμπεριφέρεται σαν (ή χειρότερα από)  τον Σουλειμάν τον Μεγαλοπρεπή που  ως σουλτάνος αποφάσιζε διέταζε και δεν έδινε λογαριασμό σε κανένα καθότι άλλες εποχές και οι μέθοδοι της διακυβέρνησης…

Το ότι ζούμε σε άλλες εποχές από εκείνες του Σουλεϊμάν πρώτος και καλύτερος το έχει ξεχάσει απ ότι φαίνεται και ο ίδιος ο Ερντογάν ο οποίος ολοένα και περισσότερο συμπεριφέρεται σαν σουλτάνος, μεθυσμένος από τους πολιτικούς του θριάμβους. Και σα σουλτάνος φλερτάρει με τον πειρασμό της υπονόμευσης του τουρκικού κοσμικού κράτους. Μια σειρά αποφάσεών του το τελευταίο διάστημα, δείχνουν αυτήν ακριβώς την υπεροψία και την «σουλτανική αντίληψη» του …αφέντη Ερντογάν:

Η πρωτοφανής βίαιη αντίδραση των τουρκικών αρχών επιβεβαιώνει ότι αυτό που διακυβεύεται – όπως και σε αντίστοιχες περιπτώσεις στην Ελλάδα- είναι πολύ βαθύ και απόλυτα πολιτικό. Και ναι ανόητε, αυτό είναι το πάρκο Gezi, είναι το δάσος στις Σκουριές, είναι το Ελληνικό, είναι η έκταση του παλιού εργοστασίου Μουζάκη στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου